Így működik a fészekrakó ösztön

Neked is akkor volt a legszebb az otthonod, amikor gyereket vártál? Csíramentes környezet, lakberendezési magazinba illő elrendezés, rend és színharmónia? Jó, ha tudod, hogy amikor a lakás megszépítésén és pucolásán fáradoztál, ősi ösztönök működtek benned: a fészket készítetted elő.

Az Apartment Therapy cikkéből az is kiderül, miben segít még a módszeres rendezgetés és suvickolás. 

Fészekrakó ösztön?

A hirtelen fellépő lakásszépítési szenvedély a terhességük utolsó heteiben járó kismamákat szokta leggyakrabban elsodorni. Ebben az időszakban sokan úgy érzik, semmi sincs jó helyen ott, ahol, eddig volt, a lakás nem elég tiszta, biztonságos, és hiányzik még egy-két dolog a teljes komfortérzethez. Tulajdonképpen teljesen normális, hogy a baba érkezése előtt elő szeretnénk készíteni a terepet. De csak ennyiről van szó?

Kontroll

Nem csak a babavárás időszakában jellemez bennünket a rendteremtési mánia. Talán te is észrevetted már, hogy életed egy-egy nehezebb/stresszesebb időszakában milyen jól tud esni az otthoni szöszmötölés és a máskor gyűlölt takarítás is, és mennyire meg lehet nyugodni néhány kisbútor áttologatásától.

Csak lehozok pár dolgot
Csak lehozok pár dolgotShutterstock

Akár gyereket vársz, akár más miatt vagy felfokozott állapotban, a tudomány szerint a lakásban való rendezkedéssel és takarítással a kontrollt szeretnéd magadhoz ragadni. Az Evolution and Human Behavior című folyóiratban megjelent írás szerint a környezeti tényezők kontrollja nagyon erősen hozzátartozik a gyerekvárás előkészítéséhez.

Gondolj csak bele: az állatvilágban is milyen gondosan választja ki a leendő szülő a helyet, ahol életet ad majd kölykeinek/fiókáinak. Szülővé válni mindenkinek teljesen ismeretlen terep, tele ismeretlen és bizonytalan tényezőkkel. A környezet rendben tartásával úgy érezhetjük, hogy felkészülünk valamire, amire igazán nem lehet. Hasonló folyamatok mennek vége akkor is, amikor változásokkal teli életszakaszt élünk át: a bizonytalanságban szeretnénk szilárd talajt érezni a lábunk alatt.

Sherrie Campbell pszichológus szerint gyakori, hogy szakítás, munkahelyváltás vagy más normatív krízis kapcsán fogunk lakásátrendezésbe vagy szépítésbe.

Na meg persze a stressz is

Arra is van tudományos bizonyíték (többek között ez a 2015-ből származó vizsgálat), hogy a repetitív és automatizált cselekvések segítenek a stresszel való megbirkózásban, sőt a szorongó emberek számára a kínzó érzésekkel való megküzdés egyik legfontosabb stratégiája lehet. Ismersz olyat, aki számra a mosogatás tulajdonképpen relaxációs tevékenység? Vagy épp te vagy az, aki így kapcsolsz ki?

Mondjuk, engem ennyire még nem dobott fel a takarítás:

Egyes személyiségtípusok számára és egyes kultúrákban a belső tér harmonikus elrendezése többről is szól, mint a kellemes hangulat megteremtéséről. A lakókörnyezet esztétikus, funkcionális és természettel harmonikus kialakítását célzó feng shui követői számára a megfelelő elvek mentén kialakított élettér a jó élet záloga. Bár a tudomány még nem tudta igazolni a feng shuit gyakorlók személyes tapasztalatait, de az ezt az irányzatot követők állítják, egész életminőségükre kihat a jól berendezett otthon.

Szóval akár babát vársz, akár változás előtt vagy után állsz, akár a stressz gyötör, nyugodtan ess neki a lakásnak, takaríts, tologass bútort, és változtasd meg a kiegészítőket. A lakberendezés még mindig inkább művészet, mint tudomány.

Oszd meg másokkal is!
Mustra