Szakállpszichológia: mit üzen egy férfi dús arcszőrzete manapság?

A szakáll a legnagyobb ajándék, amit az arcodnak adhatsz – tartja a férfiak egyes csoportjaiban népszerű névtelen idézet. Végül is Leonardo DiCapriónak, a Titanic egykor kölyökképű sztárjának is elhozta a várva várt Oscar-díjat: A visszatérő című filmben látott dús arcszőrzet intenzívebbé tehette a főhős érzelmeit a nézők számára egy új tanulmány következtetései alapján.

Nagyon dühös volt DiCaprio ebben a filmben
Nagyon dühös volt DiCaprio ebben a filmbenFotó: Youtube

Egy ausztrál kutatócsoport ugyanis azt vizsgálta, hogy a szakáll viselése milyen hatással van az emóciók és a férfiasság kifejezésére. Belinda Craig és munkatársai több mint 200 résztvevőnek mutattak férfiakról készült fotósorozatokat, akik hol simára borotvált arccal, hol minimum 8 hetes arcszőrzettel, hol boldogan, hol dühösen szerepeltek a képeken. A személyeket arra kérték, hogy rendezzék olyan gyorsan dühös és boldog kategóriákba a fényképeket, amilyen gyorsan csak tudják.

Az arcszőrzetben lakozó őserő

A vizsgálat eredményei szerint a szakállas férfiak dühét sokkal hamarabb felismerték a megkérdezettek, mint a simára borotvált arcú férfiak dühét. Ez egybecseng azokkal az evolúciós elméletekkel, amely szerint a dús arcszőrzet az agresszió, a dominancia, a maszkulinitás hangsúlyozásával jár együtt. Belinda Craig így összegezte tapasztalataikat a The Times magazinnak adott interjújában:

A szakáll kiemeli az állkapcsot, ezért a düh könnyebb azonosításához vezet.

A tudósokat az is érdekelte, hogy a rövidebb reakcióidő nem magyarázható-e a szakállas férfiak iránti általánosan negatív attitűdökkel. Azonban amikor szomorú férfiakat ábrázoló képekkel ismételték meg a vizsgálatot, nem mutatkozott különbség a szakállas és borotvált férfiak között az érzelemfelismerés tekintetében. 

Mit gondolsz a szakállas férfiakról?

  • férfiasak és szexik 1365
  • sokszor ápolatlanok 608
  • nem lehet komolyan venni az ilyen hippiket 444
  • elég ijesztőek tudnak lenni 126

Amikor rád mosolyog a Mikulás

Egy közel 500 fő részvételével zajló megismételt vizsgálatból az is kiderült, hogy az örömet kifejező szakállas férfiakat proszociálisabbnak, azaz segítőkészebbnek értékelték az emberek, mint a sima arcú férfiakat. Talán a tekintélyt parancsoló arcszőrzet mosollyal való oldása a jó szándék olyan egyértelmű kifejezését jelenti, ami megkönnyebbülést hoz a szemlélőnek. A hosszú arcszőrzethez hagyományosan a jóságot, igazságot, bölcsességet társítjuk. Gondoljunk csak a télapóra, az öreg királyokra a mesékből, vagy a különböző istenábrázolásokra. A patriarchátus néha így működik: ugyan még mindig férfiak uralkodnak a világ felett, de legalább jót akarnak nekünk és védelmeznek minket. 

Tényleg intenzívebben hat ránk egy szakáll alól felbukkanó mosoly?
Tényleg intenzívebben hat ránk egy szakáll alól felbukkanó mosoly?Fotó: FlamingoImages / Getty Images Hungary

A Brit Szakállklub máshogy vélekedik

Az ausztrál tanulmányról megkérdezték a Brit Szakállklubbot is, merthogy létezik ilyen szervezet. „Ünnepeljük és támogatjuk a szakáll, illetve más arcszőrzet növesztését, ápolását, stílusossá tételét, miközben új barátságokat kötünk, élvezzük a finom ételeket-italokat, valamint a mindenféle témáról szóló izgalmas beszélgetéseket” – szerepel az egyesület honlapján. David Dade tiszteletbeli elnök szerint az emberek azért tartják rokonszenvesnek a szakállas pasikat, mert rajtuk látszik, hogy kényelmes viszonyt alakítottak ki önmagukkal. Bárhogy is legyen, van mit mérlegelni, amikor legközelebb valaki borotvát ragad.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.