Így hozhatsz sorozatosan jobb döntéseket az életben

Az élet folyamatos döntések sorozata, attól kezdve, hogy kiflit vagy zsömlét vegyünk, egészen addig, hogy szüljünk gyereket vagy ne. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk, hogyan kell jó döntést hozni.

Az életben gyakran előfordul, hogy kisebb vagy nagyobb kérdésekben döntést kell hoznod. Ezek a döntések olykor az egész sorsodra is kihatással lehetnek, ezért sokszor nagyon nehéz elviselni a döntéskényszer súlyát. A Lifehack írása megpróbál segíteni abban, hogy mindig a lehető legjobb megoldást válaszd.

1. Ismerd fel a döntés hátterében megbúvó érzelmeket

Agyad a különböző ingerekhez – személyekhez, tárgyakhoz, helyekhez, sőt színekhez, illatokhoz és ízekhez is – különböző érzelmeket társít, részben korábbi személyes tapasztalataid, részben a kialakult sztereotípiák, közös vélekedések alapján. Nem véletlen tehát, hogy az érzelmek akkor is nagy szerephez jutnak, ha racionálisan akarsz mérlegelni egy adott kérdésben. Hiába javasolják, hogy egy döntés meghozatalakor kizárólag a józan észre és a tényekre hallgass, az érzelmeid mindig ott lesznek a háttérben, és mindenestül befolyásolnak döntés közben. Előfordulhat például, hogy minden józan számítás azt mutatja, nyugodtan megengedheted magadnak a rég várt vakációt, mégis hezitálsz, mielőtt pénzt adsz ki rá, mert félsz a túlzott költségektől.

Éppen ezért, ha jól akarsz dönteni, fel kell ismerned, milyen érzelmeket vált ki belőled az adott helyzet és probléma, és ezek mit szeretnének veled közölni. Ha félsz valamelyik utat választani, az még nem jelenti azt, hogy az az út téves lenne. Lehet, hogy a feltörő érzelem csak figyelmeztetni próbál egy esetleges veszélyre, amit azonban érdemes vállalnod a céljaid érdekében. Akkor tudsz igazán helyesen dönteni, ha pontosan képben vagy azzal kapcsolatban, hogy miként próbálnak befolyásolni és útbaigazítani az érzelmeid.

A jó döntés titka
A jó döntés titkaThomas Barwick / Getty Images Hungary

2. Dönts elfogulatlanul

Érzelmeid mellett számtalan egyéb tényező is szerepet játszik a döntéseidben, amelyek tudat alatt befolyásolják a tetteidet. Ide tartoznak például a korábbi tapasztalataid és a különböző berögzült sztereotípiák, amelyek egy szituációval kapcsolatban benned élnek. Ha például valaki odalép hozzád az utcán, és mosolyogva a kezedbe nyom egy ötezrest, nagy valószínűséggel hezitálsz elfogadni, mert arra gondolsz, hogy valami trükk van a dologban. Hiszen – mint megtanultad, tapasztaltad – teljesen szokatlan dolog, hogy bárki csak úgy pénzt osztogasson, bármiféle hátsó szándék nélkül.

Ugyanígy, amikor döntened kell valamiben, gyakran korábbi pozitív vagy negatív élményeid, esetleg mások véleménye befolyásol abban, hogy miként határozol. Ahhoz, hogy valóban jól tudj dönteni, elfogulatlannak kell maradnod. Fel kell ismerned az előfeltevéseket, majd meg kell szabadulnod tőlük. A döntésnél kizárólag az lebegjen a szemed előtt, hogy a választásod mennyire jár pozitív vagy negatív következményekkel a számodra.

3. Koncentrálj a hosszú távú célokra

Előfordulhat, hogy egy döntés rövid távon kényelmetlenséget szül, hosszú távon viszont pozitív hatásokkal jár, és hozzásegít céljaid eléréséhez. Lehet például, hogy megvisel egy szakítás, de megnyitja a kaput új lehetőségek felé. Fontos, hogy mindig nagyobb távlatokban láss, és azt az utat válaszd, amelyik a jövőben nagyobb hasznot hozhat neked, még akkor is, ha úgy érzed, ez most több kényelmetlenséggel jár, mint a másik. Mindig lásd, mik a hosszú távú céljaid, és az egyes döntések hogyan állnak összhangban ezzel. Előfordulhat, hogy szeretnéd fél éven keresztül végigturistáskodni Európát, de azt is látod, hogy ugyanazt a pénzt befektethetnéd lakásvásárlásba is – mérlegelned kell, hogy a hosszú vagy a rövid távú cél fontosabb-e, illetve, hogy a látszólag rövid távú célnak (hogy jól érezd magad a következő fél évben) nincsenek-e fontos hosszú távú hozadékai (szélesedő látókör, nyelvtanulás, ismerősök szerzése stb.)

Szintén fontos, hogy döntéseid összhangban álljanak saját erkölcsi normáiddal, vagyis biztos legyél benne, hogy jót cselekszel. Hagyd, hogy a lelkiismereted vezessen, és soha ne hozz olyan döntést, amely után nem tudnál a tükörbe nézni.

4. Dönts tiszta fejjel

Csak tiszta fejjel szabad döntést hozni, hiszen bármilyen lelki probléma, érzelmi túlfűtöttség, szellemi vagy fizikai leterheltség, esetleg bódult tudatállapot könnyen oda vezethet, hogy nem látod át rendesen a kérdést, így elhamarkodottan döntesz.

Ugyanígy nem szabad hogy becsapjanak a különböző fantasztikusnak hirdetett ajánlatok. Olvasol például az interneten egy hatásosnak mondott, de drága továbbképzésről, amelyről úgy gondolod, segíthet a további karrieredben. Gondolkodás nélkül befizeted a pénzt, majd a helyszínen kiderül, hogy felszínes, semmitmondó tanfolyamról van szó, vagyis átvertek. Mindig próbálj utánajárni, mi rejlik az egyes reklámok hátterében, és győződj meg róla, hogy valóban szükséged van-e arra, amiről döntesz.

Ugyanígy mindig gondold át, mielőtt cselekszel. Ahelyett, hogy mérgedben nekirontanál a főnöködnek vagy a párodnak egy vitás helyzetben – amit később, tiszta fejjel megbánsz –, inkább hagyd, hogy lecsillapodjanak a benned dúló indulatok.

5. Válts tágabb perspektívára

Végezetül: lásd több szemszögből az adott lehetőséget, vizsgáld meg, hogy a saját nézőpontodon kívül milyen más perspektívák léteznek, és ezek milyen kérdéseket vetnek fel. Ez segít, hogy meglásd a lehetőség mögött megbúvó esetleges hátulütőket vagy buktatókat. Ami hirtelen kecsegtetőnek tűnhet, több szemszögből áttekintve már lehet, hogy nem is olyan pozitív eshetőség.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek