Ezeket teheted, ha elkapott az influenza: profi gyógymódok otthonra

Fejfájás, láz, rossz közérzet, levertség... influenzásnak lenni nagyon vacak. Bár egyelőre nincs olyan csodaszer, ami varázsütésre megszüntetné a kórságot, sok olyan készítmény és házi praktika létezik, amivel enyhítheted a panaszaidat, illetve lerövidítheted a betegeskedés időszakát.

A legjobb persze a megelőzés. Járványos időszakban különösen fontos, hogy ügyelj a rendszeres kézmosásra, kérj védőoltást, és ha megteheted, kerüld a tömegközlekedést, mert a reggeli/délutáni csúcsidőszakban a legjobb szándék ellenére is egymás nyakába tüsszentenek az utastársak.

Ha legtöbbünkhöz hasonlóan te sem tudod megúszni a húzós helyzeteket, és elkaptad a betegséget,  3-5 napos vagy akár ennél is hosszabb vegetálásra készülj fel. Sőt, szerencséd van, ha nem szedsz be mellé még valamilyen bakteriális fertőzést is. A nem megfelelően kezelt, „nem kifeküdt” influenza könnyen felülfertőződhet, és olyan csúnya szövődményei lehetnek, mint például a tüdő- vagy hörgőgyulladás. 

Az Elemental cikkének segítségével mutatjuk, mit tehetsz annak érdekében, hogy veled ne történjen meg mindez. 

Vírusellenes szerek

Bár a hazai gyógyító gyakorlatban vírusos légúti betegségre ritkán adnak gyógyszert, és elsősorban az immunrendszer támogatását (például nagy dózisú C-vitaminnal), a megemelt folyadékbevitelt és az ágynyugalmat javasolják, jó ha tudod, hogy léteznek és itthon is kaphatók kifejezetten influenza kezelésére szolgáló vírusellenes szerek. Ezeknek a készítményeknek a hatóanyagai a vírus szaporodását gátolják, ezáltal tehermentesítve az immunrendszert, ami így hatékonyabban tudja legyőzni a kórt. Annak, hogy kevésbé használjuk ezeket, nemcsak az az oka, hogy mást mond a háziorvosi protokoll, de az is, hogy nem mindig tudjuk egyértelműen megkülönböztetni, hogy egyszerű megfázással vagy influenzával van-e dolgunk. Amikor pedig elhúzódó tüneteinkkel orvoshoz fordulunk, már késő a vírus szaporodását gátló szereket szedni. 

Ha legközelebb szeretnél élni az antivirulens gyógyszerek nyújtotta segítséggel, figyeld meg magad az első tünetek jelentkezése utáni néhány órában. Ha rövid időn belül súlyosbodnak a tünetek, és olyan érzésed van, mintha átment volna rajtad az úthenger, érdemes felkeresni a kezelőorvosodat. 

Vannak ugyanakkor olyan szakemberek, akik óva intenek ezektől a gyógyszerektől, mert attól tartanak, hogy hosszas használatuk mellett rezisztens vírustörzsek alakulnak ki, hosszú távon így inkább használnak, mint ártanak. Azt azonban többen javasolják, hogy idősek, illetve legyengült immunrendszerű betegek vegyék fontolóra ezeknek a szereknek a használatát. 

Köptetők, tüneti kezelő szerek, antihisztaminok

Ha nem akarsz ilyen szereket szedni, még mindig ott a lehetőség, hogy beugorj egy közeli patikába vagy drogériába valamilyen tüneti kezelést nyújtó gyógyírért. Ezek a készítmények a vírust nem gyengítik, ugyanakkor segítenek megküzdeni azokkal a melléktünetekkel, amelyek a test vírusellenes küzdelméből erednek. Ezek a forró ital vagy tabletta formájában elérhető szerek csökkentik az orrdugulást, enyhítik a fej- és hátfájást, ezzel kicsit elviselhetőbbé téve a napokat. 

Hasznos lehet a köptetők alkalmazása is. Légúti fertőzés esetén a test több váladékot termel, hogy annak segítségével is kimossa a kórokozókat. A felgyűlt nyák kiköhögésével ez a folyamat játszódik le: tested kilöki magából az oda nem való elemeket. A köptető szerek ennek a nyáknak az oldásában és könnyebb felköhögésében segítenek. A tüneti kezelés ugyanakkor nem csak tűzoltás. A váladék felköhögése például kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne alakuljon ki komolyabb fertőzés, vagy az orrüregben pangó váladékból arcüreggyulladás. 

Azért ezekkel a szerekkel is csak csínján kell bánni. Érdemes a szervezetnek kis időt adni arra, hogy saját erőtartalékaival küzdjön a kórság ellen, egyes szakértők szerint ugyanis a hosszas és a betegség kezdetétől fennálló tüneti kezelés abbahagyásával újra és a korábbinál erősebben lángolhatnak fel a tünetek, főleg, ha a jobb közérzet miatt aktívabb is leszel, fekvés helyett pedig visszatérsz az irodába. 

Növények, ásványi anyagok, vitaminok

Influenza esetén sokszor ajánlják az echinaceát, a nagy dózisú C-vitamint és a cinket, noha a tudományos bizonyíték arra, hogy ezek valóban segítenek influenza esetén, egyelőre elég csekély. A tudomány mai álláspontja alapján ezek a szerek elsősorban a rhinovírus okozta nátha kezelésében segíthetnek, de ott sem mindenhatók: állatkísérletek tanúsága szerint elsősorban a gyógyulási időt rövidítik le. A cink mintegy 33 százalékkal, a C-vitamin 8 százalékkal, az echinacea pedig... nos, semmivel. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem teszel jót, ha ilyen időszakokban kicsit megemeled például a C-vitamin-beviteledet, mert az immunrendszered támogatása még nagyon is jól jöhet bármilyen betegség esetén.

Húsleves

A folyadékpótlás kulcsfontosságú a légúti megbetegedések esetén. Egyrészt segíti az immunrendszer munkáját és a váladék hígításával annak távozását is, másrészt segít nedvesen tartani a nyálkahártyákat. A kiszáradt nyálkahártya sokkal sérülékenyebb és kevésbé ellenálló az új fertőzésekkel szemben. 

A forró italok még többet tudnak: gőzeiknek szerepük lehet például az orrdugulás oldásában, valamint kísérletekkel bizonyították, hogy segítik a váladék gyorsabb ürülését. Hát a nagyi levese? Folyadék is, forró is, és – egyelőre nem tudjuk pontosan, mi, de – van benne valami, ami érdemben segíti a regenerálódást és a jobb gyógyulást. 

Nem csupán a gőzölgő húsleves, a különféle illóolajos vagy natúr gőzölés is segíthet, sőt ha bátor vagy, megpróbálhatod egy kis vízzel is átmosni az orrjárataidat, ezzel is megelőzve a kórokozók elszaporodását. Gőz fölé hajolva fedd le a fejed, majd szippants mélyeket a például eukaliptuszos gőzből, vagy tegyél a tenyeredbe egy kis sima langyos vizet, és óvatosan szívd fel az orrodba. Ne vadul, nehogy fájdalom legyen a vége, mint amikor strandoláskor az orrodba megy a víz!

Etesd a vírust, éheztesd a baktériumot

Szintén állatkísérletek mutatták ki, hogy táplálkozásunkkal is nagyban befolyásolhatjuk lábadozásunk idejét és a betegség kilátásait. A Yale Egyetem kutatói egereken vizsgálódva arra jutottak, hogy azok a vírusfertőzött egerek, melyek rendszeresen és kiadósan táplálkoztak, jobban és gyorsabban gyógyultak, mint az éheztetettek. Ugyanakkor bakteriális fertőzések esetén épp ellenkező volt a helyzet: az éhezés eredményezett jobb gyógyulási arányt. 

Tehát, ha influenzás vagy, ne csak a folyadékbevitelről, de a kiegyensúlyozott táplálkozásról se felejtkezz el, hogy minél hamarabb meggyógyulhass.

Kerüld viszont az alkoholos italokat és a koffeint. Mindkettő vízhajtó hatású, így kevésbé nyálkahártyabarát, ráadásul alkohol hatása alatt felületesebben lélegzel, emellett hajlamos lehetsz kevesebbet is köhögni. Ezzel a felülfertőzést kockáztatod. Nem igazán éri meg. 

Pihenj!

Szedhetsz akármilyen gyógyszert, ehetsz-ihatsz akármilyen tudatosan, a pihenést nem úszhatod meg. Az alvás kapcsolatban van egy olyan fehérje termelődésével, ami segíti a vírusok elleni küzdelmet, a kutatók tapasztalatait pedig személyes megélésünk is  megerősíti: már néhány óra alvás is sokat tud dobni az ember állapotán. 

Ha megbetegedtél, ne legyen bűntudatod, maradj pár napra otthon. Így a saját gyógyulásod elősegítésén kívül megelőzöd kollégáid és az utca emberének továbbfertőzését is: kutatások szerint, ha mind otthon maradnánk, amikor influenzaszerű tüneteket fedezünk fel magunkon, a megbetegedések száma drasztikusan csökkenne. És nem hoznánk a frászt a kollégáinkra sem.

Szóval: ha megteheted, maradj otthon néhány napot, egyél tápanyagokban gazdag ételeket, igyál sok folyadékot, pótold a C-vitamint, így jó eséllyel néhány nap alatt átvészeled az egészet. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek