Ebben a mesebeli országban lesznek a legtöbben öngyilkosok

2015-ös adatok alapján Európában 100 ezer felnőtt közül egy évben átlagosan 11-en lesznek öngyilkosok, míg Magyarországon 19-en, ám ennél is súlyosabb a helyzet Litvániában, ahol 100 ezer lakosból évente harmincan vetnek véget az életüknek.

Nem, nem azért, mert a litvánokat kevesebb napfény éri, hiszen például a napsütéses Szlovéniában jóval magasabb az öngyilkosságok száma, mint Norvégiában. És nem is kimondottan a szegénységgel függ össze a probléma, elég megnézni a leggazdagabb és a legszegényebb európai állam, Luxemburg és Bulgária helyzetét a statisztikákban: előbbinél 14/100 ezer, utóbbinál 9/100 ezer az öngyilkossági arány. Ugyanakkor az sem igaz, hogy a gazdasági helyzetnek nincs beleszólása az emberek mentális egészségébe, de a jelenség ennél valamivel összetettebb. 

Akkor kezdett emelkedni Litvániában az öngyilkosságok száma, amikor a II. világháború után szovjet fennhatóság alá került az ország, és a következő negyven évben, egészen a gorbacsovi peresztrojkáig folyamatosan nőtt az arány. A ‘80-as évek végi reformmozgalomnak, egy reményteli időszaknak köszönhetően visszaesett az öngyilkosságok száma, majd a ‘90-es évek fennforgásai (pl. az orosz gazdasági válság), valamint az azt követő társadalmi-gazdasági átmenet újabb hullámot indított el, amin aztán az EU-hoz csatlakozás enyhített - írja a Newsmavens.com.

Öngyilkosság
ÖngyilkosságShutterstock

2013-ban pedig, miután egy híres litván színész megölte magát, ismét drámai növekedés indult meg. Ez volt az az év, amikor a probléma olyan súlyossá vált, hogy nem lehetett nem beszélni róla a médiában, a növekvő figyelem pedig megtette hatását.

Litvániában a férfiak körében ötször gyakoribb az öngyilkosság, mint a nők körében, és a helyzetet nehezíti, hogy pont a középkorú férfiak azok, akik a legkevésbé nyitottak a terápiára. 

2016-ban a 15-64 éves férfiak körében az öngyilkosság volt a második leggyakoribb halálok. A szakértők szerint ennek legfőbb befolyásoló tényezői az egészségügyi szolgáltatásokhoz való nehézkes hozzáférés, a mentális betegségek megbélyegzése, a halált okozó tárgyakhoz való könnyű hozzáférés, valamint az öngyilkosságok torz ábrázolása a médiában.

A helyi hatóságok ezért gyors intervenciós algoritmusokat kezdtek el kidolgozni, hogy kezelni tudják a problémát, és számos, az utóbbi években indult prevenciós projektnek már jól látható pozitív eredményei vannak: az öngyilkosságok abszolút száma a legalacsonyabbra csökkent azóta, hogy 1990-ben az ország visszanyerte függetlenségét. A www.15mins.lt hírportál egy cikksorozatban fogja szemléltetni, hogy helyi szinten milyen módszerek segítettek a megelőzésben.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek