10 jel, ami rejtett depresszióra utal

Margaret Rutherford felismert egy olyan pszichés tünetegyüttállást, ami valójában depresszióra utal, holott ezt az adott emberről senki sem gondolná. Tökéletesen elrejtett depressziónak nevezte ezt az állapotot. Külső szemlélőnek kevésbé látható, mégis hasonlóan fájdalmas, veszélyes és kezelést igénylő lehet, mint a látványosabb depresszív állapot.

Biztosan ismersz ilyen embert. Talán te magad vagy az az ember. Akinek tökéletesen rendezett a ruhája, mindig tiszta és makulátlan a lakása. Kiváló, a gyerekei felé rengeteg gondoskodással forduló szülő, emellett a munkahelyén is vezető pozícióban van. Mindig jut ideje sütni valami finomat az iskolai bulira, ötletes és gyönyörű jelmezt készít farsangra. A barátai mindig számíthatnak rá. Vendégséget rendez ínycsiklandó fogásokkal, és még egy-két jótékonysági akció szervezésére is van ideje. Akik ismerik, azt gondolják: tökéletes élete van.

Írj nekünk

Szerzőnk, Szalay Ágnes pszichológus, több mint 15 év szervezetfejlesztési tanácsadói tapasztalattal. A SelfGuide pszichológiai műhely egyik alapítója. Coachként támogatja ügyfeleit céljaik megtalálásában és elérésében, legyen szó munkahelyi, vezetői vagy személyes fejlődési igényről. Motivációs elakadással, karrierváltással, stresszkezeléssel, szakmai, vezetői fejlődéssel kapcsolatban lehet hozzá fordulni személyesen, vagy olvasói levélben, melyre (a névtelenséget megőrizve) a Dívány.hu-n is szívesen válaszol.

Rutherfordhoz az utóbbi években egyre több ilyen látszólag tökéletes életű ember fordult terápiáért. Egész életükben kétségbeesetten próbáltak megfelelni a magas minőségi követelményeknek, amiket a világ és a társadalom támaszt velük szemben. Minden határidőt igyekeztek betartani, az életük számtalan szerepében tökéletes teljesítményt hozni. Sokszor ezeknek az életeknek a hátterében mély szomorúság, rettegés a tökéletlenségtől, a hibázástól, sőt depresszió húzódott. Többnyire olyan mélyre rejtve, hogy nemcsak a külvilág, de maga az adott ember sem tudott róla, miközben azért ez hatott rá, az életére, és szenvedést okozott. A háttérben általában valamilyen eltemetett trauma, gyerekkori szorongás állt, amit az ember igyekezett teljesen elfelejteni, leválasztani a személyiségéről.

Rutherford összegyűjtött tíz olyan jellemzőt, amelyek összefüggtek, és ha nem is az összes, de a legtöbb megtalálható volt ezeknél a csendes, rejtett depresszióban szenvedő embereknél.

#1 Maximalizmusra törekvés, folyamatos, kritikus belső hang, erős szégyenérzet

Törekedni arra, hogy jól csináljuk a dolgainkat egy dolog. De más az, ha valaki számára kibírhatatlan, ha nem jó abban, ami fontos a számára. Esetleg megengedsz magadnak egy-két dolgot, amit nem tudsz. Nevetve mondod, hogy sosem fogsz síelni, vagy bevallod, hogy nem tudsz viccet mesélni. De abban, ami fontos, főleg ami alapján mások ítéletet alkothatnak rólad, abban tökéletesnek, a legjobbnak kell lenned. Te vagy a legjobb tanuló, te hozod a legnagyobb számokat, tökéletes anya vagy, te vagy a legjobb barát. Folyamatosan méred, másokhoz hasonlítod magad, és ha nem felelsz meg a kiválóság kritériumainak, akkor elborít a szégyen.

#2 Rendkívül erős felelősségérzet

Tisztában vagy a kötelességeiddel, a szabályokkal, és mindig betartod őket. Elsőként veszed észre, ha valami nem stimmel. Jó vezető vagy, de nem igazán jól delegálsz. Ez az erős felelősségérzet fájdalmassá válhat, mivel tele vagy önváddal, mindenért magadat hibáztatod, és úgy érzed, neked kell megoldani mindent.

#3 Nehezedre esik elfogadni és kimutatni fájdalmas érzéseket

Árulkodó jel, ha valaki úgy beszél egy fájdalmas dologról, hogy közben mosolyog. A harag le van tiltva nálad, a szomorúságot, a nyavalygást mélyre száműzted. Nem engeded meg magadnak, hogy csalódj, néha még szavaid sincsenek a negatív érzésekre. A fejedben élsz, a szíveddel kevés a kapcsolat.

#4 Sokat aggódsz, kerülöd a helyzeteket, amiket nem tudsz kontrollálni

Megőrülsz attól, ha meditálnod kell. Folyamatosan jár az agyad azon, hogy mit kell tenned, mi sülhet el rosszul, mi a te felelősséged. Ezt az aggódást nem engeded meg, hogy lássák rajtad, ezért a környezeted azt gondolhatja, hogy nincs egy szál gondod sem a világon. Csak te tudod, mennyit aggódsz.

#5 Feladatorientált vagy, az elért eredményeid adják meg az értékedet

A tevékenységet, az elért eredményeket arra használod, hogy megszabadítsanak a belső bizonytalanságodtól. Persze mindenkinek szüksége van sikerre, pozitív visszajelzésre, de te csak akkor érzed embernek magad, ha ezek megvannak.

#6 Törődsz másokkal, de magadhoz nem engeded közel őket

Őszintén jó szándékú vagy, felelősséget érzel mások jólétéért. Ugyanakkor mások nem láthatják, hogy te is sebezhető és gyenge vagy. Saját nehézségeidet, múltbeli traumáidat senkinek nem mutatod meg. A házastársad talán tud róluk, de sosem beszélitek meg.

#7 Nem veszed figyelembe vagy lekicsinyíted a sérüléseidet, fájdalmaidat

A kompartmentalizálás hasznos képesség, lehetővé teszi, hogy a szomorúságodat, a csalódásodat félretedd addig, amíg el nem jön a megfelelő hely és idő, hogy foglalkozhass velük. Ha rejtett depressziód van, akkor ezt művészi fokra emelheted, káros túlzásba eshetsz. Ha nagyon zárt dobozba teszed a rossz élményeidet, akkor azok nem lesznek feldolgozva, és előbb-utóbb akár tudattalanul is éreztetik a fájdalmas, szenvedést okozó hatásukat.

Senkit nem engedsz közel magadhoz
Senkit nem engedsz közel magadhozMarilyn Nieves / Getty Images Hungary

#8 Egyéb szorongásos mentális betegségeid lehetnek

Evészavarok, kényszerbetegség, egyéb olyan tünetek lehetnek jellemzők, amik általában a szorongással és a kontrollal vannak kapcsolatban. Szintén a szorongás csökkentésére fennállhat túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás is.

#9 Számontartod, hogy mennyi minden jó van az életedben

Ez alapvetően jó dolog, hozzátesz az ember életéhez, ha van miért hálásnak lennie. De ha már eddig néhány jegyben magadra ismertél, akkor fennállhat a veszély, hogy a veled történt jó dolgok sorolása közben nem engeded meg magadnak soha, hogy néha rosszkedvű vagy csalódott légy. Mindened megvan, nincs jogod boldogtalannak lenni, erőlteted a hamis boldogságot.

#10 Személyes kapcsolataidban érzelmi nehézségeid vannak, míg a szakmádban sikeres vagy

A személyes kapcsolatokban az intimitás azt jelenti, hogy megmutatjuk a másiknak a sebezhetőségünket. Ha te ezt még magadnak sem mutatod meg, akkor a társadnak sem fogod. Jó eséllyel olyan partnert választasz, aki nem is engedné ezt, vagy aki maga is képtelen kimutatni sérülékenységét. Így az intimitás nem teljes, és ahelyett, hogy azt néznétek, mit jelentetek egymásnak, inkább arra figyeltek, hogy mit tesztek egymásért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek