Szívritmuszavar: ne a stroke legyen az első jel, amiből észreveszed!

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar. Járványszerűen terjed, ma már hazánkban 300 ezer ember érintett, de a becslések szerint 30 év múlva ez a szám megháromszorozódik.

Sok esetben már kritikus helyzetben derül ki, pedig leggyakrabban vannak jelei, melyekkel orvoshoz kell fordulnunk. A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy egyrészt vegyük komolyan testünk jelzéseit, másrészt pedig azok, akik veszélyeztetettek, járjanak rendszeres ellenőrzésre. 

Mi a pitvarfibrilláció?

Az a kórkép, amikor a szív szabályos ütemét biztosító szinuszcsomó működése kiesik, és egy, a pitvarokból (felső szívüregek) eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. Szívünk négy üregéből kettő nem jól működik, ezekben pang a vér.

„Képzeljük ezt úgy el, mint egy négyhengeres motort, ahol két henger lényegében leáll. Ugyan a szív még működik, de a két üreg nem dolgozik, így az összteljesítmény is csökken: a beteg fáradékony, erőtlen, hamarabb kimerül” – mondja dr. Csanádi Zoltán kardiológus, Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.

Mik a jelek?

  • szabálytalan és gyors szívdobogásérzet
  • fáradtság
  • légszomj
  • szédülés
  • mellkasi fájdalom

Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes, és csak rutin orvosi vizsgálat esetén ismerik fel. Sajnos az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy tapintással tudjuk ellenőrizni a pulzusunkat, amivel felismerhető a szabálytalan szívverés.

Mihez vezethet még?

Elzáródás jöhet létre a koszorúerekben, ilyenkor van infarktus, az agyi erekben, amikor kialakul a stroke, de elzárhatja a vese vagy a végtagok artériáit is. A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti, előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá, így a cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegségek.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar
A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavarShutterstock

Hogyan leget diagnosztizálni?

Fontos, hogy egyrészt figyeljünk testünk jelzéseire, nem kell megvárni, hogy már a szélütés vagy embólia tudassa, hogy baj van. Másrészt azoknak, akiknél fennáll a kockázat, kell a folyamatos kontroll. Figyeljük a pulzusunkat, és ha az vagy a vérnyomásmérő szabálytalanságot mutat, menjünk el orvoshoz – hangsúlyozza az egyetemi tanár.

„A szívritmuszavarnak több formája van. Lehet folyamatos vagy csak időszakos eltérés, mely ritkán, esetleg csak havonta egyszer, kétszer jelentkezik, ez utóbbit sokkal nehezebb kimutatni. Ehhez ma már vannak olyan monitorok, melyeket hazavihet a páciens, és ha rendellenességet észlel, saját maga képes az EKG-ját felvenni és akár telefonon keresztül is elküldeni az orvosának, aki ebből már tudja, mi a probléma és a teendő. A hevesebb szívverés persze sok minden miatt kialakulhat, akár egy pánikroham is mutatkozhat ebben, de fontos, hogy elsődlegesen zárjuk ki a szívritmus valós zavarát. A pitvarfibrilláció esetén gyakran lehet szükség alvadásgátló kezelésre, amivel a stroke megelőzhető – hívta fel a figyelmet dr. Csanádi.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek