Így moss kezet, hogy ne döntsenek ágynak a téli járványok

Néha a legegyszerűbb lépés a legfontosabb. Na, a betegségmegelőzés szempontjából pont ilyen a kézmosás is!

A téma most a Consumer Reports-nál került terítékre, amely több szakember, így Tom Talbot epidemiológus véleményét is kikérte a cseppfertőzések kapcsán. Az orvos szerint a probléma abból ered, hogy a hétköznapi felületeken számtalan vírus és baktérium képes megélni. Csak megérintesz valamit – mondjuk, otthon, a munkahelyeden vagy lényegében bárhol máshol –, majd hozzányúlsz a szádhoz, az orrodhoz vagy a szemedhez, és máris szabad utat nyitsz számukra a szervezetedbe. Ha azonban tudod, hogyan kell helyesen kezet mosni, megakadályozhatod, hogy megbetegítsenek.

Mikor mossak kezet?

Minden alkalommal, amikor csak a mosdót használod, az étkezések előtt, illetve akkor is, ha láthatóan piszkos a kezed – fektette le az alapszabályokat Janet Haas epidemiológus. Mint mondta, egy alapos kézmosás a tömegközlekedés után is indokolt, csakúgy, mint azután, hogy nyers húsokkal dolgozol a konyhában.

Ha van gyermeked, helyette is neked kell észnél lenned. Gondoskodj róla, hogy a kinti játékot követően megmossa a kezét, főleg, ha közben még állatokkal is érintkezett.

Amikor valamilyen légi fertőzésben, náthában vagy influenzában szenvedsz, a szokásosnál is sűrűbben érdemes kezet mosnod

– tette hozzá Haas. Ha ugyanis egyfolytában köhögsz és tüsszögsz, könnyedén összebacizhatod a kezed és megfertőzhetsz másokat.

Nem lehetsz elég óvatos
Nem lehetsz elég óvatosShutterstock

Mit tegyek, ha kórházba megyek?

A kézhigiénia alapvetően is fontos, de a kórházakban, ahol súlyos (és olykor antibiotikum-rezisztens) fertőzések terjedhetnek, egyenesen létfontosságú. Az ember azt gondolná, hogy a kezük tisztaságára legalább az egészségügyi dolgozók ügyelnek, de a statisztikák alapján ez nem mindig valósul meg. Az Egyesült Államokban például megesik, hogy csak fele olyan sűrűn mosnak kezet, mint az indokolt lenne.

Ha felébred benned a gyanú, hogy egy kórházi dolgozó elmulasztotta a fertőtlenítést, a szakemberek szerint annyit mindenképp megtehetsz, hogy udvariasan megkérdezed, megmosta-e a kezét. Ezenkívül indokolt esetben a látogatókat is figyelmeztetheted, hogy a helyiségbe lépve vagy távozásukkor ne feledkezzenek meg a higiéniáról. Amennyiben betegként tartózkodsz a kórházban, és nehezen mozogsz, nyugodtan kérj segítséget a kézmosáshoz, vagy tarts magadnál egy alkoholos kézfertőtlenítőt.

A kézfertőtlenítő is jó, ha legalább 60 százalékos alkoholtartalmú
A kézfertőtlenítő is jó, ha legalább 60 százalékos alkoholtartalmúShutterstock

Hogyan kell „helyesen” kezet mosni?

Szappannal és vízzel, ahogy anyukád is tanította. A célra a natúr termékek a legalkalmasabbak, az antibakteriális szappanokat viszont inkább kerüld, mert semmi nem bizonyítja, hogy hatásosabbak lennének, sőt elősegíthetik azoknak a baktériumoknak a szaporodását, melyeket az antibiotikumok nem tudnak elpusztítani. 

Ha épp nincs lehetőséged a kézmosásra, egy legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő lehet a legjobb dobásod, de tartsd szem előtt, hogy ezek a készítmények nem minden baktériumfajta ellen hatásosak.

Az egyébként megvan, hogy a kézmosáshoz egy csomó szimbolikus jelentést kapcsolunk, és úgy hisszük, a lelkünket is megtisztítja? Erről alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek