A spenót a lutein egyik legjobb forrása, amely segít megőrizni szemünk egészségét, és csökkenti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. De hogyan nyerhetjük ki a spenótból a legtöbb luteint? A Harvard Egyetem ebben is segít.
Nyersen a legjobb!
A kutatók összehasonlították a spenótlevelek luteintartalmát nyersen, sülve, főve, valamint párolva is. Megállapították, hogy a levelek luteinszintje 40 százalékkal csökkent mindössze 4 percnyi főzést követően, 90 perc főzéssel pedig a lutein 90 százaléka távozott a spenótból. Sütés esetén sem sokkal jobb a helyzet, két perc a serpenyőben, és máris megvált a spenót a benne található lutein 60 százalékától. Pár perc párolást követően pedig a levelekben található antioxidáns felét tudjuk már csak bevinni a szervezetünkbe.
A kutatásuk eredményeit tekintve a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a legegészségesebb módja a spenót fogyasztásának, ha nyersen juttatjuk a szervezetünkbe. Persze, ettől még ugyanúgy csíkokra vághatjuk salátákhoz, vagy bedobhatjuk a leveleket a turmixgépbe – sőt állítólag így még több lutein jut a szervezetünkbe.