18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szex: fontosabb, hogy a nőnek jó legyen?

Olvasási idő kb. 4 perc

A szexuális tapasztalatokat vizsgáló kutatások eredményei azt sugallják, hogy több mindenben számít az, amit a nő él át.

Egy szexuális kapcsolat esetén feltételezzük, hogy mindkét fél tapasztalatai hatással vannak a viszony minőségére és időtartamára, mégis a szexualitás különböző területein végzett kutatások eredményei nem erre engednek következtetni. A heteroszexuális kapcsolatokban a nők tapasztalatai sokszor nagyobb hatással bírnak mind a kapcsolat fenntartása, mind pedig a minősége tekintetében.

Csak egy csók?

A nők csókolózással kapcsolatos tapasztalatai jóval nagyobb hatással vannak a kapcsolat későbbi alakulására, mint a férfiakéi. A vizsgált heteroszexuális nők és férfiak eltérően tekintenek a csókolózásra: a nők számára fontosabb partnerük szájának íze és illata, mint a férfiak számára. És bár a csókolózást nem minden esetben követi szex, a nők esetében sok múlik a csókon: a legtöbben ugyanis egyáltalán nem létesítenének valakivel szexuális kapcsolatot anélkül, hogy először ne csókolóznának vele. Sőt olyan férfival sem szívesen fekszenek le, aki nem jól csókol. A kapcsolat előrehaladtával a nők számára még mindig fontos tényező a csók, a férfiak számára viszont egyre kevésbé. Ennek minden bizonnyal evolúciós oka van: ez segít felmérni a nők számára, hogy partnerük mennyire elkötelezett és mennyire egészséges.

Fontos, hogy tudjátok, melyikőtöknek mire van szüksége
Fontos, hogy tudjátok, melyikőtöknek mire van szükségePeopleImages / Getty Images Hungary

Az orgazmus fontossága

A csók mellett a nők orgazmusa is segít abban, hogy megfelelő partnert válasszanak. Ha csak a biológiát nézzük: a testi szimmetria és a fizikai vonzerő összefügg a genetika minőségével, így nagyobb eséllyel születnek egészséges utódok is. De a nők orgazmusának minősége abban is segít, hogy megtalálják a számukra ideális partnert. A szex, a kölcsönös kielégülés ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy egy – nem aszexuális – kapcsolat hosszú távon működni tudjon. Egy 2006-os kutatás eredményei szerint a nők által megélt orgazmus abban is segít, hogy a később születendő gyerek erősebb immunrendszerrel rendelkezzen. Nem véletlen, hogy annyi kutatás foglalkozik a női orgazmus potenciális előnyeivel, a férfiakéval pedig kevesebb: az ő esetükben nincsenek ilyen hatások. Ők jóval gyakrabban élnek át orgazmust, ami a partner minőségét sokkal kevésbé tükrözi.

És a szexuális vágy

A nők szexuális vágya erősebben kapcsolódik ahhoz, hogy az adott pár mennyire elégedett a kapcsolatával. Több kutatás is megállapította, hogy míg a férfiak szexuális vágya nagyjából azonos, addig a nők esetében ez meglehetősen széles skálán mozog: például csökken a házasságot követő néhány évben. Ennek következtében a párkapcsolattal való elégedettség mértéke is csökken. Mivel azonban a férfiak szexuális vágya az idő múlásával jelentős változáson nem megy át, ez nincs hatással arra, hogy a pár férfi tagja összességében mennyire elégedett a kapcsolat egészével. Érdekes módon, annak ellenére, hogy a nők vágya csökkent, a szexuális együttlétek gyakorisága állandó maradt a kutatás ideje alatt, tehát a nők akkor is nyitottak a szexre – szem előtt tartva partnerük igényeit –, ha nekik éppen nincs hozzá kedvük. A szex során tapasztaltak kihatnak a párkapcsolat egészére, a jól működő, hosszú távú kapcsolat érdekében tehát mindenképp érdemes mindkét fél igényeit szem előtt tartani. És mint annyi más esetben, a jó szexhez is elengedhetetlen a nyílt, őszinte kommunikáció.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Érdekességek