Derítsd ki, miért viszket a füled!

A fülviszketés olyan gyakori probléma, amely sokszor zavaró lehet, ám általában egyáltalán nem káros. Az pedig, hogy fülcseppel, antibiotikummal, vagy valami egészen mással kezeljük a kellemetlenséget, csakis a kialakulás okától függ.

De mi áll a viszketés hátterében, és mit tehetünk ellene? A Medical News Today segítségével utánajárunk mindennek, amit csak tudni szeretnél a témáról.

Íme, a leggyakoribb kiváltó okok:

Fertőzések

A viszkető fül gyakran egy bakteriális, gombás vagy akár vírusos fertőzésnek a jele. Egy megfázás vagy influenza könnyen rámehet a fülünkre is, de könnyen kialakulhat fertőzés olyan esetekben is, amikor víz megy a fülünkbe, vagy nincsenek megfelelően tisztítva a fül belsőbb részei. A krónikus fertőzések könnyen visszatérhetnek, ezért minden esetben fontos a szakszerű, orvosi kezelés.

Kiszáradt fülek

A fülben fülzsír termelődik, melynek elsődleges feladata a fül tiszta és egészséges állapotának megőrzése, hiszen védelmet nyújt a kórokozók behatolása ellen. A fül öntisztító mechanizmusához tartozik, megakadályozza, hogy a fülkagyló belső részeiben felgyűljenek a bőrről levált elhalt hámsejtek és egyéb szennyező anyagok, amelyeken könnyen elszaporodhatnak a gyulladáskeltő baktériumok. Biztosítja a hallójáratok optimális nedvességét, de védi is azt abban az esetben, ha víz kerülne oda. Túlzott tisztítás esetén azonban a zsír eltávolítása szárazsághoz vezet, ami viszketést okoz.

Fülzsír felhalmozódása

A fülzsír felhalmozódása nemcsak viszketést okozhat, de könnyen befolyásolhatja az ember hallását is. Bár normál esetben a fülzsír magától kitisztul a fülből, esetenként előfordul, hogy felgyülemlik. Ilyenkor semmiképpen ne nyúljunk a fültisztító pálcikáért, hiszen ezzel csak beljebb toljuk a felgyülemlett zsírt a hallójáratban, ami akár gyulladáshoz is vezethet. Érdemes speciális fültisztító folyadékot használni, vagy ha ez sem segít, szakértőhöz fordulni egy alapos fültisztításért.

Allergia

A hallójárat bőre nagyon érzékeny, ezért a szépségápolási termékek könnyen eredményezhetnek allergiás reakciót. Azonban nem csak a sampon használata vagy egy fülbevaló viselése járhat ilyen eredménnyel, sokszor az ételallergia is ezen a testrészen mutatkozik meg. A leggyakoribb allergizáló ételek a különböző gyümölcsök, magvak, a tej, halak és kagylók, búza, valamint a szója. Allergia esetén az ember könnyen tapasztalhat viszketést az arc más területein is, sőt akár csalánkiütések is jelentkezhetnek, súlyos esetben pedig a fulladásveszély is fennáll. Ilyenkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, és kideríteni, hogy mi áll a tünetek hátterében.

Hallókészülék

Bizonyos hallókészülékek használata során az allergiás reakcióhoz hasonló tünetek jelentkeznek. Ezek hátterében általában a készülék műanyag bevonata áll. A hallókészüléket viselők esetében az is előfordulhat, hogy a fül mögötti rész megizzad, ez vezet viszketéshez. Ha azonban biztosak vagyunk benne, hogy a készülék kényelmetlen elhelyezése miatt viszket a fülünk, kérjük szakértő segítségét.

Van, amikor valóban komoly probléma áll a hátterében
Van, amikor valóban komoly probléma áll a hátterébenFotó: Motortion / Getty Images Hungary

Úszófül

A vízi sportok kedvelői körében gyakran akut hallójárat-gyulladás (úgynevezett úszófül) áll a jelenség hátterében. Ennek oka általában a hallójárati hám fölázása, melyet elősegít, ha a fülzsír védő funkciója nem megfelelő, vagy ha a hallójáratban akár mikroszkopikus méretű sérülés van. A viszketés mellett jelentkezhet fájdalom a fül, a nyak, az arc, valamint a fej különböző területein, füldugulás vagy hallási nehézségek is. Ilyenkor elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, és a gyógyulás folyamata még ezzel együtt is hosszúra nyúlhat.

Szénanátha

Az allergiás rhinitis egy olyan felső légúti gyulladás, amelyet a korábban már említett ún. allergének váltanak ki. A szénanátha két formáját különböztetjük meg: az egyik az úgynevezett szezonális forma, amelyre jellemző, hogy a különböző virágporok (pollenek) okozzák a tüneteket, és csak évszakhoz kötötten betegítenek. A nem szezonális formája, amely egész évben bármikor kialakulhat. Ezt olyan allergének válthatják ki, mint az atkák ürülékei, a háziállatok szőre, nyála, vagy egyes gombafajták, amelyek évszaktól függetlenül jelen vannak életünkben. Ezek következtében nemcsak a fülek, de a torok, a szemek, valamint az orr viszketése is jellemző.

Bőrbetegségek

Egyes bőrbetegségek, mint például az ekcéma, a pikkelysömör vagy a bőrgyulladás is előfordulhat a fül körül. Ilyenkor a viszketés mellett bőrelváltozásokat is tapasztalhatunk. A probléma megoldása érdekében mindenképp keressünk fel egy bőrgyógyászt.

De hogyan előzhető meg mindez?

Az első és legfontosabb, hogy ne dugjunk semmit a fülünkbe, hiszen így nemcsak a fülzsírt távolíthatjuk el, amely megvédené a fülünket a baktériumoktól, de könnyen még mélyebbre tolhatjuk azt. Emellett azért is érdemes odafigyelni arra, hogy ilyen esetekben ne kerüljön semmi a fülünkbe, mert már egy egészen apró sérülés is súlyosbíthatja a tüneteket. Ha bármilyen kellemetlenséget észlelünk, inkább menjünk biztosra, forduljunk orvoshoz. Jó ötletnek tűnik úszás közben füldugót viselni, valamint a vízből kiérve a fülünket is megszárítani. Ha biztosra mennénk, érdemes néha a fülhallgatónkat is megtisztítani.

Mustra