Barna szemű vagy? Ezek a betegségek veszélyeztethetnek!

Nyugi, nem biztos, hogy tényleg jelentkeznek nálad ezek a problémák, de jobb félni, mint megijedni, ugyebár.

Minden mindennel összefügg. Rendben, ez azért túlzás, de azért vannak jelenségek, amik kéz a kézben járnak. Például van, hogy bizonyos egészségügyi problémák sokkal nagyobb számban fordulnak elő bizonyos szemszínű embereknél, és jó néhány kutatás is született ebben a témában. A Bustle gyűjtötte ezeket össze. 

A rövidülő nappalokkal többször lehetnek rosszkedvűek a barna szeműek
A rövidülő nappalokkal többször lehetnek rosszkedvűek a barna szeműekShutterstock

Nagyobb a kockázata 

A szürke hályognak

Mégpedig körülbelül a kétszerese. A lehetséges magyarázata ennek az, hogy a barna szemnél a szivárványhártya jobban elnyeli az UV-B sugarakat, ettől magasabb lesz a hőmérséklet a szemben, ami hosszú évtizedek alatt szürke hályog kialakulásához vezethet. Mit lehet tenni? Hordj napszemüveget és/vagy széles karimájú kalapot.

A szezonális hangulatzavarnak

Ahogy egyre rövidülnek a nappalok, úgy uralkodik el egyre több emberen a rosszkedv, levertség. Ugyan a kutatók még vizsgálják, hogy mi állhat a szezonális hangulatzavarok hátterében, úgy tűnik, a barna szeműek ezen a téren bizony hátrányból indulnak, mert nehéz előnynek nevezni ugye azt, hogy körükben nagyobb az előfordulása ennek a problémának. De miért? Nos, a szakemberek szerint ennek az az oka, hogy a barna szem jobban elnyeli a fényt, kevesebb „jut el” belőle az agyba, és ez befolyással van a hangulatunkra. 

A rövidülő nappalokkal többször lehetnek rosszkedvűek a barna szeműek
A rövidülő nappalokkal többször lehetnek rosszkedvűek a barna szeműekShutterstock

A vitiligónak

A vitiligo azoknál fordul elő, akiknek a szervezetében a melanint termelő sejtek elpusztulnak vagy képtelenné válnak melanin előállítására, ez az autoimmun betegség a világ lakosságának 1,5 százalékát érinti. Hogy pontosan mi okozza, és hogyan lehet gyógyítani, azt még pontosan nem tudják, de a Coloradói Egyetem kutatása szerint a világos szeműek körében arányaiban kisebb az előfordulása a vitiligónak, mint a sötét szeműeknél.

Érzékenyebb vagy 

A fájdalomra

Inna Belfer, a Pittsburgh-i Egyetem oktatója azt állítja, hogy a barna szeműek bizony kevésbé tolerálják a fájdalmat. Hogy jött erre rá? Kismamákat vizsgáltak meg szülés előtt, közben, illetve utána, és a barna szemű anyukák rosszabbul viselték a szüléssel együtt járó kellemetlenségeket, mint a többiek, különös tekintettel a fájdalomra. Mondjuk, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy kicsi mintával dolgoztak, tehát ebben a témában további vizsgálatokra lenne szükség, de szerencsére másokat is foglalkoztat a téma. Egyes kutatók szerint a melanin nevű pigmentanyag termelésével összefüggésbe hozható géneknek valahogy közük van a fájdalomérzethez is.

Az alkoholra

Personality and Individual Differences című folyóiratban jelent meg egy tanulmány, amely szerint a világosabb szemű nők többet isznak, és a kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a barna szemű társaik nem bírják olyan jól a piát, ezért kevesebbet is fogyasztanak alkoholos italokból. Ez is lehetséges magyarázat. Amit biztosan tudunk, a nemek között tényleg van különbség, a nők szervezetében ugyanis alacsonyabb annak az enzimnek a szintje, ami segít az alkohol lebontásában.

A világosabb szemű nők jobban bírják a piát
A világosabb szemű nők jobban bírják a piátShutterstock

Kisebb az esélyed

A makuladegenerációra

Lehet, hogy a szürke hályog kialakulásának magasabb a kockázata, az időskorban jelentkező szemfenéki meszesedésnek, vagyis a makuladegenerációnak viszont kisebb. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a pigmentekben gazdag szivárványhártya (akárcsak a színanyagok miatt barnább bőr) jobban elnyeli az UV-sugárzást, és jóval kevesebb jut el a retináig, mint a világosabb szeműeknél. Természetesen a barna szem nem indok arra, hogy ne védekezz a káros sugárzásokkal szemben!

Fontos azért megjegyezni, hogy csak azért, mert barna szemed van, még nem biztos, hogy a fent említett problémákkal találkozni is fogsz, de jó tisztában lenni a kockázatokkal, és megismerni azt, milyen vélt vagy valós összefüggések lehetnek külső tulajdonságaink és az egészségünk között.

Oszd meg másokkal is!
Mustra