A vizeletünk szagát nagyban befolyásolja az, hogy mit, illetve mennyit eszünk vagy iszunk. Ha például nem iszunk eleget, szúrós szagúvá válik, a túl sok hagyma is eléggé érződik rajta, de észrevetted, hogy a spárga fogyasztása is hatással van rá? A jelenség okainak a Smithsonian járt utána.
A spárga egy örök dilemma
Már a 18. században is készültek feljegyzések arról, hogy a spárga fogyasztása befolyásolja a vizelet szagát, sőt még Benjamin Franklin is kitért a témára egy 1781-es levelében. A modern tudomány segítségével azóta viszont kiderült, miért éppen a spárga idézi elő a szokatlan szagot. A titok nyitja nem más, mint a benne található aszparáguszsav.
Amikor a szervezetünk emészteni kezdi a spárgát, számos kéntartalmú vegyület szabadul fel, melyek kellemetlen szagot okoznak. Másik fontos tulajdonságuk, hogy rendkívül illékonyak, azaz alacsony a forráspontjuk, könnyen párolognak, így hamarabb érezzük a szagukat. És bár önmagában az aszparáguszsav nem párologna ilyen könnyen, a szervezetünk emésztéskor nagyon is illékony, kéntartalmú vegyületekre bontja, amelyek olyan könnyen továbbítják a szagot, hogy sok esetben már 15-30 perccel az étkezés után is érezhető a változás.
Ahány ember, annyiféle szag?
Tovább bonyolódik azonban a kérdés, hiszen vannak, akik egyáltalán nem tapasztalják ezt a változást. Itt a tudomány két táborra oszlik: egyesek szerint vannak emberek, akik egyáltalán nem termelik a kéntartalmú vegyületeket a spárga emésztése során, míg mások szerint a szag mindenkinél stimmel, csak a szaglási képességeinkben vannak különbségek.
A kutatások eredményei is vegyesek. Egy 1980-as tanulmány francia és izraeli résztvevői közül mindenkinek a szervezete termelte a szagért felelős vegyületeket, de az emberek egy része nem is érzékelte a változást. Azok viszont, akik érezték a szagot, azokban a mintákban is kiszagolták a különbséget, amelyekben a kevésbé szagérzékenyek nem.
A legújabb eredmények pedig azt mutatják, hogy a kérdés még komplikáltabb. Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy személyenként változik, kinek a szervezete milyen szagot képes előállítani és érzékelni.
A tudomány jelenlegi állása szerint a legnagyobb különbség az érzékelésből ered, ennek pedig egy genetikai mutáció az oka. A 2010-es eredmények alapján mindannyiunk vizeletének a szaga megváltozik a spárga fogyasztásával, de csupán az emberek 22 százaléka rendelkezik azzal az (öröklődő) génnel, amelyik képessé teszi felismerni ezt a megváltozott szagot.
Ettől függetlenül a spárga továbbra is szuper hatással van az egészségünkre, úgyhogy ne ijesszenek meg a kellemetlen szagok, fogyaszd bátran!