Ezért vörösödik ki az arcod, ha ittas vagy

Gyakori jelenség, hogy ha sok alkoholt iszik valaki, akkor piros lesz az arca. Olyankor nyilván nem gondolkodik senki az okokon, de másvalakit látva felmerülhet a kérdés, hogy ez vajon mitől van és nem jelent-e esetleg komolyabb problémát.

Ha piásan kipirul az ember, az alapvetően azt jelenti, hogy nem annyira bírja az alkoholt. A jelenség a kelet-ázsiai származású embereknél a leggyakoribb, de a világ bármely népének esetében megfigyelhető. Maga a jelenség nem ártalmas, de jelezheti bizonyos egészségi problémák megnövekedett kockázatát – írja a Medical News Today.

Ha piros az arcod, kevésbé bírod az italt

A kipirult arc annak a jele, hogy az ember szervezete kevésbé képes lebontani az alkoholt, mint azé, aki nem vörösödik ki. Minden szeszes ital etil-alkoholt, más néven etanolt tartalmaz, amely a szervezetbe kerülve oxidálódik, azaz más vegyületekre bomlik szét. Ezek közé tartozik az erősen mérgező hatású acetaldehid. Kis mennyiségű alkoholfogyasztás esetén a szervezet könnyen megszabadul ezektől a melléktermékektől, ha azonban túl sokat iszik valaki, az acetaldehid felhalmozódik, és ennek hatására az arcbőr alatt található vérerek kitágulnak – ez okozza a pirosságot.

Egyénenként változó, hogy milyen mennyiségű alkohol fogyasztását követően jelentkeznek ezek a tünetek: van, akinek az arca már néhány pohár italt követően is vörösödni kezd, másnál csak később jön a pirosság. A felhalmozódott acetaldehid felel egyébként a részegség egyéb kellemetlen tüneteiért is, például az émelygésért, rosszullétért, a felgyorsult szívverését és a másnaposságért.

Nem mindenki lesz piros, ha iszik
Nem mindenki lesz piros, ha iszikRonTech2000 / Getty Images Hungary

Bár maga a kipirult arc semmilyen módon nem jelent veszélyt, előjele lehet több egészségi problémának, jelezheti például a magas vérnyomás megnövekedett kockázatát – ezt egy 2013-as dél-koreai kutatás is alátámasztotta. Egyes vizsgálatok szerint a szervezetben felgyülemlő nagy mennyiségű acetaldehid képes a sejtek örökítőanyagának a roncsolására, ami rákos daganat kialakulásához vezethet.

Genetikai okok állnak a háttérben

Hogy ki mennyire bírja az alkoholt, illetve kivörösödik-e az arca ivás hatására, öröklött tulajdonságoktól függ. Az acetaldehid lebontását egy aldehid-dehidrogenáz 2 (ALDH2) elnevezésű enzim katalizálja, de egyes emberek szervezetéből ez az enzim hiányzik, minek következtében az ő szervezetükben könnyebben kezd lerakódni a toxikus anyag.

Mivel a jelenség genetikai eredetű, nem lehet orvosolni. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy elkerüld a vörösséget, az, ha mértékkel iszol. Vény nélkül kapható antihisztaminok segítségével enyhíthető a pirulás, ez azonban nem ajánlott, hiszen természetes reakcióról van szó, amellyel a szervezeted figyelmeztet, hogy ideje leállni az ivással. A túlzott alkoholfogyasztásnak számtalan káros hatása ismert – többek közt a rák, a máj-, a gyomor- és a szívbetegség előidézője is lehet –, ezért fontos, hogy mindig tudd, hol a határ.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek