Tüntesd el a zsírt a hasadról: így alakul ki, így bonthatod le!

Sokakat aggaszt, mégsem mindig azért, ami a legnagyobb veszélye. A hasi zsír nemcsak esztétikailag, de az egészségünket tekintve is probléma. Életmódunkkal a kialakulásáért és az eltüntetéséért is sokat tehetünk!

Úszógumis! Ezzel a beszólással heccelte Jim Carrey a szíve hölgyét alakító Courtney Coxot az Ace Venturában.  Nem volt igaza: a Melissát megformáló színésznő azon kevesek közé tartozik, akiket nem érint a hasi elhízás problémája. A jelenkori emberiség nagyobb része viszont biztosan az érintettek közt van.

A hasi, más néven viszcerális elhízás a „sima túlsúlyhoz” hasonló zsírtöbbletet jelent, csakhogy ez esetben a háj a lehető legrosszabb helyen halmozódik fel, és sokkal alattomosabban károsítja az egészséget, mint egyébként. 

A hasi zsír alapvető funkciója a belső szervek védelme lenne, ugyanakkor ez a szerveket körülvevő, a hasat kereken domborodóvá változtató réteg nagyobb mennyiségben felgyűlve méreganyagokat és gyulladáskeltő vegyületeket tárol, amikkel májfunkció és anyagcsere- zavarokat okoz. Emellett összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedéssekkel és a cukorbetegségekkel, szív-és érrendszeri betegségekre hajlamosít és még a stresszhormonok termelését is fokozhatja…

A hasi zsír eltüntethető!
A hasi zsír eltüntethető!Shutterstock

Tipikus civilizációs ártalom: kialakulásának kedvez a rendszertelen, rossz minőségű, szénhidrátdús táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az alváshiány és a stressz. Részben persze genetikai meghatározottságú: a férfiak gyakrabban szenvednek tőle, de a nők között is sok az érintett.

Azt mondják, ha férfiként 94, nőként 80 centiméternél hosszabb szalag kell pocakunk méréséhez, érdemes gátat vetnünk belső szerveink elzsírosodásának, szóval méricskéléssel érdemes kezdeni. De mi a teendő, ha kialakulóban lévő, vagy már stramm pocakot mutat a mérce?  Íme néhány biztos tipp:

  • Aerob mozgás: Napi 40-60 perc séta kezdetnek megteszi - egymozgásszegény életmódú ember számára már ez sem kevés. Érdemes a telefon lépésszámlálóját figyelve valamilyen reális célt kitűzni magunk elé. 10.000 lépés nem teljesíthetetlen, és rengeteget jelent.
  • Nem aerob mozgás: Ha a rendszeres és intenzív séta mellett heti 1-2 alkalommal komolyabb súlyzós edzést, vagy törzserősítő gyakorlatokat ( különféle plank típusok például) is beiktatunk, jó eséllyel javul a zsír-izom arány.
  • Folyadékfogyasztás: Miért pont itt ne számítana? A sok ivás jó hatással van az anyagcserésre, segíti méregtelenítést ( a testünkön felhalmozott zsírok egyébként kiváló méregraktárak), vitalizál : minden könnyebb, ha sokat iszunk.
  • Megfelelő tápanyag-összetételű és energiatartalmú táplálkozás: A bevitt kalóriákat ne csökkentsük drasztikusan, egy kb. 300-400 kalóriás deficit mellett viszont érdemes nagyon figyelni a minőségre. Több rostos élelmiszer (teljes kiőrlésű, esetleg zabpehely alapú péksütemények, gyümölcsök, zöldségek) sok fehérje hús, vagy hüvelyesek és gabona formájában, és „jó”zsiradékok kerüljenek a tányérra.
  • Nyugalom és pihenés: A stressz és az alváshiány nagyobb ellensége az alakunknak és egészségünknek, mint a heti1-2 alkalommal elnassolt sütemény. Ha kevesebbet alszol, többstressz-hormon termelődik a szervezetedben, amire az zsírraktározással reagál. Ittis a fokozatosság a fontos. Ha most  5 órákat csípsz csak le alvásra, ne a 9-10 órás hétvégi durmolások felől indulj. Próbálj először fél órával korábban ágyba menni. Érdemesemellett olyan technikák után nézni, amik a stressz kezelésében segítenek. A meditáció, a jóga, vagy egy kiadós baráti beszélgetés remek stresszoldó lehet.

Ezekkel az apró változtatásokkal óriási lépést tehetsz egy hosszabb élet és - ez sem elhanyagolható - egy csinosabb külső felé. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek