Jelek, hogy nincs benned elég tesztoszteron

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, ez felelős a magzati, kisgyermekkori és pubertáskori férfi nemi jelleg kialakulásáért, azonban a megfelelő mértékű tesztoszteronnak sok, kevésbé ismert szerepe is van.

A tesztoszteron olyan androgén anabolikus hormon, amelyet a férfiak szervezete a herékben, a nők szervezete a petefészekben, valamint egy minimális mennyiséget a mellékvesékben termel. A tesztoszteronnak két fő funkciója van az emberi testben: hozzájárul a férfi nemi szervek, valamint a másodlagos nemi jellegek kialakulásához (a nőknél is), emellett pedig megkönnyíti az izomnövekedést, valamint a csontok fejlődését és karbantartását. De honnan tudjuk, hogy megfelelő mennyiségű hormont termel a szervezetünk? A The Conversation segít, hogy átlássuk a helyzetet.

Mindannyiunknak szüksége van rá 

Azt már tudjuk, hogy a tesztoszteron fontos szerepet játszik a férfiak reproduktív szerveinek – például a herék és a prosztata – megfelelő működésében, valamint a másodlagos nemi jellegek alakulásában. A nők szervezete is termel tesztoszteront (bár sokkal kisebb mennyiségben), ami elengedhetetlen az egészséges, erős csontokhoz, emellett pedig a hangulatot is befolyásolja.

Mint sok más hormon esetében, a tesztoszteron jelentősége is akkor válik a leginkább nyilvánvalóvá, amikor valakinek a szervezete nem termel belőle elegendő mennyiséget.

Az orvosok a tesztoszteronszintet nanomol/liter (nmol/l) értékkel mérik, a férfiaknál a „normális” tartomány 9,2 és 31,8 nmol/l között van. A nőknél körülbelül 0,3 és 2,4 nmol/l között mozog a „normális” érték. Annak ellenére, hogy a nők szervezetében alacsonyabb a tesztoszteronszint, a vérükben magasabb koncentrációban kering, mint a női nemi hormonként ismert ösztrogén.

Baj, ha nem ugyanannyi?
Baj, ha nem ugyanannyi?Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

De mi van, ha nincs elég?

Nehéz azonban megállapítani, hogy mi is a tesztoszteron normál szintje, és a különböző országok, laboratóriumok szakértői sokszor egymástól eltérő tartományokat fogadnak el. A férfiak alacsony tesztoszteronszintjének tünetei ennek ellenére egyértelműek. A legjellegzetesebb tünetek közé tartozik a fáradtság, levertség, a libidócsökkenés, valamint a súlygyarapodás. Ezek közül a tünetek közül a legtöbb előfordulhat nők esetében is, azonban egy friss kutatás eredményei szerint az alacsony tesztoszteronszint szintén hozzájárulhat szívbetegségek, cukorbetegség és a túlsúly kialakulásához.

A férfiak szervezete nem tud túl sok tesztoszteront termelni, de olyan esetekben, amikor a test a magasabb dózist kívülről kapja (például sportolók körében), nem ritka a szívproblémák kialakulása. A nőknél magas tesztoszteronszintet eredményezhetnek bizonyos betegségek, amelyek szintén hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához. Ez azt jelenti, hogy az egészségünk szempontjából az a legjobb, ha a szervezet tesztoszteronszintje egy bizonyos tartományon belül mozog, tehát nem túl magas és nem túl alacsony.

És honnan tudjuk, hogy mennyi az annyi?

Nehezítő körülmény, hogy a tesztoszteron szintje nem állandó, az évek során folyamatosan változik – legalábbis a férfiak esetében. Sőt, a nap különböző szakaszaiban sem azonos mértékben van jelen a szervezetben. A legmagasabb szint jellemzően 4-8 óra között mérhető, és nagyjából 12 órával később éri el a legalacsonyabb szintet, azonban ezek az intervallumok egyénenként nagyjából 19 százalékkal térnek el.

A férfiak tesztoszteronszintje az életkor növekedésével csökken. A nők tesztoszteronszintje ennél valamivel stabilabb, azonban az idő előrehaladtával szintén csökken, ami hozzájárul a különböző betegségek kialakulásához.

Neki biztos elegendő mennyiségű!
Neki biztos elegendő mennyiségű!Mrbig_Photography / Getty Images Hungary

A tesztoszteron hormon a sejtmagban egy receptorhoz csatlakozik, így lép működésbe. Az, hogy mennyire hatékony a fent említett szerepek betöltésében, nagyban múlik az egyén genetikáján is. Ez az oka annak, hogy vannak, akik szervezete az alacsonyabb tesztoszteronszint ellenére is kiválóan működik, hiszen érzékenyebb receptorokkal rendelkeznek, amelyek képesek a kisebb mennyiségű tesztoszteront is megfelelően működtetni. Ezért van az, hogy nem minden férfi esetében alakulnak ki azok a betegségek, amelyek az alacsony tesztoszteronszinthez köthetők.

Az egyelőre nem világos, hogy ebben a hasonló genetikai tényezők is szerepet játszanak-e, de az biztos, hogy a tesztoszteronszint sok mindentől, például az életminőségünktől vagy a lakhelyünktől is függ. Tehát az univerzális „normál” tartomány sok esetben nem alkalmazható.

A „normál” szint megállapítása összetett, a tesztoszteron önmagában történő mérése nem elég hozzá. Kutatók megpróbálják meghatározni a különböző betegségek kialakulásával összefüggésben álló mértékeket, ez segíthet a személyre szabott kezelések kialakításában. Mindezek mellett fontos szem előtt tartani, hogy a tesztoszteron szintje sok mindentől függ, így több tényezőt figyelembe kell venni, amikor megállapítjuk, hogy valakinek normális-e a tesztoszteronszintje.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek