A menstruációs szegénység Magyarországon is több ezer lányt érint

Világszerte fiatal lányok és nők milliói hiányoznak az iskolából és később a munkából is, mert nem elérhetők számukra az alapvető női intimhigiénés termékek. A különböző kényszermegoldások kitalálása mellett komoly pszichés terhet is jelent számukra a nőiességük megélése, gyakran beszélni sem mernek a felmerülő gondjaikról.

A Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű iskolai programjával a menstruációs szegénységgel való szembenézés mellett azért is küzd, hogy a kamaszlányok nővé válását megkönnyítse.

Döntsük le a témát övező tabukat 

A menstruációs szegénység okozta problémákkal sok fiatal lány küzd nőiessége megélése kapcsán. Általában a hátrányos helyzetű térségekben figyelhető meg, hogy a higiéniai hiányosságok miatt gyakoriak az iskolai hiányzások, számos fiatalnál pedig pszichés gondok is jelentkeznek. A családoknak nincs pénzük az egészségügyi termékekre, így gyakran megtörténik, hogy a lányok rongyokat, papírt vagy vattát használnak a nehezebb napokon, és ennek következtében sokszor önbizalomhiánnyal küzdenek, de a kirekesztettség érzése is előfordul. Arról, hogy hazánkban pontosan hány embert érint a jelenség, egyelőre nincs pontos adat.

Rengeteg lánynak még soha nem volt alkalma ilyen eszközöket használni
Rengeteg lánynak még soha nem volt alkalma ilyen eszközöket használniFotó: emapoket / Getty Images Hungary

A témában tartott kerekasztal-beszélgetésen Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé program szakmai vezetője ismertette a projektet, amelyet hátrányos helyzetű térségekben, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek segítségével valósítanak meg október elejétől november közepéig. A program célja az intimhigiénés termékek hiánya miatti iskolai hiányzások csökkentése, valamint a felvilágosítás. A beszélgetések a testi fejlődést, a higiéniát és a menstruációval kapcsolatos témaköröket érintik legfőképp. A felvilágosító órákat a helyi védőnők és szaktanárok végzik majd. Így lehetőség nyílik arra, hogy az érintett lányok a gyakran tabunak tűnő témáról beszélgethessenek, megfelelő tanácsokat kapjanak, illetve csökkentsék a szorongás érzését. A fizikai szükségletek ismertetése mellett az is célja a programnak, hogy a nővé válás büszkén vállalható legyen a kamaszok számára, hiszen ez a pszichés fejlődésük szempontjából nagyon fontos lenne.

A program keretein belül a tanulóknak lehetőségük nyílik név nélkül feltenni az őket foglalkoztató kérdéseket, emellett pedig a szervezők azt is felmérik, hogy hány lány hiányzik higiénés eszköz hiánya miatt az iskolákból. Ennek a jelenségnek a mértékét szeretnék csökkenteni az őszi programmal, amelyben országszerte közel 250 iskola vesz részt. A 7. osztályos lányok három hónapra elegendő egészségügyi betétet kapnak, emellett a program arra is felhívja a figyelmet, hogy az egész társadalom szempontjából fontos lenne, ha a lányok és nők szorongás és szégyenérzet nélkül, felszabadultan élhetnék meg a nőiességüket, valamint az is, hogy tisztában legyenek az alapvető egészségügyi körülményekkel. Előrelépés, hogy sok 13 éves kamaszlánynak lehetősége adódik megismerni önmagát ezen a téren is, és el tudja sajátítani az alapvető higiénés szabályokat. A program hosszú távú célja pedig az lenne, hogy soha senki ne kerülhessen méltatlan helyzetbe, ne jelenthessen nehézséget senkinek az, hogy nőnek született.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.