Így ismerd fel és előzd meg a melanómát: bőrgyógyász szakorvos tanácsai

Olvasási idő kb. 4 perc

A legtöbb daganattípus általában csak akkor okoz tüneteket, ha előrehaladott stádiumban van a betegség. Nos, a melanóma nem ilyen. A legjellemzőbb tünetei – mint például az anyajegy színének és formájának változása – már a betegség korai stádiumában jelentkeznek.

Ha elváltozásokat tapasztalunk az anyajegyeken vagy a bőrünkön, azonnal forduljunk szakorvoshoz, semmiképp se várjuk meg, míg komolyabbra fordul a betegség. Erre, az önvizsgálat és a rendszeres szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a melanóma világnapja is, amit évek óta a mai napon tartunk.

Figyeljük a változásokat!

Dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa szerint a melanóma az egyik legagresszívebb daganattípus, ezért különösen fontos a korai felismerés. Mivel gyakorlatilag a szemünk előtt alakul ki a daganat, ha tudatosan figyeljük a bőrünket, illetve rendszeresen járunk szűrővizsgálatra, már a megelőző vagy a kezdeti stádiumban felállítható a diagnózis. A betegség kialakulhat már meglévő anyajegyből, de gyakrabban jelenik meg anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a testünkön található anyajegyeket, és figyeljünk az újonnan kialakuló pigmentált elváltozásokra. Mint a legtöbb betegségnél, a melanómánál sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, amely ebben az esetben a megfelelő fényvédelmet, a napozásra vonatkozó szabályok betartását, a szolárium kerülését és a rendszeres szűrővizsgálatot jelenti.

Melyek a melanómára utaló tünetek?

 • Az anyajegy színének, formájának, méretének, felszínének vagy alakjának változása.
 • Eltérő színű területek megjelenése egy adott anyajegyen.
 • Az anyajegy felszíne kisebesedik, vérezni, váladékozni kezd.
 • Újonnan kialakult pigmentált elváltozások a bőrünkön.
 • Az anyajegy környékén a bőr viszket, esetleg begyullad.
Hidd el, nem kell mindenáron barnának lenni!
Hidd el, nem kell mindenáron barnának lenni!milanvirijevic / Getty Images Hungary

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

 • A fényvédelemről ne csak verőfényes időben gondoskodjunk, hiszen a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak a káros sugarak.
 • Fokozott védelemre van szükség a vízparton, a betonnal körülvett területeken, síeléskor is, hiszen a vízről, hóról, jégről visszaverődnek a sugarak, így megtöbbszörözik az erejüket.
 • A déli órákban húzódjunk árnyékba, esetleg sapkával, hosszú ujjú inggel, vékony nadrággal, napszemüveggel védekezzünk a túl erős fény ellen.
 • Folyamatosan kísérjük figyelemmel a bőrünk állapotát.
 • Bármilyen szabadtéri programon is veszünk részt, használjunk fényvédőkrémet.
 • A fényvédelem szabályait már egészen kiskortól kezdve tartassuk be a gyermekeinkkel is.
 • A napszemüvegről se feledkezzünk meg! Csak jó minőségű, garantáltan UV-védelemmel ellátott szemüveget válasszunk, ami a lehető legnagyobb felületen nyújt védelmet.

Nagyon fontos, hogy már a legapróbb változáskor felkeressük a szakorvost, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált betegség nagy eséllyel gyógyítható. Az elváltozásokat semmiképp ne próbáljuk házi módszerekkel kezelni, hiszen ezzel csak árthatunk magunknak. Ha sok anyajegy található rajtunk, vagy a családban előfordult már melanóma, fokozottan indokolt a rendszeres és alapos szűrővizsgálat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek