Meg sem beszéli a nővel, csak csendben teherbe ejti

Minden negyedik nő megtapasztalta már, hogy milyen, amikor korlátozva vannak a szexuális és reproduktív önrendelkezés terén. Ez magában foglalja azokat az eseteket is, amikor a közösülés során a férfi a nő tudta nélkül távolítja el az óvszert, majd a nőbe élvez.

A Science Daily számolt be arról, hogy még mindig meglepő gyakorisággal fordulnak elő olyan esetek, amikor a nőknek nem áll módjukban a szexuális és reproduktív jogaikat gyakorolni.

Szexuális és reproduktív jogok

A reproduktív jogok nemcsak a fogamzásgátlók használatára terjednek ki, de magukban foglalják azt is, hogy a nő teherbe kíván-e esni, szeretné-e megtartani a gyereket. Gyakori eset, hogy a szexuális együttlétkor a férfi a nő tudta nélkül eltávolítja az óvszert, ezzel azonban a kölcsönös beleegyezés megszűnik, hiszen a nő nem a védekezés nélküli együttlétbe egyezett bele, így pedig könnyen teherbe eshet, akaratán és tudtán kívül.

A reproduktív önrendelkezés fogalmát először 2010-ben fogalmazták meg. A BMJ Sexual & Reproductive Health-ben 2019-ben megjelent tanulmány szerzői most frissíteni szerették volna a rendelkezésre álló statisztikákat, és kiterjeszteni az érintett tevékenységek körét például a családi nyomás vagy a szexuális kizsákmányolás vizsgálataival.

Kutatók egészségügyi és társadalomtudományi kutatások adatbázisait vizsgálták, hogy nagyobb betekintést nyerhessenek a nők reproduktív autonómiájának mértékébe. Az eredmények szerint a probléma nagyon gyakori, átlagosan négyből egy nő számol be arról, hogy visszaéltek a szexuális és reproduktív jogaival.

Ahonnan a legkevésbé számítanánk rá

Az Egyesült Államokban a fiatalabb korosztályok, valamint a feketék és más faji kisebbségekhez tartozó nők a legveszélyeztetebbek. Egyes kultúrákban a család idősebb nő tagjai hozzák meg a társadalom által elvárt reproduktív döntéseket az érintett személy helyett.

És innentől a nőre került a felelősség...
És innentől a nőre került a felelősség...Shutterstock

A reproduktív kontroll viselkedések széles skáláját foglalja magában: a meggyőzésektől az érzelmi zsaroláson át a fenyegetésig vagy fizikai erőszakig sok minden gátolhatja, hogy a nők a számukra legelőnyösebb döntést hozzák meg. Elsősorban a férfi partnerek az elkövetők, de előfordulnak olyan esetek is, hogy távolabbi családtagok vagy bűnözői csoportok szabotálják a reproduktív önrendelkezés jogát. Ez magában foglalja, hogy a nő nem hozhat döntést a terhességével kapcsolatban, valamint tudtán kívül szakítja meg férfi partnere a fogamzásgátlást, ami nem kérdés, bőven a szexuális erőszak kategóriájába tartozik.

A fogamzásgátlás meghiúsítását jól ábrázolja azok az esetek, amikor a férfi igazából meg nem történt vazektómiára (az ondóvezetékek elkötésével járó sterilizáció) hivatkozik, nem hajlandó óvszert használni, vagy ha mégis, azt a nő tudta nélkül eltávolítja az aktus közben, az óvszer használat előtti átszúrása, vagy a fogamzásgátló tabletták elrejtése a nő elől. Az egyik legveszélyesebb fajtája ezeknek, amikor a férfi a nő tudta nélkül megválik az óvszertől, azonban a nő által elfogyasztott ételbe vagy italba olyan szert rejt, amely közismerten abortuszhoz vezet.

Tapasztaltál már olyat valaha, hogy szexuális partnered hazudott arról, hogyan védekezik, vagy védekezik-e egyáltalán?

Veszélyes következmények

A fenti jelenség rengeteg negatív következménnyel jár: aláássa a fogamzásgátló hatékonyságát, megnő a nem kívánt terhességek száma, magasabb az abortusz aránya, sokkal nagyobb a szexuális úton terjedő betegségek kockázata, valamint egyre többen veszik igénybe a sürgősségi fogamzásgátlás adta lehetőségeket.

A nők más fogamzásgátló módszerekkel tudnak védekezni az ilyen esetek ellen, ezzel azonban sokszor újabb veszélynek teszik ki magukat, például egy bántalmazó kapcsolatban. Veszélyt jelent az is, amikor a nők sokszor nem veszik észre, hogy reproduktív kontroll áldozatai, hiszen ha a férfi nem kísérel meg fizikai vagy szexuális erőszakot, különösen egy hosszú távú kapcsolatban, nehéz észrevenni az egyre növekvő manipulációt.

Szakértők szerint pont az ilyen esetek miatt van szükség további vizsgálatokra, melyek a párkapcsolatokban történő, nem fizikai visszaéléseket helyezik a középpontba, ezzel pedig segítséget nyújthatnak azoknak a nőknek, akik nincsenek tisztában azzal, hogyan tudnának ellenállni a kényszerítő tényezőknek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek