18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így lehetsz szexuálisan vonzó a nők szemében

A vágy természete nagyon bonyolult, sokszor magunk előtt sem világos teljesen, mitől tűnik ellenállhatatlanul vonzónak egy-egy nő vagy férfi. A választ nemcsak az egyszeri ember, de a tudomány is nagy erőkkel keresi.

A Science Alert cikke 19 olyan tényezőt mutat be, amely a kutatások szerint vonzóbbá tesz egy férfit a nők szemében. Nem kell feltétlenül izomporhoz nyúlni, egy sor más módja is van, hogy növeld a csajozási esélyeidet.

Ismerd fel, ha flörtölnek veled

Nem könnyű a férfiaknak: ha le szeretnél szólítani valakit, mindig ott a kockázat, hogy kellemetlen elutasításban lesz részed, vagy ha kedvesen is, de simán elhajtanak. Kivéve, ha megtanulod olvasni a nonverbális jeleket. Nemzetközi kutatások alapján úgy látszik, a világ számos táján, kultúrától függetlenül hasonló arcjátékkal üzennek a nők, ha megtetszik nekik valaki, és ezekre alapozva már megéri kockáztatni.

Hosszan, szinte rácsodálkozva, enyhén felhúzott szemöldökkel pillant rád egy nő, majd pár másodperces szemkontaktus után leereszti pilláit, és enyhén oldalra fordul? Megérinti az arcát, elmosolyodik? Helen E. Fisher antropológus szerint ezeket az univerzális jeleket nyugodtan tekintheted felhívásnak. 

Keresgélj a saját ligádban

Az emberek alapvetően a hozzájuk hasonlókhoz vonzódnak. Persze hogy kocsányon lóg a szemed a Victoria’s Secret-modellek láttán, de a buliban lehet, hogy inkább a kevésbé feltűnő csajra indulsz be. És ez fordítva is igaz: sokszor a közeledését is szívesebben fogadjuk annak, aki hozzánk hasonló kvalitásokkal rendelkezik. A Kaliforniai Egyetem egyik kutatásában 60 randiappot használó férfi és nő szokásait vizsgálták, majd azt állapították meg, hogy sokkal több kölcsönös választás volt a hasonló adottságokkal rendelkező férfiak és nők között (adottságaikat előzetesen a kísérletnek ebben a részében nem részt vevő alanyok értékelték).

Kutatók szerint két okból kezdünk a hozzánk hasonlóakkal: így kevésbé félünk attól, hogy a túl attraktív partner szándékai nem komolyak velünk kapcsolatban, vagy attól is, hogy lemaradunk egy előnyösebb ajánlatról.

A Maroon 5-nak csak hiszel, nem?

Pénz beszél

Férfiaktól és nőktől is elnézést kérek, de a kutatások arra mutatnak, hogy tényleg sokat dob egy férfi megítélésén, ha úgy néz ki, van pénze.

Egy walesi egyetemi kutatásban azt vizsgálták, hogyan változik meg a férfiak megítélése attól függően, hogy mennyire „menő” autóval fényképezkednek. Azok, akik egy ezüst Bentley Continental GT társaságában szerepeltek a képen, sokkal vonzóbbnak tűntek, mint azok, akik egy piros Ford Fiesta ST mellett pózoltak.

Egy másik, Cardiffban végzett kutatás meg arra mutatott rá, hogy a luxusapartmanban fényképezkedők vonzóbbnak tűntek a kontrollcsoport tagjainál. Érdekesség ugyanakkor, hogy a társadalmi státusz (magasan kvalifikált munkakör, vezető beosztás) ebből a szempontból nem volt mérvadó.

Kérlek, azért ne kezdd el megjátszani a pénzes fickót, mert az nagyon keveseknek szokott jól állni.

Nézz ki idősebbnek!

Negyven felett igazán férfi a férfi, szokták mondani, és úgy néz ki, a tudomány is megerősíti ezt a tényt. A hozzáértők George Clooney-effektusnak hívják azt, amit itthon Jávor Pál-jelenségként is aposztrofálhatnánk. Egy 2010-es, csaknem négyezer főt bevonó vizsgálatban azt találták, hogy a nők számára vonzóbbak az idősebb férfiak. És nem kell ám aranyásásra, meg sugar daddy-sugar baby kapcsolatokra gondolni. Az anyagilag stabil helyzetű, jó egzisztenciájú nők körében még csábosabbnak hatott az idősebb férfi.

A hozzáértők szerint ennek oka az lehet, hogy az érett gondolkodás, a megbízhatóság, a tapasztalat vonzó a nők számára (ezek pedig jó esetben együtt járnak az idősebb korral), az evolúciós pszichológusok pedig azt mondják, hogy az időseb férfi, fiatalabb nő páros már csak azért is működőképes, mert a férfi nemzőképességének tulajdonképpen nincs felső életkori határa.

Növessz egy kis szőrt

Bár a terjedelmes szakáll elég megosztó dolog, a dús borosta már egyértelműen vonzó attribútum. Egy 2013-ban készült vizsgálatban 10 férfiről mutattak képeket a résztvevőknek, különböző arcszőrzetekkel: teljesen csupasz, enyhén borostás, masszívan borostás és szakállas úriemberekkel kapcsolatban kellett nyilatkozni, hogy mennyire tűnnek vonzónak vagy nem. Az abszolút befutó az erős borosta volt, a kutatók szerint azért, mert dominanciát és maszkulinitást sugároz. Szóval ne kínozd magad naponta, kétnaponta, viselj inkább borostát.

Ekkora szőrt viszont már csak kevesen tudnak hordani. 

Eddz egy keveset!

Erre mondjuk, lehetett számítani. Persze hogy sármja bármilyen testalkatú férfinak lehet, de azért mégis jobban fest egy karbantartott férfitest. Nem igaz? De azért ne told túl: a nők, legalábbis, ha hosszabb távú kapcsolatról van szó, nem  Mr. Olympiát keresik. Egy 2007-es, a Kalifornia Egyetemen zajló vizsgálatban 286 nőnek mutattak izompólós férfiak képeit, majd arról faggatták őket, mennyire tudnák rövid vagy hosszú távú partnerükként elképzelni az illetőket. 

Bár a rövidebb kapcsolathoz a vetkőzőfiú testalkat tűnt a legjobbnak (tudósok szerint ez sejteti a legnagyobb reproduktív potenciált), hosszú távú kapcsolathoz már a szolidabban izmos fickók voltak a kelendőbbek. Szóval dönts: gyors sikerekhez tegyél fel mindent egy lapra, de ha hosszú távú kapcsolatot keresel, elég heti 3x mozognod, így marad időd a csajozásra is.

Legyél kedves

Hallottál már az úgynevezett holdudvarhatásról? Ez a pszichológiai jelenség a csajozási sikereidre is hatással lehet. Arról van szó ugyanis, hogy egy-egy tulajdonságot/benyomást hajlamosak vagyunk az egész emberre általánosítani: ha szép, akkor már bizonyára jó is, ha kedves, bizonyára jó a humora is.

Scott Barry Kaufman pszichológus és író megjegyzi, hogy ugyanígy áll a dolog az ismerkedésnél is. Egy 2014-es vizsgálatban 100 fiatalt kértek meg, hogy nők és férfiak képeivel kapcsolatban döntsenek, vonzónak tartják-e őket. A fényképekhez egy-egy pozitív vagy negatív jellemvonást is kapcsoltak. Azokat a férfiakat és nőket, akik valamilyen pozitív tulajdonsággal lettek felcímkézve, sokkal vonzóbbnak tartották az emberek.

Vagyis, ahogy Kaufman írja: egy kis kedvességtől simán vonzóbbak lehetünk.

Viselj pirosat

Egy 2010-es kultúraközi kutatás egyöntetű eredményt hozott: a kínai, az angol, a német és az amerikai nőknek is jobban tetszett az a férfi, aki a bemutatott képen piros színű ruhát viselt, mint az, aki zöldet, sőt a vörös más színekkel is állta az összehasonlítást.

Erős, temperamentum, bátorság: többek között ezeket az üzeneteket közvetíti a piros szín, nem csoda, hogy erős hatást gyakorol nőkre és férfiakra egyaránt, mint ahogy az sem, hogy a hatás tudat alatt történik – a vizsgálatban részt vevő nők nem tudták beazonosítani, hogy a piros szín alapján preferáltak.

Nevettesd meg

Számos kutatás igazolja, hogy a nők vonzónak tartják azokat a férfiakat, akik képesek megnevettetni őket. Sőt, az is jó, ha te vevő vagy az ő poénjaira. Míg a férfiak elsősorban azt vizsgálják, hogy vajon ők mennyire tudják megnevettetni a partnerüket (vagyis a kiválasztott humora nem annyira fontos a számukra), a nők az oda-vissza hatást keresik. Olyan férfit, akivel együtt nevethetnek, akárki is mondta a szellemességet. 

Sétáltass kutyát

Képzeld, ha kutyás vagy, a nők egy csomó negatív tulajdonságodtól hajlandóak eltekinteni, vagy másképpen nézni azokra. Egy 2014-es vizsgálatban kétféle típusú férfiakról kaptak információt a részt vevő nők. Az egyik csoportot agresszívnak, kötekedőnek, maszkulinnak írták le, olyasvalakiknek, akiknek a hűségében sem mindig lehet megbízni. A másik csoportban pozitív tulajdonságokkal  felruházott, apuka típusú hapsik voltak – megbízhatóak, rendesek. Ha a kártyán a rosszfiús tulajdonságok mellett az is szerepelt, hogy az illetőnek van kutyája, a rosszfiúk megítélése nagyon sokat javult, sokszor lenyomták a jó fiúkat. Így már alkalmasnak találták őket a hosszú távú kapcsolatra is. Sőt, sokszor még a kutyás jó apukáknál is jobban futottak... Kutyával tényleg sok minden könnyebb

Nyomjál jó zenét

Egy 2015-ös vizsgálatban azt kérték nőktől, hogy ítéljék meg a nekik megmutatott zenei részletek szerzőit: vonzónak vagy kevésbé vonzónak tartják-e a dallamok kiötlőit. A nők határozottan vonzóbbnak tartották azokat a képzeletbeli férfiakat, akiktől komplexebb zenedarabokat játszottak le. Szóval, még ha a mulatóst vagy napjaink rap-popját kedveled is, ha csajozni szeretnél, inkább valami dallamosabbat tegyél be a lejátszódba.

Gyakorold a mindfulnesst

Kutatók rapid randikat elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy akik mindfulness szellemben élik a mindennapjaikat, vonzóbbak tűntek a potenciális partnerek számára. Hogy ez hogy derült ki? A rapid randik előtt kérdésekben firtatták, hogy az egyes résztvevők mennyire tudatosak, mennyire élik át és mutatják ki az érzelmeiket, hogyan kezelik azokat, mennyire élnek az adott pillanatban, stb.

A vizsgálat tanúsága szerint a nők számára ez a tudatosság különösen vonzó volt: azokat a férfiakat, akik tudatosabbak voltak, sokkal vonzóbbnak ítélték meg, függetlenül a külső tulajdonságaiktól, míg a férfiak esetében a vonzóbb külső többet nyomott a latban. (A résztvevők külsejét ebben az esetben is más résztvevők ítélték meg.) Nézd meg, Madonnát is hogy beindítja a hapsi, aki tisztában van az érzéseivel. 

Extrémsportolj

Egy 2014-es vizsgálat tanúsága szerint, a nőknek nagyon bejön a kockázatkereső attitűd.

Csaknem 250 résztvevőt kérdeztek meg arról, mennyire találnak vonzónak egyes embereket annak alapján hogy milyen kockázatos tevékenységekben vesznek részt, mennyire kockázatvállalók. A lehetséges kockázatok között mélytengeri búvárkodás, hegyi bringázás vagy extrém korizás/deszkázás mellett olyan kisszerűbb izgalmak is szerepeltek, mint szakdolgozat-plagizálás vagy vírusvédelem nélküli számítógépezés.

Örülhetnek az extrémsportolók, és van még mit fejlődniük azoknak, akik hétköznapi sunyiságokkal emelik az adrenalinszintjüket. Előbbi férfiakat sokkal vonzóbbnak, utóbbiakat simán csak bénának találták a nők.

Legyél illatos

Jó, biztos, hogy egyébként is kellő figyelmet fordítasz a higiéniára, de tudnod kell, hogy nem csak az illatod számít. Egy 2009-es vizsgálatban azt állapították meg, hogy a dezodort viselő férfiak magabiztosabbnak, férfiasabbnak érezték magukat, mint (jó esetben) szagtalan társaik, és ez a magabiztosság vonzóvá is tette őket. A kísérletben részt vevő nők ugyanis egy üvegfal mögül nézték az illatos és nem illatos férfiakat, és szimatolás nélkül is vonzóbbnak találták azokat, akik dezodort viseletek, és vélhetően ennek következményeképp magabiztosabbak is voltak.

Csócsálj fokhagymát

Nem vicc. Jó hírünk van azoknak, akik eddig távol tartották magukat az oldalastól és az uborkasalátától. Ha a nettó fokhagymaszagú lehelet nem is csábos, testi kipárolgásodnak vonzó stichet adhat egy kis fokhagyma. Egy nemrégiben végzett kísérletsorozatban a részt vevő férfiak felét arra kérték, hogy fogyasszanak el 10 gramm friss fokhagymát, majd hónuk alatt egy vattapárnát tartva töltsék el a következő 12 órát. A kontrollcsoport ugyanígy járt el, csak fokhagymát nem evett.

A pamacsokat azután nőkkel szagoltatták meg, akik egyértelműen a fokhagymás ájer mellett tették le a voksukat. Jamie Oliver kedvesnek tűnik, lehet, hogy jó kocsija is van, kutyát tart és kicsit borostás is. És most még a fokhagyma is...

Legyél önkéntes

Egy 2013-ban zajlott vizsgálat arra utal, hogy azok, aki önkéntes munkát végeznek, vonzóbbak az ellenkező nemű potenciális partnerek számára. A fentebb már megismert címkés módszer volt itt is a vizsgálat alapja: férfiak és nők képeit mutatták, mellettük pedig hobbijukról volt néhány információ. Akár férfiakról, akár nőkről volt szó, szimpatikusabbnak és vonzóbbnak tűnt az, akinél az is ott állt a címkén, hogy önkéntes munkát végzett, a férfiak megítélésében pedig még többet nyomott a latban.

Mutasd a sebeidet!

Nem véletlen, hogy egy sor akciófilmben indul úgy a szexi jelenet, hogy a főhős sebhelybemutatót tart, és az is tény, hogy Joaquin Phoenix sajátos sármjában és a szája feletti sebhelynek van a legnagyobb része.

Egy 2009-es kutatásban olyan digitálisan manipulált képeket mutattak a résztvevőknek, ahol a képeken szereplők egy részére sebhelyeket montíroztak. Azokat a férfiakat, akinek az arcán volt valamilyen ilyen jellegű tökéletlenség, a nők lényegesen vonzóbbnak találták. Azért persze, ha gyerekkorodban megúsztad, hogy betörjön a fejed, csajozási céllal most már ne szerezz sérülést.  Viszont fésüld ki a homlokodból a frufrut, ha neked is van villám alakú sebhelyed.

Használd jól a testbeszédet a társkeresőn is

A nők nagyon fogékonyak a nonverbális kommunikációra, így nagyon nem mindegy, milyen pózban vagy gesztusokkal szerepelsz például a Tinder-profilodon. Kutatók 2016-ban álprofilokat generáltak, melyeken a résztvevők hol nagyon zárt (pl. karba tett kezű) pozícióban, hol nyílt, kitárt karral szerepeltek. A nők sokkal nagyobb eséllyel húzták a megfelelő irányba az olyan férfit, akinek nyitott gesztusai voltak, mint a zártat, míg érdekes módon a férfiak esetében ez kevésbé volt megfigyelhető.

Fel a fejjel!

Egy 2011-es vizsgálat érdekes felfedezésre jutott. Képzeld, bár azt gondolnánk, hogy mindenki szeret boldog embereket nézegetni, úgy néz ki, a párkereső nők sokkal szívesebben lépnek kapcsolatba egy olyan férfival, aki büszke arcot vág a profilképén, mint olyannal, aki boldogot. És ami még ennél is furcsább, a szégyen mindkét nemnél kicsit vonzó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek