Így gondolnak a vakok a színekre

A Harvard Egyetem agyi képalkotást vizsgáló tanulmányában 14 látó és 12 születésétől kezdve vak ember vett részt. Az eredmények szerint, míg a látó emberek agyában az érzékszervi és az elvont képek különböző agyi területekhez kapcsolódnak, addig a vakok esetében mindkét fogalom „elvont”, tehát azonos régióhoz kötődik az észlelése.

Vannak dolgok, amiknek a jelentése mindenki számára egyértelmű. Ilyen például az igazság fogalma, amely nem rendelkezik hozzá kapcsolódó érzékszervi tulajdonságokkal. Azért tudjuk, hogy mit jelent, mert a nyelv elsajátításakor megértettük a fogalmat a hozzá kapcsolódó kifejezések segítségével. De mi a helyzet a színekkel? Hogyan írnánk le például a pirosat valakinek, aki soha nem látott még csak hasonlót se? A Research Digest járta körbe a kérdést.

Más agyi területek lépnek működésbe

„Amikor kommunikálunk valakivel, akiről nem tudjuk, hogy vak, természetesen eszünkbe sem jut azon töprengeni, ő vajon másképp értelmezi-e a színeket” – magyarázza Alfonso Caramazza, a tanulmány szerzője, aki hozzáteszi: „a vak emberek is tudják, mit jelentenek a színek, pont úgy, ahogy a látók ismerik az elvont fogalmak jelentését”.

A kutatók funkcionális MRI használatával vizsgálták a résztvevők agyi aktivitását a különböző fogalmak hallatán. Ilyen volt például a csésze szó, amely jelentése mindkét csoport számára egyértelmű, hiszen annak ellenére, hogy a születésüktől fogva vakok sosem láttak ilyesmit, ők is éppúgy használják ezt a tárgyat, mint a látók. Felmerültek még olyan kifejezések, mint például a szabadság vagy az igazság, amik mindkét csoport számára elvont fogalmak, csupán a jelentésüket magyarázó szavak segítségével lehetünk tisztában a fogalmak jelentésével. A kísérlet érdekességét a színek alkották, hiszen a piros vagy a szivárvány hallatán a látó emberekben egyértelmű kép rajzolódik ki a fogalom kapcsán, hiszen többször látták már a jelenséget, a vakok esetében viszont ezúttal is az elvont agyi területek aktiválódtak.

El tudnád képzelni, ha sosem láttad volna?
El tudnád képzelni, ha sosem láttad volna?wundervisuals / Getty Images Hungary

Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a bal oldali temporális lebeny az az agyi terület, amely felelős a konkrét fogalmak feldolgozásáért, míg az elvont fogalmak a dorzolaterális prefrontális kérget aktiválják. A látó emberek esetében a színek érzékelése a temporális lebeny, vakok esetében pedig a dorzolaterális prefrontális kéreg aktiválódott, ez tehát egy kiemelten fontos része az agyunknak, ha egy nyelv megismeréséről, elsajátításáról van szó.

Annak ellenére, hogy a vak emberek nem rendelkeznek érzékszervi tapasztalatokkal a színek tekintetében, mégis gazdag és pontos elképzelésük van azok kinézetéről. Caramazza szerint olyan tulajdonságokkal is teljes mértékben tisztában vannak, mint hogy a narancssárga jobban hasonlít a sárgához és a piroshoz, mint a zöldhöz vagy a kékhez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek