Ezzel a módszerrel hatékonyabban gyógyítható a chlamydia

A Waterloo Egyetem kutatói új módszert fejlesztettek ki a chlamydia, a világon leggyakoribb szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés megelőzésére és kezelésére.

Az új módszerről, ami helyettesítheti az eddigi antibiotikumos kezelést, az EurekAlert számolt be. Egy nanotechnológiával működő génterápiáról van szó, amely 65 százalékos eredménnyel előzi meg és gyógyítja a chlamydiát. Hogy miért fontos gyógymódot találnunk a betegségre? Amellett, hogy a chlamydiafertőzés az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő bakteriális fertőzés, amely alapvetően a méhszáj gyulladását okozza, ha a betegség kezeletlenül marad, tovább terjed, akkor akár meddőséghez is vezethet. 

További veszélyeket hordoz a növekvő antibiotikum-rezisztencia

„Az antibiotikum-rezisztencia növekedése miatt a chlamydiafertőzöttek aránya is nő, hiszen a korábban bevált antibiotikumok már sok esetben nem hatékonyak, ez pedig egyre nagyobb közegészségügyi problémát jelent” – mondta Emmanuel Ho egyetemi docens. „Ha a fertőzés kezeletlen marad, vagy nagyon elhúzódik a kezelése, könnyen meddőséget vagy más reprodukciós problémát okozhat. Ezért fontos, hogy új módszert találjunk a fertőzés kezelésére.” Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala nemrég jóváhagyta az első siRNA molekulán alapuló gyógyszert, így ez a fajta kutatás a jövőben széles körben elérhetővé válik.

A Ho és csapata által kifejlesztett új kezelés a chlamydiafertőzést célozza meg, megakadályozva, hogy a baktériumok többsége bekerüljön a belső nemi szervekbe, illetve a bekerülőket megsemmisítse. Az eredményeket kis interferáló ribonukleinsav (siRNS) alkalmazásával sikerült elérni, mely a PDGFR-béta nevű specifikus gént célozza meg a női belső szervekben, ez pedig olyan fehérjét hoz létre, amely képes megkötni a chlamydia baktériumait.

Nincs nagy baj
Nincs nagy bajShutterstock

Gyógyítás és megelőzés

„A PDGFR-béta célzásával meg tudjuk állítani a belső nemi szervekbe jutását segítő, a chlamydia által létrehozott fehérjéket” – állítja Ho. „Ennek eredményeképpen a baktériumok nehezebben jutnak a szervezetbe, és kevesebb lehetőségük van megtelepedni, ezért a fertőzés kialakulása kevésbé valószínű.”

A chlamydia baktériumai képesek más sejtekhez kapcsolódva belépni a sejtfalba, a felfedezés azonban segíthet, hogy a fertőzött bőrsejtek buborékokat képezzenek a baktériumok köré, ezzel elpusztítva azokat. Az siRNS önmagában nem képes belépni a bőrsejtekbe a PDGFR-béta expressziójának csökkentése és a chlamydiakötések megakadályozása érdekében. Az új génterápia nanorészecskét használ, amely lehetővé teszi az siRNS-nek a sejtekbe való bejutását, csökkenti a chlamydiabaktériumok megkötésére és elpusztítására használt képességét, valamint megakadályozza a betegség terjedését. A jó hírek ellenére érdemes odafigyelni arra, hogy minél kevesebb fertőzést szedjünk össze.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek