A zsírpárnák növelik a prosztatarák kockázatát

A Rákkutató Világszervezet (WCRF) kutatása úgy találta, hogy összefüggés lehet a fölös zsírpárnák és az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázata között.

A Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársa, Barbra A. Dickerman vezetésével készült, a Cancer folyóiratban publikált tanulmány szerint a vaszkuláris, más néven zsigeri zsír, vagyis a has- és deréktájékon jelentkező zsírpárnák felgyülemlése növeli a prosztatarák kialakulásnak esélyét és a betegség okozta elhalálozás kockázatát.

Nem mindegy, hol rakódik le a zsír

A kutatás során a szakemberek több mint 1800, átlagosan 76 éves izlandi férfit vizsgáltak meg. A vizsgálat idején az alanyok mindegyike rákmentes volt. A tudósok megmérték a résztvevők derék- és csípőméretét, a has- és deréktájékon található zsírpárnák mennyiségét, és kiszámították a testtömegindexüket (BMI) is. Ezután tíz éven keresztül követték nyomon az alanyok egészségi állapotát. Mintegy 170 személy esetében diagnosztizáltak rosszindulatú prosztatadaganatot ez alatt az időszak alatt.

A zsírpárnák növelik a rák kockázatát
A zsírpárnák növelik a rák kockázatátFredFroese / Getty Images Hungary

Mint kiderült, minél nagyobb volt valakinek a derékmérete és magasabb a BMI-értéke, annál nagyobb eséllyel alakult ki az illetőnél súlyos és halálos kimenetelű prosztatarák. Egész pontosan 5 értéknyivel magasabb BMI 50 százalékkal, míg 10 centivel nagyobb derékméret 40 százalékkal növelte a betegség esélyét. A normálisnál nagyobb mennyiségű zsigeri zsír szintén nagyobb aggodalomra adott okot: 31 százalékkal növelte a rák kockázatát. A csípőben található bőr alatti zsírréteg abnormális felhalmozódása pedig 37 százalékkal növelte a prosztatarák okozta halál lehetőségét.

Érdekes módon a kutatók úgy találták, hogy az egészségtelen mennyiségű zsigeri zsír és a súlyos, illetve halálos rákbetegség között nagyobb összefüggés lelhető fel az alacsonyabb BMI-vel rendelkező férfiak esetében. Ez azt mutatja, hogy még az átlagos testsúlyú személyeknél is meghatározó jelentőségű az egészségükre nézve, hogy testük mely részén halmozódnak fel a zsírpárnák.

A tudósok szerint kutatásuk megerősítette azt a jól ismert tényt, miszerint a túlsúly és a kóros elhízás jócskán növeli a daganatos betegségek kockázatát, és arra int, hogy jobban figyeljünk oda az egészséges táplálkozásra és a pluszkilók elleni harcra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek