18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Minden, amit az önkielégítésről tudni szeretnél

Az 1950-es években az emberek rettegtek attól, hogy a maszturbálás levertséget, betegségeket vagy vakságot okoz, és az erőt is elveszi. John Kellogg és Sylvester Graham annyira komolyan vette mindezt, hogy a 19. században gabonapelyhet dobtak a piacra, hogy ezzel csökkentsék a férfiak nemi vágyát.

Ma már meglehetősen abszurdnak tűnnek ezek a gondolatok, amelyek már akkor sem valódi egészségügyi problémákra hívták fel a figyelmet, sokkal inkább az erkölcsi normákat voltak hivatottak erősíteni. Azonban jelenleg is vannak olyan mozgalmak, amelyek elutasítják a maszturbálást. Ilyen például a NoFap közössége, ami a férfiak önkielégítés- és pornófüggőségén szeretne segíteni.

Nem lesz tőle semmi bajod, sőt!

A legtöbb szakértő szerint azonban az önkielégítéssel kapcsolatos aggodalmak a legtöbb esetben túlzóak. A maszturbálással kapcsolatos problémák mögött a legtöbb esetben depresszió, szorongás vagy kapcsolati problémák állnak, ezekkel pedig valóban fontos lenne foglalkozni. Tanulmányok szerint a rendszeres önkielégítésnek számos előnye van, ideértve a szexuális elégedettség, a nemi vágy és az önbizalom növekedését is. Tudományosan nincs olyan meghatározott gyakoriság, amelyre objektíven mondhatnánk, hogy az önkielégítés már káros lenne. Minden eset más és más, személyre szabottan kell vizsgálni a hatásokat.

Magyarország eddigi legnagyobb szexfelmérése szerint szinte mindenki maszturbál, átlagosan heti egy alkalommal. Az önkielégítés amellett, hogy örömforrás, segíti az elalvást, csökkenti a stresszt és a szorongást is. Orgazmus közben ugyanolyan folyamatok mennek végbe az agyunkban, függetlenül attól, hogy partnerünk vagy mi magunk okoztuk-e az örömöt. Orgazmus közben az agy sokkal több hormont termel, mint máskor, ilyenek például az endorfinok, amelyek a jó közérzetünkért és a fájdalomcsillapításért felelősek – ezeknek hála nem is csoda, hogy ennyire jó dolog a szex. A kielégülést követően a szervezetünk lelassul, hiszen az agyban szerotonin szabadul fel, aminek következtében álmosnak érezhetjük magunkat. A szintén felszabaduló oxitocin miatt hajlamosak vagyunk szex után romantikusan összebújni a párunkkal, de emellett a stressz szintje is csökken.

Szuper levezetés egy stresszes nap végén
Szuper levezetés egy stresszes nap végénBdlm / Getty Images Hungary

Az orgazmus során az agy által termelt hormonok közül talán a dopamin a legfontosabb. Ez növeli a vágy és a motiváció mértékét – de éppen ezek miatt a tulajdonságok miatt a szakemberek szerint a függőség kialakulásáért is felelős. Ez azonban nem minden esetben alakul ki, amikor az agy több dopamint termel, hiszen több körülményt is figyelembe kell venni. Nem arról van szó, hogy az önkielégítés vagy a pornó nem okozhat problémát, ám sok szakértő szerint függőség helyett inkább kényszeres szexuális viselkedésről van szó. Sőt, legtöbbször van egy háttérben meghúzódó probléma, így az önkielégítés vagy a pornó csupán ennek a tüneteként jelentkezik.

Problémák általában akkor merülnek fel, amikor a maszturbálást nemcsak a szexuális vágyaink kielégítésére, hanem a stressz, a szorongás vagy a magány kezelése érdekében is alkalmazzuk. Problémás viselkedéssé válhat, ha azért maszturbálunk, hogy elkerüljük vagy csökkentsük az életünk nehézségeit. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a férfiak 10, míg a nők 2 százalékára jellemző, hogy pornónézési szokásaik megnehezítik az életüket. Vannak, akik hetente 20-30 alkalommal is végeznek önkielégítést, ugyanakkor nem a gyakorisága miatt válik egy viselkedés kényszeressé. Ezek az emberek csak ritkán maszturbálnak azért, mert valóban ezt akarják csinálni, legtöbbször egy belső késztetés viszi rá őket.

Akkor érdemes problémaként tekinteni a viselkedésre, ha a maszturbálás mennyisége nehezíti a mindennapjainkat, esetleg szorongást okoz. Vannak, akiket az aggaszt, hogy esetleg függővé válhatnak, ha valamilyen szexuális segédeszközt használnak önkielégítés közben. Előfordulhat, hogy a vibrátor használata után nehezebben tudunk visszaállni a saját vagy partnerünk érintéséhez, ez azonban csak átmeneti, hosszú távú hatása nincs.

Partnereddel is jobb lehet a szex, ha tudod, hogy mire van szükséged
Partnereddel is jobb lehet a szex, ha tudod, hogy mire van szükségedmiljko / Getty Images Hungary

Egyáltalán nem para, szégyellni sem kéne

Valójában semmilyen fizikai veszély nem fenyeget, ha maszturbálunk. A 19. század legijesztőbb mítoszait soha nem sikerült tudományos érvekkel alátámasztani. Hasonlóképpen, az önkielégítés valójában egészségügyi kockázatot sem jelent, sőt még előnyünkre is válhat. Amellett, hogy a már fent említett okokból kifolyólag csökkenti a fájdalom, az álmatlanság és a stressz mértékét, növeli az önértékelést és a szexuális vágyat, de a rendszeresen maszturbáló férfiak esetében alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata is.

Sokan amellett is rendszeresen végeznek önkielégítést, hogy tartós párkapcsolatban élnek. Valójában a maszturbálás kiváló megoldást jelenthet, ha a felek szexuális vágya nem egyezik, és amiatt sem érdemes aggódni, hogy a rendszeres önkielégítés hatására már nem fogjuk kívánni a párunkat, hiszen a szex több tényezőből áll. Ilyen például a hang, az illat, az íz vagy az intim érintés, amit maszturbálás vagy pornónézés során nem kapunk meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy az önkielégítés nem okozhat kapcsolati problémákat, hiszen van, amikor észrevétlenül, de szép lassan átveszi a közös együttlétek helyét – azonban sokszor emögött egészen más probléma húzódik meg. Jóval könnyebb a pornót vagy partnerünk önkielégítési szokásait okolni, ha egyre kevesebb a szex a kapcsolatban, de érdemes jobban átgondolni a helyzetet. A legtöbbször ugyanis ilyenkor a nem megfelelő kommunikáció áll a dolog mögött.

Ma az önkielégítéssel kapcsolatos legnagyobb probléma még mindig ugyanaz, ami 200 évvel ezelőtt volt: a szégyen. Az elfogadás és a nyílt kommunikáció sokszor megoldást jelentene a szorongás és a frusztráció csökkentésére, valamint a szexuális egészség és elégedettség javítására. Minderre pedig azért is lenne nagy szükség, mert az önkielégítés még mindig a szex legbiztonságosabb formája, és egyáltalán nem kéne, hogy szégyen övezze.

Oszd meg másokkal is!
Mustra