Személyiségeden is múlhat, hogy cukorbeteg leszel-e

A depresszió és a cinizmus szintén összefüggésben áll a cukorbetegség kialakulásának kockázatával. Emellett bizonyított az is, hogy a sokat ellenségeskedő embereknek magasabb az éhgyomri glükózszintje, nagyobb az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának esélye.

Sokak szerint a jó személyiség segít az életben való boldogulásban. De vajon megvédhet-e a különböző betegségektől is? Kutatók szerint a pozitív tulajdonságok, mint például az optimizmus, segíthetnek csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – számolt be a Science Daily.

Mi mindentől függ? 

A hazai lakosság több mint 13 százaléka, vagyis nagyjából 1,3 millió ember cukorbeteg. Amerikai adatok szerint a diabétesz kialakulásának kockázata az életkorral együtt nő, a 65 év felettiek körében már 25,5 százalékos gyakorisággal fordul elő. A 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb típusa, felnőttek körében a diagnosztizált esetek mintegy 90-95 százalékát teszi ki. Az elhízás, a családi kórkép, a testmozgás hiánya mind hozzájárulnak a kialakulásához, azonban nem kizárólag ezek a meghatározó tényezők.

A kutatás célja az volt, hogy az egyes tulajdonságok, például az optimizmus, a negativitás vagy az ellenségeskedés milyen hatással van a cukorbetegség kialakulására a menopauzán átesett nők esetében. A tanulmány kitért arra is, hogy a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét befolyásolják-e olyan tényezők, mint például a fizikai aktivitás, az étrend, a dohányzás vagy túlzott alkoholfogyasztás.

Állj pozitívan az élethez!
Állj pozitívan az élethez!Shutterstock

A menopauza és a negativitás tuti recept lehet

A vizsgálatban 139 924 olyan nő állapotát követték nyomon, akik nemrég estek át a menopauzán. A kutatás kezdetekor a vizsgált nők nem voltak cukorbetegek. A 14 éven keresztül tartó állapotfigyelés során 19 240 nő esetében alakult ki a 2-es típusú diabétesz. Az eredmények szerint az optimizmus 12 százalékkal csökkentette a betegség kialakulását, míg a negatív érzelmek vagy az ellenségeskedés 9, illetve 17 százalékkal növeli a diabétesz kialakulásának esélyét. Az ellenségeskedés és a cukorbetegség kialakulása közötti összefüggés szorosabb volt a túlsúlyos nők esetében.

Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy az optimizmus hiánya, valamint a negativitás és az ellenségeskedés a menopauzán átesett nők esetében összefügg a diabétesz kialakulásával, függetlenül az egészségi állapottól.

„A személyiségjegyek azonosak maradnak egész életünk alatt, ezért magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akikre optimizmus helyett negativitás és ellenségeskedés jellemző. Ez a felismerés segíthet a személyre szabott megelőzési módszerek kialakításában” – mondja dr. JoAnn Pinkerton. Addig is, függetlenül attól, hogy mennyire látjuk derűsen a világot, érdemes mindent megtenni a cukorbetegség megelőzése érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra