18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

10 tipp, hogy hosszú távon is jól működjön a szex

Nem kell hozzá se hűtlenség, se anyagi gond, se szőnyeg alá söpört problémák, hogy kevesebbszer legyetek együtt, mint szeretnétek, vagy hogy a vágy már ne legyen olyan heves, mint a kapcsolat elején. Ha nem elég, vagy nem olyan a szex, mint szeretnétek, pedig egyébként közel álltok egymáshoz és a jövőt is együtt képzelitek el, akkor ez a cikk nektek szól.

Az okok sokfélék lehetnek, először csak kevesebb, majd sokszor elkapkodott lehet a szex, és hamar azon kapjátok magatokat, hogy annyira már nem is forszírozzátok az egészet. Pedig mindennapi jóllétetekhez és ahhoz, hogy a kapcsolat hosszú távon is erős maradjon (a ritka kivételeken túl) alapvető a kielégítő szexuális élet.

A HuffingtonPost  írása nem azoknak akar segíteni, akiknél a kihűlt ágy a kihűlt kapcsolat tünete, hanem azoknak ad tippeket, akik jól érzik magukat a kapcsolatukban, és partnerükkel együtt elkötelezettek abban, hogy a szexben is újra egymásra találjanak. Sőt, azoknak is érdemes figyelniük, akik még nem tartanak itt – és soha nem is szeretnének.

1. Beszélgessetek többet

Sokan (és messze nem csak a férfiak) hajlamosak azt hinni, hogy a szex pusztán a test dolga, nincs mit agyalni rajta. Pedig szakértők szerint kevés olyasmi van, ami ennyire szoros kapcsolatban lenne gondolkodásunkkal és pszichénkkel is. Éppúgy, ahogy a kiegyensúlyozott és mindenki számára elfogadható közös gazdálkodás is úgy jó, ha rendszeresen átbeszélitek, mik éppen a célok, a szexről is rendszeresen kell beszélni. Nem mindegy a hogyan sem: ha már beszéltek róla, hagyjátok magatok mögött az előítéleteket, és teremtsetek olyan környezetet, ahol szégyenérzet nélkül beszélhet mindkét fél arról, ami a szexszel kapcsolatban foglalkoztatja, és jó arra is rendszeresen emlékeztetni magatokat, mi az, amit szexuálisan vonzónak találtok a partneretekben. Vagy csak annyit: zsötem!

Tipp: Egy héten keresztül szánjatok napi húsz percet arra, hogy az intimitásról beszéljetek. Legyen téma, hogy mi az, amit szexinek, vonzónak találtok a másikban, mondjátok el a partnereteknek, ha eszetekbe jutott valamilyen szexis gondolat aznap, stb.

2. Legyen időtök a szexre

Mindenki rohan valahová, a legtöbben 2-3 napnyi tennivalót, munkát, szociális életet sűrítünk egy-egy napba. A rohanás eleve nem engedi meg, hogy az igazán fontos dolgokra figyeljetek, így könnyen lehet, hogy nemcsak a szexre, de más, intimitást erősítő programokra sem igen marad időtök. De ha marad is: a közös filmnézés vagy főzés – akármilyen jó csapatépítő is – ritkán kecsegtet igazán szexis pillanatokkal. Azok a párok, ahol a kémia évek múltán is erős marad, kiemelten figyelnek arra, hogy szakítsanak időt a szexre, mert tudják, hogy csak el kell indítani a folyamatot: a jó szex a további együttlétekhez is kedvet csinál. A spontaneitás persze fontos, sőt afrodiziákum is lehet (erről majd később), de attól, hogy közösen helyet szorítotok a naptáratokban a heti 1-2-3- bármennyi alkalomhoz, még nincs ám oda a varázs!

Tipp: Legyetek profik. Nézzétek át a heti rendeteket, és keressetek olyan estét, amikorra még nincs fix program. Maradjon is így, és a változatosság kedvéért legyen az aznap esti program szex!

Sikeres időmenedzserek
Sikeres időmenedzserekVasyl Dolmatov / Getty Images Hungary

3. Osztozkodjatok

A nagyszerű szex egyik kulcsa az intimitás: az, hogy közel érezzétek magatokat a másikhoz. Ezt pedig kevés dolog erősíti annyira, mint az, ha megosztotok egymással valamit. Akár egy-egy probléma megoldásába vonod be a partneredet, akár a szendvicsedet felezed el vele, ha más-más módokon is, de a kettőtök közötti szövetséget erősíted. Ez a fajta szeretetteljes kötődés pedig az ágyban is csodát tehet, és segíthet jobban ellazulni, megnyílni a másik felé.

Tipp: Ha lehet, minden nap ossz meg valamit a partnereddel. Ez lehet egy jó sztori, akár vicc, egy érdekes cikk, akár valamilyen kihívás, vagy egy szelet süti. Ezt a közösen gerjesztett energiát pedig aztán vigyétek tovább a hálószobába is!

4. Érintsd meg

Kutatások már nemcsak pozitív élettani (például vérnyomás-szabályozó) hatásait erősítették meg, de azt is kiderítették az ölelésről, hogy lelki egészségünk szempontjából is kiemelten fontos. Jó közérzetünk egyik záloga lehet, hogy elegendő szeretetteljes érintést kapjunk egy nap. Az érintés kifejezi, hogy kedveljük a másikat, akár azt is, hogy vonzódunk hozzá, és lebontja az intimitás útjában álló falakat. Ha napközben néha-néha egymáshoz értek, szinte az előjáték része is lehet: nem a semmiből kell megteremteni a hangulatot, mire eljuttok odáig.

Tipp: Egy héten keresztül törekedj arra, hogy megérintsd a partnered, ha egymás mellett vagytok. Nem mindenkinek megy ez könnyen, és pontos szabály sincs rá, mennyiszer vagy hogyan kell tapizni, de már egy kedves simogatással, vagy a másik hajának megigazításával óriási lépést tettél partnered és az áhított együttlét felé.

5. Kívánságlista

Nem kell minden együttlétnek újdonságoktól hemzsegnie, de abban a legtöbben egyetértünk, hogy a változatosság megfűszerezi az alkalmakat. Csak az a baj, hogy néha olyan nehéz elmondani, ha valami olyat szeretnél, amit eddig nem próbáltatok ki. Mi van, ha a másik kellemetlennek, akár taszítónak fogja találni, mi van, ha megbántom vele, mi van, ha nem jól reagál rá? És egyébként is: évek óta együtt vagyunk, és most jöjjek elő neki valami ötvenárnyalatos marhasággal? Biztosan nevetséges leszek. Ha ti is ilyen óvatosak vagytok vágyaitok megfogalmazásával, keressetek kevésbé explicit módot a színvallásra!

Tipp: Csináljatok egy dobozt, ahová kis cetlire írva mindenki bedobálhatja, mi mindent próbálna ki szívesen. A hónap egyes kijelölt napjain tartsatok doboznapot, egyszer az egyik, másszor a másik fél válasszon partnere kívánságlistájáról egy olyat, ami neki is megmozgatta a fantáziáját. Aznap ki is lehet próbálni.

6. Felfedezés

Ha évek óta együtt vagy valakivel, lehet, hogy az is rutin lett, ahogy a saját szexualitásodról gondolkodsz. Pedig ha rendszeresen kihívások elé állítjuk magunkat ezen a területen is, könnyen lehet, hogy izgalmas újdonságokat vihetünk be a hálószobába. Inspirációforrásnak akár a pornó is felhasználható, mert ötlet van benne bőven, de sokakat elriaszt a körítés: nulla előjáték, agresszió, óriás méretek stb., az embernek valahogy nem jön meg a kedve, hogy otthon éljen át ilyesmit, még akkor sem, ha az, amit lát, kicsit valóságosabb keretek között a kedvére lenne.

Tipp: Hogy ne mondjatok le a külső inspirációról, próbáljátok ki az erotikus könyveket. A szövegezett kalandokat magatok képzelitek el, és így a nektek megfelelő hangulatú filmet tudjátok fejben forgatni. Olvassatok fel egymásnak más-más tematikájú szövegeket (BDSM, szerepjáték, szexjátékok), és figyeljétek meg, milyen érzéseket/érzeteket vált ki belőletek a dolog. Lehet, hogy biztonságos keretek között, és a teátrális körítést mellőzve olyasmihez is kedvet kapsz majd, amitől a pornó alapján inkább  távol tartottad magad.

7. Egészség és sport

Senki sem tudja a maximumot kihozni a szexualitásából, ha nem ügyel magára: fizikai állapotunk, és az, ahogyan magunkat a bőrünkben érezzük, nagyon nagy hatással van a szexuális életünkre. Ráadásul az egészséges testsúly és a karbantartott keringés orvosi értelemben is kúra a csökkenő vágyra. Az étrend is nagyon fontos, de ez ügyben a sport lesz a legjobb barátotok. A közös sportolás szuper program, emellett olyan élettani folyamatokat is beindít (fokozza például a tesztoszteron termelődését), amitől jelentősen javul a libidó és az állóképesség is.

Tipp: Ha nem mozogtok rendszeresen, keressetek akár együtt, akár külön olyan sporttevékenységet, ami segít karbantartani az alakotokat és a lelketeket is, az ágyban pedig élvezzétek a feszesebb test okozta önbizalom és hormonlöket áldásos hatásait.

8. Merjetek spontának lenni

Nem mindig lehet megúszni a szervezést, és a legrövidebb szex is gondos előkészítést igényelhet, ha már gyerekei is vannak az embernek. De sokszor nem külső tényezők vagy a család állnak az útjában a spontaneitásnak, hanem a rutin. Volt már olyan, hogy kettesben voltatok otthon, és szexi gondolataid támadtak, mégsem léptél, mert arra gondoltál, hogy majd este? A kapcsolat elején viszont biztos nem vártál volna, igaz? Az együtt töltött évek alatt sokan leszoknak arról, hogy hallgassanak a testük jelzéseire, és a szexet nem a legizgalmasabb, hanem a legkényelmesebb pillanatkora hagyják. Szakértők szerint ez nem vezet jóra. 

Tipp: Egy hónapig figyeld a tested jelzéseit, és ha valami miatt izgalomba jössz, ne várj a legkedvezőbb körülményekre. Ha otthon vagy biztonságos helyen épp együtt vagytok, hajrá, ha két munkahely választ el benneteket, legalább írj rá és mondd el neki, hogy megkívántad. Ez a fajta spontaneitás még hosszú évek után is felpezsdítheti a szexet.

9. Nevessetek többet

Nevetni egészséges: gyógyír testnek és léleknek, ráadásul nagyon szexi is. Nem csoda, hogy azok a párok, ahol közép- és hosszú távon sem alszik ki a tűz, legtöbbször jó kedélyű, sokat nevető emberek. A nevetős, boldog hangulatnak a hálószobában is abszolút helye van, úgyhogy érdemes tudatosan megalapozni ezt.

Tipp: Merjetek viccelődni, csipkelődni a másikkal (valószínűleg elég felidézned, hogy a kapcsolatotok elején milyen vicces és izgalmas üzeneteket váltottatok), nézzétek együtt a kedvenc szitkomotokat vagy humoristátokat, és ne csodálkozzatok, ha sokkal nagyobb kedvvel mentek a hálószobába is.

10. Teremtsetek jó helyet

Azokat az eseteket leszámítva, amikor épp a szabad ég és egy fűz alatt esik a legjobban, a legtöbbször inkább a kényelmes, kellemes hőmérsékletű, nyugis és legfőképpen biztonságos helyeket szeretjük, ha a szexre terelnénk a szót. Biztonságos a hely például, ha nem kell folyamatosan attól félni, hogy rátok nyitnak, nyugis, ha nem vonja el a figyelmeteket tévé, telefon, rádió vagy bármilyen nem odaillő dolog, kényelmes pedig, ha jól elfértek és még tisztaság is van.

Tipp: Csináljatok egyfajta szentélyt, na jó, legalábbis barátságos és nyugis hálószobát. Legyen zárható az ajtótok, és száműzzetek minden oda nem való, az alvást is zavaró kütyüt. És ha design: az ember imádja nézegetni a gyerekekről készült vagy közös családi fotókat, de ezeknek inkább a nappaliban, a konyhában és más közös terekben van helye. A hálószobába, ha nem is feltétlenül erotikus, de legalábbis felnőttes dekort érdemes tenni, olyasmit, ami nem elsősorban szülői, hanem férfi és nő mivoltotokra emlékeztet titeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek