A 6 legfontosabb kérdés, ha a kollégádhoz vonzódsz

Nehezen befolyásolhatjuk, hogy hol talál ránk a szerelem, de vannak körülmények, amik igencsak megnehezítik, hogy át tudjuk adni magunkat a földöntúli boldogságnak. Mit tehetünk, ha éppen a kollégánkban találjuk meg a másik felünket?

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy két embert a közös munkahely hoz össze. De mivel jár egy ilyen románc? Hogyan húzzuk meg a határt a munkánk és a magánéletünk között? Ellen kell-e állni, ha éppen az irodában talál el Ámor nyila? A hét leggyakrabban felmerülő kérdést a TED-videójában válaszolja meg Amy Nicole Baker, a New Haven Egyetem pszichológusa.

Randizzak a munkatársammal?

Attól függ. Ha csak alkalmi kapcsolatot keresel, jobban jársz a Tinderrel. Ha azonban komolyan gondoljátok, hogy szorosabbra fűznétek a kapcsolatotokat, és láttok esélyt arra, hogy egy jól működő, hosszú távú románc alakuljon ki, érdemes belevágni. Tanulmányok szerint a kollégák pozitívan tekintenek azokra a párokra, akikkel együtt dolgoznak, azonban nem nézik jó szemmel, ha egyesek csak szórakoznak egymással.

Randizzak a főnökömmel?

Jó dolog, ha jóban vagytok, de a legtöbb esetben nem érdemes tovább bonyolítani. Azok a helyzetek, amikor a főnök és egy beosztottja között alakul ki romantikus kapcsolat, általában rengeteg negatív érzést eredményeznek. Ezek a negatívumok pedig jellemzően az alacsonyabb pozíciót betöltő kollégán fognak csattanni. A legtöbb ember ilyenkor úgy érzi, hogy a főnök kivételez a párjával, emiatt pedig könnyen előfordulhat, hogy a kollégák neheztelni fognak rá. Egy 2017-es kutatás eredményei szerint az, ha egy feletteseddel randevúzol, akár a karrieredre is rossz hatással lehet.

A résztvevőket arra kérték, képzeljék el, hogy egy ügyvédi irodának dolgoznak. Az ő feladatuk kiválasztani, hogy kik azok a kollégák, akiket tréningre küldenének, és kik azok, akiket szívesen ajánlanának a partnereiknek. A kitalált munkatársakról készült ajánlólevelek alapján kellett választaniuk. Az eredmények szerint, annak ellenére, hogy azonos ajánlásokkal rendelkeznek, kevésbé valószínű, hogy azokat az kollégákat választják a tréningre, akiknek az adatlapjukon szerepel, hogy korábban együtt voltak vagy randevúztak a felettesükkel. A válaszadók jellemzően nagyon rövid idő alatt elutasították ezeket az ajánlásokat.

Randizhatok valakivel, akinek én vagyok a főnöke?

Szintén nem ajánlott. Ha összejöttök, nem éreznéd úgy, hogy valóban a főnöke vagy, ugye? Ennek ellenére azonban az vagy, ez pedig egy olyan alá-fölé rendeltségi viszonyt eredményez, ami jellemzően nincs jó hatással a párokra. Ha tényleg úgy gondoljátok, hogy ez egy valódi, hosszú távú kapcsolat, jobban jártok, ha egyikőtök munkahelyet vált, ez pedig nem minden esetben az alacsonyabb pozícióban dolgozó fél kell legyen.

Nemrég kezdtünk randizni, hogyan kezeljük a dolgot?

Ez az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés. Semmiképp sem érdemes megpróbálni titokban tartani a kollégák előtt. Nem kell nagydobra verni, de a titkolózás sokszor rosszul sül el. Az emberek a munkahelyeken hajlamosak a párokat szövetségesekként látni, ezért ezt érdemes tisztázni: habár egy párt alkottok, még simán előfordulhat, hogy valamiben nem értetek egyet.

Miért vonzódunk ilyen gyakran a kollégáinkhoz?

Erre a logikus válasz az, hogy minél több időt töltenek együtt emberek, annál hajlamosabbak vonzódni egymáshoz. Sőt, a szoros együttműködést igénylő feladatok még inkább elősegítik annak a bizonyos szikrának a fellobbanását. Képzeld el, hogy van egy rövid határidejű csoportos feladat, ami miatt sokáig az irodában kell maradnotok. Felnézel a jegyzeteidből, és a szemben ülő kollégának épp egy zseniális ötlete támad a projekttel kapcsolatban. Ez az úgynevezett egymásrautaltság, ami kiváló alapul szolgál a kölcsönös vonzalom kialakulásához. A másik leggyakoribb ok, amiért munkatársak vonzódni kezdenek egymáshoz, hogy gyakran sok mindenben hasonlítanak. Pszichológiai kutatások eredményei szerint szeretjük az olyan embereket, akik sok dologban hasonlóak, mint mi magunk.

Érdemes jól átgondolni a következményeket!
Érdemes jól átgondolni a következményeket!Shutterstock

Zavar, hogy a munkatársaim flörtölnek egymással. Mit tehetek?

Vannak kutatások, amelyek alátámasztják, hogy a kollégák közötti flörtölés igazából jó hatással van a kreativitásra. Azonban nem feltétlenül van jó hatással arra, aki ezt a folyamatot végignézi. Kellemetlen lehet, ugye? Azok a munkatársak – jellemzően a nők –, akik gyakran látják kollégáikat flörtölni, sokszor kívülállónak érezhetik magukat, nem beszélve arról, hogy emiatt sokkal kevésbé érzik magukat megbecsülve, illetve kevésbé elégedettek összességében a munkahelyükkel. Az irodai flörtölgetésnek tehát sokkal több rossz hatása van, mint amennyi jó.

Szükség van-e a munkahelyi kapcsolatok szabályozására?

A munkahelyi szexuális visszaélések szabályozására van szükség, de ezt a legtöbb HR-osztály meg is teszi. Azonban, ha az eddig boncolgatott viselkedési formák kölcsönös beleegyezésen alapulnak, egészen más a helyzet. Hacsak nincs a HR-osztály dolgozóinak egy varázspálcája, amivel legyintve megoldható, hogy ti ketten ne essetek egymással szerelembe, nincs értelme az ilyen jellegű kapcsolatok szabályozásának. Érdemes tehát azzal foglalkozni, hogyan alakíthatunk ki egy olyan munkakörnyezetet, ahol az emberek kényelmesen és megbecsülve érzik magukat, ahelyett, hogy a nemük vagy a magánéletük alapján lennének megítélve.

Volt már valaha munkahelyi kapcsolatod?

Oszd meg másokkal is!
Mustra