Ízületi fájdalom: innen tudhatod, hogy kopás vagy gyulladás áll a háttérben

Egy reumatológus szerint néhány kérdés segíthet eldönteni, hogy kopásos vagy gyulladásos eredetű megbetegedésről van-e szó.

Dr. Scott Burg, egy clevelandi reumatológus szerint három alapvető kérdésre kell válaszolnia a fájós hátú/térdű betegeknek ahhoz, hogy még a vizsgálatok előtt kiderüljön, vajon kopásos (enyhébb) vagy gyulladásos (komolyabb) problémák miatt rettegnek-e a hosszú autóutaktól.

Rosszabbodik vagy javul a helyzet egy átlagos nap folyamán?

Ha egyre rosszabb lesz a helyzet és a nap vége felé fáj a legjobban a kérdéses ízület, valószínűleg kopásos ízületi gyulladásról van szó, ha viszont enyhülnek a fájdalmaid, valószínűleg gyulladásos eredetű megbetegedéssel van dolgod. Az első kategóriába tartozik például az oszteoartritisz és a mechanikus eredetű hátfájdalom, a másodikba pedig a reumás ízületi gyulladás, a köszvény és a pikkelysömör.

shutterstock 575678962

Mennyi ideig maradsz merev reggelente?

A reggeli merevség tartóssága szintén fontos információ lehet a reumatológusok számára. A 10-20 percig tartó merevség és frankensteinszerű tántorgás általában kopásos problémákra, 30-45 percnyi szenvedés viszont már gyulladásos állapotokra utal. Hasonló a helyzet a hosszan tartó mozdulatlansággal, azaz az üléssel is: ha csak 5 percre van szükséged, hogy levetkőzd a merevséget,kopásos ízületi problémákról, ha viszont félórád is rámegy erre, gyulladásról lehet szó.

Csak az egyik oldalad fáj?

A reumás ízületi gyulladásra inkább a kétoldali, szimmetrikus panaszok jellemzők, a csak az egyik oldalt érintő térd vagy vállfájdalmat viszont általában a kopásos problémák eredményezik.

Az érintett területek végig tapogatása, egy röntgen és egy vérvétel segítségével természetesebben pontosabban is meghatározhatók a problémák, ha tehát 2-4 hétig tartó ízületi fájdalmakkal és merevséggel találkozol, ajánlott meglátogatni egy orvost és minél előbb a végére járni, mi okozza a problémákat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek