A párizsi Sorbonne egyetem kutatói öt éven keresztül vizsgálták, hogyan hat a cukros üdítők fogyasztása az egészségünkre, és azt gondolják, hogy a vér cukortartalma lehet a főbűnös. Az eredményeket azonban egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni – számol be a BBC.
Mi számít cukros üdítőnek?
A kutatás során olyan italokat vizsgáltak, amelyeknek a cukortartalma 5 százalék felett van. Ez magában foglalja azokat a gyümölcsleveket is, amelyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, emellett pedig üdítőitalokat, turmixokat, energiaitalokat, teát és kávét is vizsgáltak a kutatók. A diétás üdítőkben található nullkalóriás, mesterséges édesítőszereket is elemezték, de ebben az esetben nem találtak összefüggést a rák kialakulásával.
Mekkora a kockázat?
A tanulmány szerint ha valaki napi 100 ml-rel növeli a cukrozottital-fogyasztását (ez nagyjából heti két doboz üdítőt jelent), azzal 18 százalékkal növeli a rák kialakulásának kockázatát is. A vizsgálat időtartama alatt kialakult összesen 2193 rákbetegség közül 693 emlőrákos, 291 prosztatarákos, 166 pedig vastagbélrákos eset volt.
Ezek azonban nem végleges bizonyítékok. Az egyértelmű, hogy nőtt a rák kockázata azoknál, akik naponta a legtöbb (kb. 185 ml) cukros italt fogyasztották, és ennek egyik lehetséges magyarázata valóban az, hogy ezek az üdítők növelik a rák kockázatát – de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ezeknek az embereknek valószínűleg a teljes életmódjuk egészségtelenebb, a cukros italok hatása pedig ilyenkor eltörpülhet. Egyelőre tehát nem egyértelmű, hogy valóban növeli-e a rákos megbetegedések kockázatát önmagában a cukros üdítők fogyasztása.
„Bár a tanulmány eredményei nem támasztják alá egyértelműen a cukros italok és a rák közötti összefüggést, arról meggyőződhettünk, hogy továbbra is fontos lenne a cukorbevitel csökkentése” – mondja dr. Amelia Lake, a Teesside Egyetem kutatója.
Az elhízás problémája
Vannak a ráknak olyan típusai, amelyek kialakulásának fő oka az elhízás, a cukros üdítők fogyasztása által felszedett pluszkilók azonban önmagukban nem magyarázzák az összefüggést. A francia kutatók szerint inkább a vércukorszint és az italokhoz adott különböző vegyi anyagok felelősek a daganatos betegségek kialakulásáért, mintsem a bevitt cukor mennyisége.
Azt tudjuk, hogy a cukros italok fogyasztása nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések, a túlsúly és a cukorbetegség kialakulásához, de ahhoz, hogy kiderüljön az összefüggés a rák és az ilyen üdítők fogyasztása között, további kutatásokra van szükség.
A kutatók szerint megoldást jelenthet a cukros italok szigorúbb adóztatása, a gyártók szerint azonban kevés az arra vonatkozó bizonyíték, hogy a betegség valóban az üdítők fogyasztása miatt alakulna ki. Aggodalomra azonban egyelőre nincs ok, mint sok esetben, most is az a lényeg, hogy fogyasszuk mértékkel a cukros italokat.