Miért visel meg annyira a bor?

Vannak, akik egyébként jól bírják a piát, de már néhány deci vörösbortól is rosszul lesznek.

A Popular Science szerint a bor a fejfájástól kezdve a köhögésen át egészen az emésztési gondokig sokféle tünetet képes produkálni. De vajon miben különbözik a többi italtól, hogy ilyen változatos galibákat okozhat? A válasz egyszerű: a borban – különösen a vörösben – van egy maréknyi anyag, amivel egyes emberek szervezete egyszerűen képtelen megbirkózni. A következőkben a tünetek alapján mutatjuk meg a felelősöket.

Fejfájás

Leslie Bonci dietetikus és táplálkozási szakértő szerint azoknál, akik a vörösbor fogyasztása után migrént tapasztalnak,

a kongenerek lehetnek a bűnösök.

Ezek a molekulák természetes módon fordulnak elő a legtöbb alkoholos italban, meghatározva egyedi ízüket. A bökkenő csak az, hogy a kongenerek bizonyos fajtái – köztük a tanninok, melyek megtalálhatóak a vörösborban – egyúttal megnövelik a migrén kialakulásának esélyét az arra érzékenyeknél. Mi lehet ennél rosszabb!? – gondolhatod most. Hát az, hogy az orvosok és táplálkozási tanácsadók az ital teljes mellőzését javasolják lehetséges megoldásként.

Ha valakinek minden alkalommal fáj a feje, miután vörösbort iszik, érdemes megfontolnia, hogy áttérjen a fehérborra

– mutatott rá a szakértő, aki szerint az utóbbi ital nem tartalmazza a migrént kiváltó anyagokat.

Nem csak neked fáj tőle a fejed
Nem csak neked fáj tőle a fejedShutterstock

Zihálás, köhögés és viszketés

A borozás másoknál az ételallergiára emlékeztető tünetetekhez, akár köhögéshez, ziháláshoz és viszkető bőrkiütésekhez is vezethet. Bonci szerint az említett „allergiás reakciókért” több különböző anyag is felelős lehet. A borok eltarthatóságának növelésére alkalmazott szulfitok például szipogást válhatnak ki. Ezek fellelhetőek a parmezánban és más érlelt sajtokban is, ezért az érintettek számára elképzelni sem lehet rosszabb programot egy bor- és sajtkóstolónál.

Ha nálad inkább viszketéses bőrkiütés vagy hasi fájdalom jelentkezik, akkor valószínűleg a hisztamin a mumusod. A dietetikus kiemeli, hogy az allergén anyagra érzékenyek fejfájást is tapasztalhatnak, csak nem olyan súlyosat, mint amit a szulfit okozhat. Bár mindkettő anyag előfordul a legtöbb bortípusban, a helyzet nem teljesen reménytelen. A szakember azt mondja, hogy az organikus borkészítők általában nemet mondanak a szulfitokra, az édes borok szulfittartalma pedig magasabb, tehát egy száraz biotermék talán még megmenthet az önmegtartóztatástól.

Emésztési gondok

A borban megtalálható a szőlő héjából származó „LTP” elnevezésű fehérje is, ami nemcsak a vörösbor színét határozza meg, hanem allergiás reakciókat, egyebek mellett hasmenést idézhet elő. Kinyírni biztosan nem fog, de roppant kellemetlen tud lenni, ezért Bonci úgy véli, ilyen tünetek esetén nincs sok értelme az ivásnak.

1,5 decinél próbáld meghúzni a határt
1,5 decinél próbáld meghúzni a határtShutterstock

A mértékletesség a kulcs

A szakember azt mondja, a borral összefüggő intoleranciák jellemzően mennyiségfüggőek, vagyis minél többet iszol, annál valószínűbb, hogy jelentkezik valamilyen tünet. A jelenséghez az is hozzájárul, hogy miközben egy adag vörösbor körülbelül 1,5 decinek felel meg, addig szinte mindenki többet iszik ennél: az étteremben is nagyobb pohárban kapod, ha meg te szolgálod fel magadnak, végképp kicsúszhat a kezedből az irányítás.

A táplálkozási szakember hozzátette, a vörösboros poharak szándékosan nagyobbak, hogy a levegő kihozhassa az ital aromáit, de ennek pont azok fizetik meg az árát, akik érzékenyek az összetevőire. Van, aki 1,5 decivel még simán megbirkózna, így viszont már átlendül a holtponton.

Ha nincs előtted, hogy mekkora mennyiségről van szó, érdemes lemérned és memorizálnod, hogy a jövőben ránézésre is meg tudd állapítani a biztonságos dózist. Amennyiben azonban továbbra is megszenveded a borozást, inkább ne erőltesd, bármennyire is egészséges alapvetően.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek