A diéta, ami ér annyit, mint a koleszterincsökkentők

A szív- és érrendszeri problémák sok embert érintenek, így nem árt már a megelőzésükre is kellő figyelmet fordítani. Például azzal, hogy tudatosan étkezünk.

Napjainkban a szív- és érrendszeri megbetegedések egyre több embert érintenek. Ahhoz, hogy megelőzzük a komolyabb problémák kialakulását, nem árt, ha időben elkezdünk odafigyelni az életmódunkra. Például arra, hogy mit, mikor és mennyit eszünk. De vajon hogyan kellene enni az egészséges szívért? Egy friss kutatás erre adott választ. 

A Medical News számolt be arról a tanulmányról, amely az Egyesült Államokban élő, mediterrán étrendet fogyasztó nők egészségét vizsgálta. Ebben a diétában a hangsúly a növényi eredetű ételeken, a halakon, a teljes kiőrlésű szénhidrátokon és a többszörösen telítetlen zsírsavakon van. A hús-, a gyorsan felszívódó szénhidrát- és az egészségtelen zsírbevitelt pedig úgy tűnik, megéri minimalizálni: a kutatók szerint 25 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azoknál, akik jellemzően inkább zöldségfélék és gyümölcsök, valamint olívaolaj szerepel az étrendjükben. 

Miben segít, ha odafigyelünk az étkezésünkre?

A szakemberek kutatásukban 40 különböző biomarkert (biológiai jelzőanyagot) vizsgáltak (például a lipideket és a glükóz metabolizmust), és arra is választ kerestek, hogy a mediterrán étrend követése miért és hogyan csökkenti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát. A kutatás eredményei szerint az ismert szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői – különös tekintettel a gyulladásokra, anyagcserezavarokra, valamint az inzulinrezisztenciára – csökkentéséhez is hozzájárul a mediterrán diéta követése, melyet egyébként a hazai szakorvosok is előszeretettel ajánlanak. A diéta ugyanakkor bizonyított és elismert hatékonysága ellenére is elsősorban az orvosi (gyógyszeres) kezelés kiegészítésére, nem pedig annak helyettesítésére szolgál, amennyiben szív- és érrendszeri panaszokat, vérnyomásproblémákat vagy egyéb tüneteket tapasztalsz, mindenképpen konzultálj az orvosoddal!

Ezeket kellene enni
Ezeket kellene enniShutterstock

Számszerű kockázatcsökkenés

A mediterrán országokban végzett randomizált vizsgálatok és a mediterrán étrend követése között korábban már mutattak ki összefüggést, de az eredmény alapjául szolgáló mechanizmusok eddig nem voltak egyértelműek. A jelenlegi kutatásban több mint 25 000 fő vett részt, őket 12 éven át követték nyomon a kutatók, elemezték vérmintáikat és étkezési szokásaikat. A vizsgálatban elsődlegesen a szív- és érrendszeri megbetegedések, szívrohamok és stroke előfordulása került fókuszba.

A kutatás résztvevőit három csoportra osztották aszerint, hogy mennyire komolyan követik a mediterrán diétát. Az eredmények azt mutatják, hogy a diétát legkevésbé tartók 4,2 százalékánál volt kimutatható bármilyen szív- és érrendszeri megbetegedés, míg ez az arány a másik két csoportnál 3,8 százalék volt, ami 23 és 28 százalékos kockázatcsökkenést jelent. Nagyjából annyit, mint a koleszterincsökkentők vagy más preventív gyógyszerek. 

Nem csak a szív számára kedvező

A szakemberek a gyulladás, anyagcserezavarok, és inzulinrezisztencia kockázatának csökkenésében jelentős szerepet tulajdonítottak a mediterrán étrendnek, azonban a vérnyomás- és koleszterinproblémák tekintetében ez sokkal kisebb arányban fordult elő.

A korábbi vizsgálatok egyértelműen rávilágítottak a mediterrán diéta kedvező hatásaira a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatban, azonban nem mutattak eredményeket a kockázati tényezők csökkentésének tekintetében. Ezúttal azonban kiderült, hogy sok más pozitív hatása mellett, a mediterrán étrend tényleg segít a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra