A válást is lehet „jól” csinálni

A most házasodó párok nagyobb valószínűséggel fognak elválni, mint hogy életük végéig együtt maradjanak. Lehet azon gondolkodni, hogy jól vagy rosszul van-e ez így, az viszont biztos, hogy akármilyen is a válás, hatalmas stresszt okoz mindkét félnek. Sorsfordító, és sokszor traumatikus esemény. A váló felek érdekében tevékenykedő ügyvédek pedig sokszor nem könnyítik meg a helyzetet, sőt a bírósági procedúra hozzájárulhat ahhoz, hogy igazán elmérgesedjenek a dolgok.

Vannak már módszerek arra, hogy ha már vége is a házasságnak, legalább békében, párbeszéddel, nagyobb háborúskodás nélkül, és ebből fakadóan kevesebb sérüléssel történjen meg a két élet külön irányba fordulása. Ilyen a válási mediáció, amiről dr. Farkas Dorottya, a Mediátorpont vezető mediátora mesélt nekünk.

Mediáció, mi is ez?

A válási mediáció egy alternatív eljárás, ami megkíméli a párokat attól, hogy a tárgyalóterem falai között, jogi képviselőkkel - akár egy évekig tartó peres eljárás keretében kelljen egyezkedniük a közös életük lezárásának körülményeiről. Egy házasságban két ember élete szinte mindenben összefonódik, amit a válás során szét kell bontani, vagy legalábbis rendezni kell a jövőre nézve. Nagyon nem mindegy azonban, hogy ez hogyan kerül rendezésre.

A válási mediáció abban nyújt segítséget, hogy a párok együttműködve, a lehető legkevesebb sérelem okozásával, mindenki igényeit szem előtt tartva tudják lezárni életük közös szakaszát és az energiájukat új életük kialakítására és az újrakezdésre tudják fordítani a küzdelem és a bíróságra járás helyett.

A mediáció kulcsa abban rejlik, hogy az emberek időt és lehetőséget kapnak, hogy elmondják, mit szeretnének, és addig nem lépünk tovább amíg a másik meg nem érti, hogy miért fontos neki amit szeretne. Ha valaki tanácstalan, akkor pedig azon dolgozunk közösen, hogy minél előbb választ tudjon találni a még nyitott kérdésekre. Nincs egymás ellen hergelés, nem az a fő téma, hogy kinek mi járna a polgári törvénykönyv szerint.

Az a fő téma, hogy kinek hogy lesz élhető az élete miután elváltak útjaik.

Nem az a koncepció, hogy minél előbb szabaduljanak egymástól, hanem az, hogy hogyan tudják a párok ezt a különválást egymásnak elviselhetővé tenni, ki miben tud segíteni a másiknak, hogy belátható időn belül új életet tudjanak kezdeni.

Egy sikeres mediáció mindig a párok érdeme. A mediátor keretet ad, vigyázza a folyamatot, de a párok töltik fel tartalommal. Ezért is lehet hosszú távon működtethető, amit kitaláltak, mert ők alkották meg.

Miben segít?

Egy házaspárnak azért hatalmas segítség a mediáció, mert egy olyan ismeretlen élethelyzetben vannak, ami érzelmileg nagyon megterhelő számukra. Az érzelmi kérdések feldolgozása, helyretétele önmagában rengeteg energiát felemészt. Így nagy segítség, ha a válással kapcsolatos technikai kérdések rendezésében egy erre specializálódott szakember segítséget tud nyújtani, ezzel rengeteg időt és energiát megspórolva a párnak.

A válás mindkét félnek stresszt okoz
A válás mindkét félnek stresszt okozShutterstock

A mediáció célja, a peres eljárás elkerülése mellett, alapvetően az, hogy a párok megteremtsék a lehetőséget a jövőben is a kommunikációra, és az együttműködésre. Sok válásnál a pároknak még 8-10 évig heti szinten együtt kell működniük a gyerekek érdekében. Ezt pedig nem lehet úgy kivitelezni, ha a válást bármelyik fél úgy élte meg, hogy rajta átgázolt a másik, akár vagyoni, akár a gyermeket érintő kérdésben.

A mediáció akkor sikeres, ha a párok között az addigi vitás kérdések megszűnnek kérdésnek lenni, mert rendezték őket. Elkezd működni az új, különálló életük az alapján, az új szabályrendszer alapján, amit együtt, közösen dolgoztak ki. A mediációs egyezség aláírása után jellemzően megnyugszanak a párok, mert nem érzik már azt a bizonytalanságot vagy kiszámíthatatlanságot, amivel a mediációra érkeztek.

Honnan lehet tudni, hogy sikeres lesz egy mediáció?

A mediátor akkor érzi, hogy sikeres lesz a mediáció, ha azt látja, hogy a párok már nem a múltról beszélnek. Nem arról, hogy ki mit csinált a múltban, ami a másiknak rosszul esett, vagy hogy miért nem lehet a másikkal megegyezni, hanem arra koncentrálnak, hogy a jövőt próbálják minden erejükkel élhetővé, logisztikailag működőképessé tenni. Természetesen a mediátor azért ül ott, hogy ebben segítsen a pároknak és, hogy a folyamatot kézben tartsa, irányítsa. A folyamat elején a mediátor ismerteti a szabályokat, egyezséget köt a párral, hogy ezeket be fogják tartani.

A mediációhoz bizalom kell

Ahhoz, hogy valaki a mediációt válassza egy peres eljárás helyett, nyitottság és bizalom kell. Nyitottnak kell lenni arra, hogy egy olyan megoldás is működőképes lehet, ami nem annyira elterjedt, mint az ügyvédekkel folytatott pereskedés. Bizalommal kell lenni a mediátor és a volt párunk iránt. Bízni kell abban, hogy volt párunk is azért döntött a mediáció mellett, mert szeretné emberséges módon lezárni házasságunkat, és nem az az életcélja, hogy nekünk ártson. Sokszor ezt a prekoncepciót a legnehezebb kiverni az ügyfelek fejéből.

Hogyan lesz mindenkinek élhető élete?
Hogyan lesz mindenkinek élhető élete?Shutterstock

Az első alkalommal a mediátor mindig külön találkozik a pár két tagjával. Ez azt szolgálja, hogy kialakulhasson a bizalom a mediátor és a férj, illetve a feleség között. El tudja hinni az ember, hogy a mediátor tényleg képes a válást rémálomból egy megoldandó, túlélhető élethelyzetté fordítani.

Tartanak az emberek attól, hogy váláskor mediátorhoz forduljanak?

A válási mediációval kapcsolatos leggyakoribb félelem az az, hogy a másik fél ebben nem akar majd részt venni és ők nem tudják majd rávenni, hogy eljöjjön. A jó hír az, hogy tapasztalatunk szerint az emberek többsége nem szereti, ha megoldatlan ügyei vannak másokkal, sőt haragban sem szeret lenni másokkal, legfőképp azzal nem, akivel összeházasodott. A mediáció pedig kiváló eszköz arra, hogy ezeket a régóta felgyülemlett feszültségeket, vagy a másikkal kapcsolatos alaptalan félelmeket oldjuk. Hiszen itt a mediátor mindkét fél érdekeit szem előtt tartva jár el. Azért ül ott, hogy az erőviszonyokat kiegyenlítse és segítsen a hozzá fordulóknak abban, hogy a kommunikációs szakadékokat áthidalják. A másik félelem az, hogy ha el is jönnek biztosan nem fog megállapodni velük a másik. Szerencsére erről a fentiek miatt sokszor bebizonyosodik, hogy teljesen alaptalan félelem.

Mint ahogy az élet más területein sincs garancia vagy biztosíték semmire, így ez érvényes a mediációra is. Egy dolog biztos. Aki belevág a mediációba, az kap egy szemléletváltást, amivel később azt kezd majd, amit saját belátása szerint jónak tart. Mindenkit, aki eljön hozzánk, arra ösztönzünk, hogy emberi módon zárja le a házasságát, és ebben nyújtunk segítséget. Arra biztatunk mindenkit, hogy igenis figyelembe kell venni a másik ember igényeit, még akkor is, ha most az útjaik elválnak egymástól. Mert, ha az egyik fél tekintettel van a másikra, akkor a másik is tekintettel lesz. És nem feltétlenül az a cél, hogy mindent felégessünk magunk körül.  Egy házasság lezárása összetett folyamat, nem egy nap alatt megoldható. Mindenkinek adott a lehetőség, hogy hogyan zárja le, milyen utat választ hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra