Hogyan engedjem el magam úgy, hogy közben nem zuhanok meg?

A zenei fesztiválok világa külön univerzum, ahol egyszer csak belecsúszunk a nyárba. Néha akkora mennyiségben zúdul ránk a szabadság, hogy nehezen bírja el a lelkünk. Mit tehetünk azért, hogy a legnagyobb bulik közepette is megőrizzük a pszichés egyensúlyunkat? Erről kérdeztünk Orosz Juditot, a hazai fesztiválok egészségügyi ellátását biztosító Helperek Önkéntes Segítők Egyesülete Pszichológus Divíziójának vezetőjét.

A fesztiválok lélektanáról Orosz Judittal beszélgettünk
A fesztiválok lélektanáról Orosz Judittal beszélgettünkRuzsovics Dorina

Bár a legtöbben önfeledt katarzist várnak a nyári fesztiváloktól, a hőség, a tömeg és az egyhetes bulizás ingeráradata akkor is lelki megterhelést jelent a résztvevőknek, ha alapvetően pozitív élményeket szereznek közben. Hogyan érdemes készülni, hogy a parti is emlékezetes legyen, de a lelki szétesést is elkerüljük?

Alapvető fiziológiás tényezőkre is szükség van ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat egy fesztiválon, gondoljunk csak a Maslow-piramis lépcsőire. A szélsőséges időjárás még a hétköznapokban is ki tud zökkenteni minket, hát még egy fesztiválon, ahol minden a csúcsra jár. Mindenképp érdemes megfelelő öltözettel készülni a forróságra, az esőre. Az alvás is egy kritikus pont, amire lényeges odafigyelni. Előfordulhat az is, hogy a sátornak csak a tűző napon jut hely. Könnyű napszúrást kapni, ráadásul az alkoholfogyasztás még inkább fokozza a dehidratálódás veszélyét. A nagy meleg, a rengeteg ember, a kialvatlanság, a másnaposság mind megviselhetik a fesztiválozót, és úgy már könnyebb pszichésen is elveszíteni a fonalat.

Tehát valahol onnan indul a dolog, hogy ebben a felpörgetett állapotban se ignoráljuk a testi szükségleteinket. Érdemes más helyzetekre is tervet készíteni?

Nagyon jó lehet, ha barátokkal érkezik az ember, akikkel odafigyelnek egymásra. Érdemes előre átbeszélni, hogy ki mit vár a fesztiváltól, milyen vágyai, szükségletei vannak, milyen koncertekre szeretne menni. Lehetőleg senki se legyen egyedül a tömegben, és egy találkozási pontot is célszerű lehet egyeztetni, ha elkeveredik valaki. 

Milyen tippeket érdemes fejben tartani, ha valaki már a helyszínen van?

Két nagyon fontos dolgot emelnék ki. Az egyik az önmonitorozás, hogy időnként felmérjük, milyen állapotban vagyunk. Ha szükséges, nyugodtan iktassunk be pihenőnapot is a fesztiválozásba. A másik pedig az, hogy ha nehézséget észlelünk, merjünk segítséget kérni. 

Tartsatok össze a barátaiddal!
Tartsatok össze a barátaiddal!Gpointstudio / Getty Images Hungary

Ezt nálatok, a Helperek Egyesületnél meg is lehet tenni, hiszen az ország legnagyobb zenei fesztiváljain láttok el egészségügyi biztosítást és drogprevenciót a nap 24 órájában. A Szigeten például közel 50 fő pszichológussal, illetve pszichológus hallgatóval lesztek jelen. Mik azok a tipikus problémák, amik ki szokták zökkenteni a fesztiválozókat, vagy amikkel hozzátok szoktak fordulni? 

A Sziget Fesztiválon minden látogató számára nyitott a Lélekambulancia sátor, a csapat másik része pedig az Ambulancián nyújt pszichés segítséget az orvosok és az ápolók mellett. A sátorban nagyon sok témával felkeresnek minket. Kilépve a mindennapi élet kötöttségeiből, a fesztivál speciális közegében a megszokott határaink fellazulhatnak, így olyan problémák is a felszínre kerülhetnek, amiket akár egész évben elfojtottunk magunkban. Egy kis alkohol, egy kis buli, egy kis lazulás, máris könnyen felszínre törnek a problémák. Ezzel nem azt mondom, hogy a fesztiválozók veszélyeztetettebbek, mint a hétköznapi emberek, csak azt, hogy külső tényezők nagyban befolyásolni tudják az aktuális pszichés állapotunkat. 

Tudj meg többet a Helperek munkájáról!

A Helperek Önkéntes Segítők Egyesülete közel 25 éve nyújt teljes körű egészségügyi biztosítást és drogprevenciót Magyarország legnagyobb zenei fesztiváljain, illetve számos évközi sport- és kulturális eseményen is jelen vannak. A tagok közül mindenki önkéntesen dolgozik, egyszerre több divízióban zajlik a munka. A járőrök például csapatokban éjjel-nappal járják a fesztivál területét, a helyszínen látnak el kisebb sérüléseket, illetve segítenek a látogatóknak eljutni az ambulanciára. A Szociális Divízió többek között ártalomcsökkentéssel foglalkozik, hogy a tudatmódosító szerek káros hatását minimalizálni lehessen. A Pszichológus Divízióban a végzett pszichológusok mellett pszichológus hallgatók végeznek kortárs tanácsadást, krízisintervenciót, pszichoedukációt. A jelentkezés feltétele a szakon elvégzett négy szemeszter. A csapat év közben is várja az érdeklődőket, akik számára képzést is biztosítanak.

Vannak olyan fesztiválozók is, akiknél ott derül ki, hogy tömegiszonyuk van. Egy koncert kellős közepén kapnak pánikrohamot, vibrálnak a fények, nagy a hangerő, ez elég gyakori eset. Napközben pedig, amikor még nincsenek koncertek, sokan lófrálnak, így van idejük végiggondolni az életüket. Ha kicsiben, ha nagyban, de történik valami ilyenkor. Elbizonytalanodhatnak például a jövőjüket illetően, hogy a munkájukban jó helyen vannak-e, hogy tényleg ott szeretnének-e továbbtanulni, ahova felvették őket. Előtérbe kerülhetnek családi és párkapcsolati problémák is. Itt van a párom, de nem úgy viselkedik, ahogy szeretném, vagy találkoztam egy másik potenciális partnerrel, mit tegyek. Fiatalok térnek be hozzánk azzal a nehézséggel, hogy az anyukájuk annyira aggódik értük, hogy állandóan hívogatja őket, nem tudnak kikapcsolódni. 

Az esőkabát is jól jön a felhőtlen szórakozáshoz
Az esőkabát is jól jön a felhőtlen szórakozáshozFlashpop / Getty Images Hungary

Ha jól értem, van egy csomó olyan problémakör, ami szűkebb értelemben nem a fesztivál aktuális eseményeihez kapcsolódik, de mégis itt jön felszínre. A fesztivál úgy is felfogható, mint egy önismereti utazás? 

Abszolút betölthet ilyen katalizátor szerepet, és lecsapódhatnak olyan sztorik, amiket hónapok óta érlelget már a fesztiválozó. Kezdetben sokan csak arról számolnak be, hogy elvileg jól kellene érezniük magukat, de mégsem érzik jól magukat, segítsünk nekik ebben. Utána persze szépen kibontakozik egy történet, és általában kiderül, hogy mélyebb okok vannak a háttérben, nem ritkán gyászfolyamatok is. 

Talán a gyászfeldolgozás megkerüléséről is szó van, amikor az ember nagy elánnal beleveti magát a nyári fesztiválokba. Ez nem biztos, hogy a legszerencsésebb módja a negatív érzések megélésének.  

A gyászra nem a fesztivál a gyógyír. Sokan persze azt gondolják, hogy egy haláleset vagy egy komoly kapcsolathoz fűződő szakítás után egy-két hónappal már tudnak bulizni. Ez nem biztos, hogy így van. Érdemes ilyenkor mérlegelni egy pihentetőbb, lazább tempójú, nyugodtabb nyaralás lehetőségét. Ettől függetlenül a mi csapatunk elsődleges célja mindig a fesztiválra történő visszaszocializálás, hogy a látogatók jól tudják érezni magukat és biztonságban szórakozzanak. Természetesen a fesztivál rövid időtartama alatt nem folytatunk terápiát, a körülmények sem alkalmasak erre, és nincs erre jogosítványunk sem. Inkább pszichoedukációt végzünk, információkat adunk át, illetve azt szoktuk javasolni, hogy a megpedzett témákkal a fesztivált követően érdemes volna felkeresni egy pszichológust

Ha a lelked is rendben van, teljesen át tudod adni magad a zenének
Ha a lelked is rendben van, teljesen át tudod adni magad a zenénekPeopleImages / Getty Images Hungary

Sosem fordult elő, hogy valakinek azt mondtátok, hogy most inkább haza kéne mennie?

Nem, ilyet nem mondunk. Amikor valaki nagyon rosszul van, akkor is inkább egy hosszabb benntartást javasolunk az Ambulancián. Ott marad 12 órán keresztül, kipiheni magát, hidratál, fejben összerakja a dolgokat. Bár a fesztiválokon hivatalosan nincsen drogok, mégis előfordul szerhasználat. Minket – mint minden pszichológust – titoktartás köt, így bárki nyugodtan fordulhat hozzánk bármilyen problémával, legyen az akár szerhasználatból fakadó, akár abúzus. Sajnos minden évben tudomásunkra jutott szexuális erőszak ügye is. 

Ehhez az a nemierőszak-kultúra is hozzájárulhat, amelyben a gyerekek azt tanulják, hogy oké megcsókolni a tetszhalott Hófehérkét vagy az alvó Csipkerózsikát. Pedig egy bármilyen okból öntudatlan ember nem tudja beleegyezését adni a közeledésre. A több ezer fesztiválozó között biztosan vannak olyanok, akik átéltek hasonló traumákat, vagy más okból kifolyólag vannak aktuálisan pszichológiai, pszichiátriai nehézségeik, esetleg gyógyszert szednek. Nekik mit javasolsz, hogy a tüneteik ne erősödjenek fel?  

Ha valaki gyógyszert szed, semmiképp se hagyja önkényesen abba. Feltétlenül beszéljen a fesztivál előtt a pszichiáterével, akár olyan célból, hogy ismerje meg, miként hatnak a gyógyszerek például alkohollal kombinálva. Testi betegségeknél is érdemes orvossal konzultálni előtte, hiszen fizikai értelemben is megterhelő egy ilyen esemény. 

A helperekhez bármikor fordulhattok segítségért
A helperekhez bármikor fordulhattok segítségértRuzsovics Dorina

Már csak az a pormennyiség is, amit a fesztivál ideje alatt belélegzünk, és ami később – szlenges kifejezéssel élve – ún. fesztiváltakonyként távozik az ember szervezetéből. A kiürülés ezzel párhuzamosan persze lelki értelemben is végbemegy a bulisorozat lezárultával. Mit tehetünk, hogy könnyebben átvészeljük a fesztivál utáni vákuum állapotát? 

Érdemes hagyni pár napot az átállásra a fesztivál előtt és után is, így fokozatosan tudunk visszatérni a hétköznapokba. Kicsit olyan ez, mint a jetlag (az időzónaváltásból eredő alvászavar). Hagyjunk magunknak időt arra, hogy testileg és lelkileg is feldolgozhassuk a velünk történt eseményeket, pszichésen is kipihenhessük magunkat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek