Ezért vedd komolyan te is a megfázást

A náthát igenis el lehet kapni, és ha nem figyelünk oda, akár középfülgyulladást is okozhat. Ezért is nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról a betegséget, és ha megtehetjük, maradjunk otthon pár napig.

Dr. Tóth Eszter, a Duna Medical Center fül-orr-gégész szakorvosa elmondja, hogyan keveredjünk ki minél előbb a náthából, hogyan fújjunk helyesen orrot és mikor használjunk orrcseppet.

Ideje lenne komolyan venni 

A tévhit ellenére a nátha nemcsak úgy magától jön, hanem vírus okozza, mely cseppfertőzéssel terjed, azaz köhögéssel, tüsszentéssel. Ezért javasolt náthásan kerülni a közösséget, vagy ha mégis muszáj, szájmaszkot ajánlott viselni, és ne a kezünkbe, inkább zsebkendőbe tüsszentsünk!

A nátha az orrnyálkahártyák és ezzel együtt a melléküregi nyálkahártyák gyulladása. Szervezetünk jobban szereti az ideális hőmérsékletet, orrnyálkahártya esetén ez 20-21 fok. Hidegben a nyálkahártya ellenálló képessége gyengülhet, és aki naponta jár nagyobb embertömegben, tömegközlekedésen utazik, nagyobb eséllyel fertőződik meg egy tüsszentés vagy köhögés által. A téli időszakban, amikor az orrnyálkahártya szélsőséges időjárási és hőmérsékleti ingadozásoknak van kitéve, legyengül az ellenálló képessége, és a szezonális vírusok azonnal megbetegedést okoznak.

Figyelj a tünetekre

A nátha körülbelül egy hét alatt zajlik le, és mivel vírusos, ennek kezelése mindig tüneti, tehát nem ír fel rá az orvos antibiotikumot. Klasszikus tünetei az erős vizes orrváladékozás, orrdugulás, szaglásromlás, fejfájás. Ha egy hét után a vizes nátha sárgássá, zöldessé válik, erős fejfájás, fogba sugárzó fájdalom kíséri, akkor nagy valószínűséggel már bakteriális felülfertőződésről beszélünk, ez mindenképpen szakorvosi vizsgálatot kíván.

Az orrfolyás sosem normális, azaz mindig valami megbetegedés okozza. Normálisan alapesetben is van orrváladék-termelődés, de ez nem azt jelenti, hogy orrunkat naponta fújni kellene. A nyálkahártya csillószőrei a mirigyek által termelt váladékot hátrafelé, a garatba juttatják, és, bár nem hangzik túl jól, észrevétlenül lenyeljük. A mirigyek által termelt váladék síkosít, védi a nyálkahártyát, immunanyagot tartalmaz. Minden fokozott orrfolyás viszont valaminek a következménye: lehet az egy allergia, egy vírusos nátha, foglalkozási ártalom például faüzemben, festékkel, vegyszerekkel dolgozók esetében vagy egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás is.

Érdemes pár napot a gyógyulásra áldozni
Érdemes pár napot a gyógyulásra áldoznievrim ertik / Getty Images Hungary

Nem elég kipihenni

Erősen ajánlott a náthával otthon maradni, mivel fertőző, és a szervezetünk is jobban gyógyul pihenés mellett. A családon belül is érdemes figyelni arra, hogy ne tüsszögjünk szabadon, hanem zsebkendőbe, és sose a kezünkbe, hiszen a cseppeket továbbadjuk a kezünkön is. Javasolt szájmaszk viselése, ma már patikákban lehet kapni többfélét is.

Nagyon fontos a termelődött orrváladék leszívása, kifújása. Az egész orr-orrmelléküreg úgy van megtervezve, hogy biztosított legyen a váladék elfolyása és a szellőzés. Ha ez blokkolva van, máshol is kialakulhatnak gyulladásos folyamatok. Az sem mindegy, hogyan fújjuk az orrunkat: fontos, hogy felváltva tisztítsuk ki az orrnyílásokat. Az egyik oldali orrfelet befogjuk, majd a másik oldalt erősen fújjuk, majd cserélünk. Ha nagyon be van dugulva az orr, orrfújás előtt érdemes orrcseppel felszabadítani az elzáródást, hogy a váladék valóban kijusson.

Emellett megfázások és egyéb orrbetegségek esetén mindenképpen ajánlott legalább napi egyszer a tengeri sós orrmosás. A tengeri só gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatású. A sok orrfújástól kipirosodhat és kiszáradhat a bőrünk, ezért szükség lehet ápoló orrkenőcs használatára is. Érdemes gőzölni is kicsit, ilyenkor használhatunk eukaliptusz illóolajat, ami szintén segít megnyitni az orrot.

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne fertőzzük meg egymást
Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne fertőzzük meg egymástArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

A piacon számtalan lohasztó orrspray és orrcsepp kapható. Dr. Tóth Eszter szerint az orrcseppek sokkal hatékonyabbak, ezt egy vizsgálat is bizonyítja. Eszerint sprayformában a hatóanyag az orr elejéig jut csak el, míg az orrcsepp egészen hátrafolyik. A fül-orr-gégész ezért azt javasolja, feküdjünk hanyatt, a fejet kicsit oldalt fordítva cseppentsünk az egyik orrnyílásba, várjunk pár másodpercet, és a másik oldalon is végezzük el ugyanezt. A megfelelő hatóanyagú orrcsepp hatása akár 6-8 órán keresztül is tart, így elég kétszer-háromszor használni egy nap. Nem érdemes túlzásba vinni, mert az már a nyálkahártyát károsítja, akár orrvérzést is okozhat.

A lohasztó orrcseppeket 10-14 napnál tovább nem szabad használni, mert függőséget okoznak. Vannak, akik évek óta orrcseppel alszanak el, a túlzott használat miatt sajnos ilyen esetekben már csak a műtéti megoldás segít.

Ha náthásak vagyunk, fontos a napi minimum 2 liter folyadékbevitel, főleg meleg tea fogyasztása, C-vitamin, és ha szükséges, akkor nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése. Az elhanyagolt náthának komoly következményei is lehetnek, ilyen például a bakteriális orrmelléküreg-gyulladás, annak minden súlyos tünetével. Ne felejtsük el, orrunkhoz nagyon közel van az agy, a szemüreg. Gennyes náthával minden esetben javasolt fül-orr-gégész szakorvos felkeresése!

Oszd meg másokkal is!
Mustra