Az érzelmileg intelligens partner 2 legfőbb ismérve

GettyImages-1043073706

Néha elcsodálkozom, hogy tulajdonképpen mekkora bravúr is az, amikor két ember hosszú éveket tud leélni egymással egy összességében boldog párkapcsolatban. Bár az indulásnál alapfeltételnek tűnik a szerelem, a későbbiekben sajnos nem elég. Mi segíthet akkor, amikor egyre több nézetkülönbség derül ki, és a kívülről jövő nyomás is fokozódik?

A válasz Matt Lillywhite, a Medium egyik szerzője szerint az érzelmi intelligenciánk fejlesztésében keresendő. Mit is értünk ezalatt? Az érzelmi intelligencia egy meglehetősen összetett és vitatott fogalom a pszichológiában. Elmondható róla, hogy magában foglalja a saját és a mások érzelmeinek felismerését, megkülönböztetését, megnevezését, valamint azt, hogy érzelmi információkat vagyunk képesek felhasználni a belső állapotaink, az érzelmeink, a gondolataink és a viselkedésünk irányításában. Mit is jelenthet mindez egy párkapcsolatra nézve?

Nem feltétlenül intelligencia, de attól még fontos

A lélektan professzorai közül sokan elméleti és módszertani alapokon nem értenek egyet az érzelmi intelligencia létezésével. Egyesek szerint az EQ inkább jellemvonások gyűjteménye, míg mások az absztrakt gondolkodás egyik megnyilvánulási formájaként tekintenek rá. Az egyik legelterjedtebb definíció azonban 5 érzelmi képességet sorol ide. Mit gondolsz, mennyi jellemző rád? Daniel Goleman szerint akkor vagy magas érzelmi intelligenciájú ember, ha:  

  1. Képes vagy felismerni és megnevezni a saját érzelmi állapotaidat; megérted a kapcsolatot az érzelmeid, a gondolataid és a tetteid között.
  2. Képes vagy kezelni az érzéseidet, a nemkívánatos érzelmi állapotaidat kívánatosabb érzelmi állapotok irányába tudod eltolni.
  3. Képes vagy motiválni magadat, tehát tudatosan olyan érzelmi állapotba kerülni, amely produktivitáshoz és sikerességhez vezet.
  4. Képes vagy mások érzéseinek olvasására, érzékeny vagy mások érzelmeire, és képes vagy befolyásolni őket (például megnyugtatni valakit).
  5. Képes vagy kielégítő kapcsolatok létrehozására és fenntartására. 

Az érzelmi intelligencia magas szintje olyan erősen összefügg az emberi kapcsolataink minőségével, hogy ebben a definícióban már a fogalom egy komponenseként jelenik meg a kielégítő kapcsolatok fenntartásának képessége. Mi az a két legfontosabb dolog, amit az EQ nyújtani tud a párkapcsolatunk számára? 

Ha rendet tudsz tenni az érzéseidben, számára is lesz hely
Ha rendet tudsz tenni az érzéseidben, számára is lesz helyVictor_Tongdee / Getty Images Hungary

#1 Empátia nélkül nincs kapcsolódás 

Az empátia olyan szupererő, amelynek rendszeres gyakorlásával teljesen megváltozhat az, ahogyan a világot szemléled. Amikor ki tudod tárni az elmédet a többi ember nézőpontja számára, a valóság egy új szeletét értheted meg. Nem biztos, hogy egyet fogsz érteni ezekkel a nézetekkel, de abban mindenképpen a segítségedre lesz, hogy közös nevezőre jussatok. Ha bele tudsz helyezkedni a partnered örömébe, bánatába, akkor mély érzelmi kapcsolódást élhetsz át, és egyre több mindent lesztek képesek megosztani egymással. 

  • Értsétek meg egymás szeretetnyelvét. Előfordulhat, hogy a partnered más módokon fejezi ki az érzéseit, mint te, vagy más dolgoktól érzi szeretve magát. Járjatok utána, hogy melyikőtöknek mennyire számítanak az elismerő szavak, az együtt töltött minőségi idő, az ajándékozás, a testi érintés vagy az egymásnak nyújtott segítség. Ha ebben összehangolódtok, még több örömet tudtok szerezni egymásnak.   
  • Fókuszálj a pozitív tulajdonságaira. Mindenkinek vannak idegesítő vonásai: apró kényszerességek, rögzült szokások, amelyekből nehezen enged. Lehet, hogy a falra mászol attól, hogy állandóan lenyalja a kést vagy elöl hagyja a taknyos zsepiket, lényeges azonban, hogy ne ragadj le a bosszankodásnál, hanem szem előtt tudd tartani azokat az értékeit, amikért megszeretted őt. Persze ha fölötted akar kontrollt gyakorolni, bármilyen módon bánt és megaláz, azt nem kell eltűrnöd: ilyen bánásmódot senki sem érdemel.
  • Vizsgáld meg, min veszekedtek. Egy vita sokszor már rég nem arról szól, ami miatt kirobbant. Gyakran tudattalanul is belevetítjük a gyerekkorunkból és az előző kapcsolatainkból hozott negatív tapasztalatainkat, félelmeinket, sérüléseinket. Ha megtanultok hátrébb lépni pár lépést, és őszintén kommunikálni egymással, akkor kiderülhet, hogy olyan előfeltevésekkel éltetek a helyzetben, amiket tévesen tulajdonítottatok a másiknak. Ha ismeritek a másik nézőpontját, történetét, gyenge pontjait, könnyebben tudtok megoldani konfliktusokat. 
Képesek időnként megállni és újratervezni, hogy mindketten arra tartsanak, amerre szeretnének
Képesek időnként megállni és újratervezni, hogy mindketten arra tartsanak, amerre szeretnénekJon Feingersh Photography Inc / Getty Images Hungary

#2 Folyamatos önreflexió nélkül nem megy 

Az empátia egyik nagy trükkje, hogy nem csak együttérzést jelent: úgy veszed át a másik érzelmi állapotait, hogy közben tudatában vagy annak, hogy ezek az érzések most elsősorban nem belőled erednek, noha felidézhetnek benned sok hasonló, általad megélt érzelmi állapotot. Ezeket persze gyakran nem érdemes rázúdítani a másikra, amikor amúgy is nehézségei vannak. Az önreflexió részben ennek eldöntésére szolgál, hiszen képes vagy kívülről látni magad egy adott helyzetben és előre fel tudod mérni a viselkedésed többi emberre gyakorolt várható hatását. Nyitott vagy a visszajelzéseikre, és önismereti munka segítségével képes vagy úgy változni, hogy a működésmódjaid szinkronba kerüljenek az általad vallott értékekkel. Fontos számodra az érzelmi kapcsolódás? Ha tisztában vagy magaddal, már nem fogsz félni tőle annyira. Kialakult énhatárokkal ugyanis nem elveszíteni fogod magad egy párkapcsolatban, hanem újra felfedezni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra