Szakállpszichológia: mit üzen egy férfi dús arcszőrzete manapság?

A szakáll a legnagyobb ajándék, amit az arcodnak adhatsz – tartja a férfiak egyes csoportjaiban népszerű névtelen idézet. Végül is Leonardo DiCapriónak, a Titanic egykor kölyökképű sztárjának is elhozta a várva várt Oscar-díjat: A visszatérő című filmben látott dús arcszőrzet intenzívebbé tehette a főhős érzelmeit a nézők számára egy új tanulmány következtetései alapján.

Nagyon dühös volt DiCaprio ebben a filmben
Nagyon dühös volt DiCaprio ebben a filmbenYoutube

Egy ausztrál kutatócsoport ugyanis azt vizsgálta, hogy a szakáll viselése milyen hatással van az emóciók és a férfiasság kifejezésére. Belinda Craig és munkatársai több mint 200 résztvevőnek mutattak férfiakról készült fotósorozatokat, akik hol simára borotvált arccal, hol minimum 8 hetes arcszőrzettel, hol boldogan, hol dühösen szerepeltek a képeken. A személyeket arra kérték, hogy rendezzék olyan gyorsan dühös és boldog kategóriákba a fényképeket, amilyen gyorsan csak tudják.

Az arcszőrzetben lakozó őserő

A vizsgálat eredményei szerint a szakállas férfiak dühét sokkal hamarabb felismerték a megkérdezettek, mint a simára borotvált arcú férfiak dühét. Ez egybecseng azokkal az evolúciós elméletekkel, amely szerint a dús arcszőrzet az agresszió, a dominancia, a maszkulinitás hangsúlyozásával jár együtt. Belinda Craig így összegezte tapasztalataikat a The Times magazinnak adott interjújában:

A szakáll kiemeli az állkapcsot, ezért a düh könnyebb azonosításához vezet.

A tudósokat az is érdekelte, hogy a rövidebb reakcióidő nem magyarázható-e a szakállas férfiak iránti általánosan negatív attitűdökkel. Azonban amikor szomorú férfiakat ábrázoló képekkel ismételték meg a vizsgálatot, nem mutatkozott különbség a szakállas és borotvált férfiak között az érzelemfelismerés tekintetében. 

Mit gondolsz a szakállas férfiakról?

Amikor rád mosolyog a Mikulás

Egy közel 500 fő részvételével zajló megismételt vizsgálatból az is kiderült, hogy az örömet kifejező szakállas férfiakat proszociálisabbnak, azaz segítőkészebbnek értékelték az emberek, mint a sima arcú férfiakat. Talán a tekintélyt parancsoló arcszőrzet mosollyal való oldása a jó szándék olyan egyértelmű kifejezését jelenti, ami megkönnyebbülést hoz a szemlélőnek. A hosszú arcszőrzethez hagyományosan a jóságot, igazságot, bölcsességet társítjuk. Gondoljunk csak a télapóra, az öreg királyokra a mesékből, vagy a különböző istenábrázolásokra. A patriarchátus néha így működik: ugyan még mindig férfiak uralkodnak a világ felett, de legalább jót akarnak nekünk és védelmeznek minket. 

Tényleg intenzívebben hat ránk egy szakáll alól felbukkanó mosoly?
Tényleg intenzívebben hat ránk egy szakáll alól felbukkanó mosoly?FlamingoImages / Getty Images Hungary

A Brit Szakállklub máshogy vélekedik

Az ausztrál tanulmányról megkérdezték a Brit Szakállklubbot is, merthogy létezik ilyen szervezet. „Ünnepeljük és támogatjuk a szakáll, illetve más arcszőrzet növesztését, ápolását, stílusossá tételét, miközben új barátságokat kötünk, élvezzük a finom ételeket-italokat, valamint a mindenféle témáról szóló izgalmas beszélgetéseket” – szerepel az egyesület honlapján. David Dade tiszteletbeli elnök szerint az emberek azért tartják rokonszenvesnek a szakállas pasikat, mert rajtuk látszik, hogy kényelmes viszonyt alakítottak ki önmagukkal. Bárhogy is legyen, van mit mérlegelni, amikor legközelebb valaki borotvát ragad.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek