Férfi agy-női agy: tényleg akkora a különbség?

Egy neurológus szerint a statisztikai adatok által is alátámasztott méretbeli különbségek nem feltétlenül jelentik azt, hogy teljesen máshogy működik a nők és a férfiak agya.

Dr. Lise Eliot, a Chicagói Orvosi Egyetem kutatója szerint az agy a szívhez és a veséhez hasonlóan egy nemsemleges szerv, a veleszületett, biológia különbségek jelentőségét pedig hajlamosak vagyunk túlbecsülni - írja az Atlantic. Jó pár olyan kutatás is létezik persze, amely szerint egyértelműek a különbségek, kirúgni pedig általában az amúgy valós különbségek kiemelése miatt szokás embereket, pláne ha arról van szó, miért sokkal kevesebb a nő a technológiai cégeknél.

Nem a méret a lényeg?

Egy több mint 5000 nő és férfi agyának felépítését megvizsgáló kutatás szerint a nők agykérge vastagabb ugyan, mint a férfiaké, a többi régió esetében ugyanakkor már a nagyobb testméret figyelembe vétele után is a férfiaké az előny. Az azonban már korántsem egyértelmű, pontosan milyen változásokat eredményez ez, ha az agyműködésről van szó.

"Ha embercsoportok átlagát vesszük alapul, valóban egyértelműek a különbségek, de egy egyén agyán mindkét nem ismertetőjegyei kimutathatók" - állapította meg egy másik kutatás.

A társadalmi hatások erősebbek

Dr. Eliot szerint azonban az anatómiai eltérések ellenére inkább a társadalmi tényezők azok, amelyek kihatnak a viselkedésbeli és az iskolai teljesítményt érintő különbségekre. A kirúgott Google alkalmazott levele például túlságosan is kihangsúlyozta a tesztoszteron jelentőségét a neurológus szerint. Eliot szerint ugyanis a nagyobb mennyiségű tesztoszteron nem  magyarázat arra, miért viselkednek agresszívebben a férfiak: szerinte a társadalmi normák és magatartási szabályok határozzák meg, hogyan jutnak kifejeződésre bizonyos jellemvonások.

A neurológus szerint az is problematikus, hogy a nagyobb publicitás érdekében a statisztikai szempontból nem túl jelentős különbségeket is kiemelik a kutatók.

Még egyszer megnézed az adatokat, megvizsgálod őket a nemek szempontjából is, és ha találsz különbségeket, kész is van a tanulmány

- fogalmazott a kutató.

„Nem tudnak számolni!”

Egy 1970-es tanulmány eredményei jól példázzák, milyen könnyű félremagyarázni a kutatások eredményeit. Akkoriban ugyanis 13-szor több 13 éves fiú ért el kimagasló eredményeket a korosztályos matek felmérőkön, ami alapján úgy tűnt, a nemek közti különbségek felelősek a férfiak dominálta, tudományos és technológia irányultságú szakmák nőhiányáért.

Ez azonban sokkal inkább annak volt az eredménye, hogy a nőket folyamatosan más szakmák felé irányították: ma már csak háromszoros a fiúk túlereje a felmérőkön, és ez a szám továbbra is csökkenőben van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra