18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Miről szól a szex, ha nem a szexről?

Biológiai szempontból állatok vagyunk, a szexhez fűződő viszonyunk azonban jóval bonyolultabb, mint az állatoké. Nem csak, és nem is elsősorban az utódnemzés a célunk, és ahányan vagyunk, annyiféle komplex viszonyulás jellemez bennünket, ha a testiségről van szó. Nekünk, embereknek a szex messze több, mint „csak szex”.

Gurit E. Birnbaum szexuálpszichológus és evolúcióslélektan-szakértő a nemi viselkedés mozgatórugóit kutatja. Arra kíváncsi, mi választja el egymástól az állati és az emberi és szexualitást, és mi az a plusz, amitől az emberi szex több a gének továbbörökítésénél. TED-előadásában korábbi kutatási eredményeinek összegzésével érzékelteti, mennyire jelentős szerepe van a szexnek nemcsak a már működő, de kialakulóban lévő kapcsolatainkban is.

Élet és halál kérdése

Emberként rendelkezünk azokkal a szervekkel, amelyek segítségével képesek vagyunk a szexre, és ezzel együtt génjeink átörökítésére – legalábbis biológiai értelemben. Ebből a szempontból nem különbözünk az állatoktól, a szexhez való hozzáállásunk azonban már nagyon is eltér. Amikor Birnbaum és társai arról faggatták az embereket, mi motiválja őket a szexre, és milyen érzelmeik kapcsolódnak szexualitáshoz általában, messze sokszínűbb választ kaptak, mint amire először számítanánk.

A megkérdezettek válaszai azt igazolják, hogy a szex nemcsak öröm, boldogság és élvezet, de félelem, fájdalom és szégyen forrása is lehet, és hogy a legtöbben nem vagyunk képesek olyan fesztelenséggel megközelíteni a kérdést, mint például emberszabású rokonaink. Ha egy közösülő csimpánzpárra nézünk, zavarba ejtően hasonló arckifejezéseket és pózokat láthatunk, mint az emberi szexuális érintkezés során, a keresetlen szégyentelenség azonban a legtöbbször hiányzik az emberi szexualitásból. Birnbaum szerint azért, mert a szexet mi intim dologgá, romantikus gesztussá tettük, amit így már szégyellünk idegenek előtt átélni, és ami ezzel együtt állati oldalunktól, így halandóságunk tudatától is eltávolít minket. 

A szexualitás ugyanis, ha csak a fizikai oldalt nézzük, olyan állatias viselkedés, ami folyamatosan saját halandóságunkra emlékeztet. Egyfajta kis halál, petite mort, ahogy a franciák mondják. 

A haláltudat ellen pedig csak különféle megküzdési stratégiák kifejlesztésével tudunk védekezni. A szexet ezért önmagán túlmutató, a mindennapiságon felülemelkedő dologként kezeljük, így lesz ez sokunk számára a valóságtól való menekülés, az intimitás vagy akár a kreativitás kifejezésének eszköze is. 

Párkapcsolati stabilizátor

Amikor Birnbaum és kollégái arról kérdezték az embereket, mi motiválja őket, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek, legtöbbjüknél találtak olyan indokot, ami valamilyen módon a párkapcsolat minőségéhez kapcsolódott.

A szex segít, hogy közelebb érezzem magam a partneremhez,

hogy megnyíljak a páromnak” – mondták a válaszadók, és nem csak a nők. Mindkét nem tagjai között sokan voltak, akik a szexet a romantikával, a szerelemmel és a párkapcsolattal kötötték össze, vagyis a fenti összehasonlításban az emberi tényezőt emelték ki a pusztán állatias viselkedéssel szemben. 

Birnbaum és társai klinikai vizsgálatokkal is igazolni akarták a szex kettős természetét. A vizsgálati alanyokat először arra kérték, hogy gondoljanak a szex pusztán fizikai, érzéki oldalára, az ahhoz kapcsolódó illatokra, ízekre és ingerekre, majd a vizsgálat másik szakaszában éppen ellenkezőleg: arra kérték őket, hogy fókuszáljanak az érzelmi vonatkozásokra, illetve gondoljanak a szex éteribb összetevőire.

Ezután hiányos szavakat kellett kiegészíteniük, amelyeket a kutatók úgy válogattak össze, hogy azokat neutrális és a halálhoz kapcsolódó kifejezésekké is ki lehessen kerekíteni. (Például „coff--, amit coffin (koporsó), illetve coffee (kávé) szavakra is ki lehet egészíteni.) Az eredmény pedig az lett, hogy miután az alanyok a szex testi, érzéki oldaláról fantáziáltak, nagyobb eséllyel egészítették ki a szavakat valamilyen a halállal, elmúlással kapcsolatos kifejezésre, mint amikor a szex lelki oldalán merengtek.  A szerelmi együttlét tehát megvédene minket a halállal kapcsolatos gondolatoktól is?

Spleen ellen is jó
Spleen ellen is jóSpanic / Getty Images Hungary

Sőt, esetleg segít kapcsolatot teremteni is?

Nagyon is – ennek pedig már evolúciós okai vannak. Őseink kölykeinek túlélési esélyei jelentősen jobbak voltak akkor, ha mindkét szülő nevelte a kicsinyét, és Birnbaumék szerint többek között emiatt lett a szexualitás a párkapcsolatot stabilizáló tevékenység is. Olyasvalami, ami segít biztosítani a szülői felügyeletet egészen addig, míg az utód nem lesz alkalmas az önálló életre. Azt, hogy a szexualitás az érzelmi kapcsolat kialakulását, mélyítését is motiválja két ember között, szintén kísérletekkel is bizonyították. 

Vizsgálatukban semleges és szexuális töltetű (de nem túl explicit) képeket mutattak a kísérleti személyeknek, majd társas viselkedésüket annak tükrében vizsgálták, milyen tartalmú képeket láttak korábban. A képek megtekintése után azt a feladatot kapták, hogy egy ellenkező nemű ismeretlennek meséljenek el egy történetet. A résztvevők az erotikus tartalmú képek megtekintése után nagyobb eséllyel meséltek el intimebb történeteket, és alaposabban, részletesebben, nagyobb önfeltárással nyilatkoztak, mint amikor a beszélgetést megelőzően semleges képeket szemléltek. 

Egy másik hasonló vizsgálatban a képek nézegetése után egy komplex feladat megoldására kérték az alanyokat, ismét egy ellenkező nemű idegen társaságában. A partner beépített ember volt, és előre megbeszélt módon a feladat végzése közben segítséget kért a kísérleti személytől. A kutatók azt találták, hogy amikor erotikus tartalmú képek nézegetése után került sor a segítségkérésre, a kísérleti személyek nagyobb kedvvel és hosszabb ideig nyújtottak segítő kezet annak, akik kérte.

Közel kerültek egymáshoz
Közel kerültek egymáshozstandret / Getty Images Hungary

Birbaumék vizsgálatából tehát az derült ki, hogy szexuálisan izgatott állapotban mindkét nem szívesebben kapcsolódott az ellenkező nemű partnerhez. 

Kedvessé tesz

Egy harmadik vizsgálat szintén a szex párkapcsolatra gyakorolt hatását elemezte. Itt arra kérték az alanyokat, hogy fantáziáljanak a) a partnerükkel folytatott szexről; b) valaki mással folytatott szexről illetve c) valamilyen, a partnerhez kötődő kellemes, de nem szexuális jellegű tevékenységről.

A vizsgálat résztvevői sokkal nagyobb eséllyel mondtak valamilyen kedves dolgot a partnerüknek, illetve léptek fel vele kapcsolatban összességében kedvesebben akkor, amikor korábban a közös szexről fantáziáltak, mint a másik két esetben. A kutatók a kísérleti személyeket hosszabban is követték: szexuális fantáziálásaik és párkapcsolatuk folyamatos monitorozására kérték őket. Megfigyelték, hogy már a közös szexről való fantáziálás is erősítette a hosszabb távú kapcsolatokat, mert az erről fantáziálók kevésbé kritikusak, viszont sokkal kedvesebbek voltak partnerükkel utána. 

Vagyis, bár a szex természetesen az egyik legjelentősebb testi örömforrás és az emberi faj fennmaradásának alapja is, az, ami emberek között történik, jóval több jóleső fajfenntartásnál. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra