4 biztos jel, ami egy kapcsolat végét jelzi

Úgy érzed, a pároddal már nem értitek meg olyan jól egymást, mint régen, unalmassá vált a kapcsolatotok, egyre gyakrabban vitáztok feleslegesen? Ilyenkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy érdemes-e folytatni. De vajon mik a legfőbb árulkodó jelek?

Léteznek kapcsolati problémák, amelyeket orvosolni lehet, mások azonban sohasem lesznek megoldhatók, akárhogy is igyekeztek – magyarázza Colleen Murphy író, a Medium Mindful Muse szerzője. Jó, ha felismerjük, ha egy kapcsolat a végét járja, és időben szakítunk, még mielőtt a helyzet súlyosabb lelki károkat okoz mindkét félnek. Dr. John Gottman pszichológus, házasságszakértő a kapcsolati apokalipszis négy lovasának nevezte el azt a négy legfőbb jelet, melyekből biztosan tudhatod, ha végleg elromlott a viszonyotok a pároddal.

Külön cikkekben már bemutattuk mind a négy lovast, de most össze is foglaljuk, hogy mi az, amire oda kell figyelni, ha nem akarsz hosszan vergődni egy rossz kapcsolatban. 

1. Kritizálás

Az első lovas a folyamatos kritika egymás irányában. Ha mindenért egymás teszitek felelőssé, folyton a másik hibáin rugóztok, és azzal nyaggatjátok a másikat, hogy mit kellett volna csinálnia, komoly problémák vannak kettőtök között. Sokkal könnyebb a saját gondjaidért a másik felet hibáztatni, mintsem önvizsgálatot tartani és beismerni, ha hibáztál.

2. Megvetés

Az állandó kritizálásból egyenes út vezet a következő stádiumba, a kölcsönös megvetéshez. Megvetés alatt azt a viselkedést értjük, amikor lenézed a másik felet, elutasítóan viszonyulsz hozzá, és ezt érezteted is vele. Bármilyen ötlettel is álljon elő, szarkasztikus kommentet fűzöl hozzá, kigúnyolod őt, nevetsz a hibáin. Ez alapvetően ássa alá a kettőtök közötti bizalmat, károsítja a felek önbizalmát és lelki egészségét. Gottman szerint a megvető viselkedés a válás legegyértelműbb előjele.

3. Védekező magatartás

Az előző két viselkedésre válaszként védekező stratégiát veszel fel, azonban nemcsak a saját hibáidat próbálod kimagyarázni, hanem azonnal támadásba lendülsz és áthárítod a felelősséget a másikra. Klasszikus példa, amikor a párod leteremt, amiért nem szerelted meg a csapot, mire te azonnal visszavágsz neki: miért nem szerelted meg te, ha ennyi szabadidőd van? Ebben az esetben a felek között már nem igazán létezik normális, egészséges kommunikáció. A sorozatos támadás-ellentámadás állandó rutinná, ördögi körré válik.

4. Hallgatás

Egy idő után a párok könnyen elérkeznek arra a pontra, amikor a két ember közötti kommunikáció már teljesen félresiklott, ezért már meg sem hallgatják egymást. Hiába beszéltek egymáshoz, egyszerűen nem méltatjátok a másikat válaszra – akár a falhoz is intézhetnétek szónoklatot. Ez a bezárkózás egyfajta védekezési stratégia is lehet – azt hiszitek, ha nem válaszoltok, a problémák előbb-utóbb maguktól megoldódnak, ez azonban a legnagyobb tévedés. Ez a viselkedés minden esélyét megszünteti annak, hogy megbeszélhessétek egymással a problémákat.

Tökéletes párkapcsolat nem létezik – magyarázza Gottman. Minden kapcsolatban előfordulnak viták, kisebb-nagyobb nézeteltérések. De ha képesek vagytok tisztelni egymást annyira, hogy meghallgatjátok a másikat, és megpróbáltok közösen megoldást találni a gondokra, van kiút belőlük. Ha képtelenek vagytok erre, akkor nem sok jövője van a kapcsolatnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek