Használnak ma is még hazugságvizsgálót?

Az emberek régi és erős vágya, hogy felismerjék, ha hazudnak nekik. Igazán szeret, vagy csak mondja? Tényleg otthon volt este, vagy nem? Ő ölte meg Mr. Smith-t, vagy semmi köze nincs hozzá? Több mint száz évvel ezelőtt már úgy vélték a rendőrök, tudósok, hogy annyi mindenre jó a technológia, annyi mindenre választ ad a tudomány, éppen erre ne tenné? Nagy fellángolással álltak neki kifejleszteni a „gépet”, ami az ember manipulálhatóságát kikerülve világosan meg fogja mutatni, hogy mi az igazság.

A hazugságvizsgáló, vagy komolyabb nevén a poligráf azóta éli világát. Filmek tucatjaiban láthatjuk, hogy magukat ártatlannak kiáltó vádlottak magyarázzák, hogy bármikor hajlandók magukat hazugságvizsgálónak alávetni; vagy éppen azt, hogy kémeket oktatnak, hogyan csaphatják be a poligráfot, ha szerencsétlen módon erre kerülne sor.

Egy poligráf 1981-ből
Egy poligráf 1981-bőlDenver Post / Getty Images Hungary

Noha 1998 óta az amerikai legfelsőbb bíróság megtiltotta, hogy bírósági tárgyalás során bizonyítékként fogadják el a poligráfos vizsgálatokat, mégis a hazugságot kimutató gép mítoszához ragaszkodnak sokan. Használják rendőrök vagy más belügyes dolgozók kiválasztásánál, de a nyomozók is.

Itt, ittitt és itt többet is megtudhatsz erről, kvízünkből pedig az is kiderül, hogy most mennyit tudsz a poligráfról!

A játék lezárult.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek