Lehetsz túlsúllyal is egészséges? A szakértő megmondja

Nagyon nem mindegy, hogy három vagy tizenhárom vagy esetleg harminc kilóval mentél az ideális testsúly fölé. Kérdés, mennyi az, amennyit még könnyedén elvisel a szervezeted, és mennyinél kell aggódni, vagyis jobban mondva sürgősen lefogyni.

A különböző kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a pluszkilók ártanak az egészségnek, az elhízás pedig számtalan betegség, köztük a szívproblémák és a stroke esélyét is komolyan növeli. Mégis lehetséges, hogy kövéren is egészséges maradj? Mennyi az a túlsúly, amennyi még nem jelent kockázatot? Dr. Jorge Plutzky, a Brigham & Women’s Hospital kardiológusa a Harvard Health Publishing hasábjain oszlatja el a tévhiteket.

Nem mindegy, melyik zsírfajta gyarapszik

A szakember szerint nem létezik minden emberre alkalmazható szabály, hiszen az ideális testsúly egyénenként változik, mégis fontos, hogy törekedjünk megelőzni a pluszkilók gyarapodását, mert rengeteg egészségügyi kockázattal jár. Egy tavaly publikált, háromszázezer személy adatait négy éven keresztül nyomon követő vizsgálat például egyértelmű összefüggést állapított meg a magasabb testtömegindex (BMI) és a szívroham, a stroke, illetve a magas vérnyomás nagyobb kockázata között.

Kövéren is lehetsz egészséges?
Kövéren is lehetsz egészséges?Tim Platt / Getty Images Hungary

Egy másik, negyvenes férfiak körében végzett kutatás azt mutatta, hogy a huzamosabb ideig túlsúlyos személyek átlagosan hat évvel korábban haltak meg, mint normál testsúllyal rendelkező társaik. Szintén gyakran a túlsúllyal hozható összefüggésbe a 2-es típusú cukorbetegség, az ízületi fájdalmak, az ízületi gyulladás és az alvási légzéskimaradás is. Dr. Plutzky azt állítja, ezek többsége akár kisebb mértékű fogyással is megelőzhető vagy enyhíthető.

A különböző zsírfajták azonban eltérő mértékben károsak. A bőr alatti zsír teljesen másként viselkedik, mint az ún. zsigeri zsír, ami főleg a hasüregben gyülemlik fel. Míg az előbbi kevésbé veszélyes, utóbbi – amelyik mindössze 10 százalékát teszi ki a testünkben található zsírmennyiségnek – káros mértékben felhalmozódva már komoly aggodalomra adhat okot.

A derékméret viszonylag megbízható fokmérője a hasi elhízásnak – férfiak esetében a 101 centinél vastagabb körfogatú derék számít problémásnak –, de az is előfordulhat, hogy a zsigeri zsír más, kevésbé látványos helyeken halmozódik fel.

Mindig tartsd szemmel a súlyod

És akkor térjünk végre rá, hogy mennyi az annyi, azaz mi az, ami még veszélytelen túlsúlynak számít? Plutzky szerint két-három pluszkiló még nem jelent problémát, de ott mindig próbáljunk megállni, mert ha hirtelen – és észrevétlenül, khm – öt-tíz kiló felszalad az emberre, az már korántsem ennyire ártalmatlan.

A szakértő azt is hangsúlyozza, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában az elhízás mellett nyilván sok egyéb tényező is szerepet játszik, például a dohányzás, a magas vérnyomás, illetve az örökletes hajlam. És azt se felejtsük el, hogy vannak, akiknél azért mutat többet a mérleg, mert nagyobb az izom- és/vagy a csonttömegük.

Összefoglalva tehát: nem kell a pánik néhány fölös kiló miatt, de azért inkább ne legyints rá csak úgy. Ha aggaszt, konzultálj az orvosoddal, derítsétek ki, mennyi az ideális testsúlyod, és tudatosan törekedj arra, hogy az egészséges határon belül maradj, ezzel sokat teszel az általános jó egészséged és közérzeted érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra