Fogyni sokkal egyszerűbb, mint hinnéd. Itt a megoldás!

Nemtől, testtömegindextől és a napi fizikai tevékenységek mértékétől függetlenül érdemes rászokni a tempós gyaloglásra, ha kedveznél a szívednek.

Az a jó a gyaloglásban, hogy azok is bátran csinálhatják, akiknek egészségügyi okok (gerincpanaszok, térdproblémák) miatt nem ajánlott a futás vagy más megerőltető mozgásforma. Meg az, hogy egy rakás jótékony hatása van, napi tízezer lépéssel például már simán fogyhatunk. Hosszú távon pedig még jobban járunk ha, gyorsítunk egy kicsit az iramon.

A tempós gyaloglás nemcsak a zsírt égeti, de jót tesz a szívnek is
A tempós gyaloglás nemcsak a zsírt égeti, de jót tesz a szívnek isFotó: Shutterstock

Ausztrál kutatók most arra jutottak, hogy a kényelmes sétafikáláshoz képest az átlagos sebességű gyaloglás 20 százalékkal csökkenti a korai halálozás esélyét, míg a tempós gyaloglás 24 százalékkal.

Hasonló eredmények születtek akkor is, amikor kimondottan a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatának és a gyaloglás tempójának kapcsolatát vizsgálták, ebben az esetben azonban az átlagsebesség nyert 24 százalékkal, második helyen pedig a gyors gyaloglás végzett 21 százalékkal.

Azt is megfigyelték, hogy a tempós gyaloglás pozitív hatásai különösen az idősek körében számottevőek: a 60 év fölöttiek esetében az átlagos sebességű gyaloglás 46 százalékkal, a gyors gyaloglás pedig akár 53 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri halálozás esélyét.

5 km/óra 

És hogy mégis mi számít gyorsnak? A szakemberek szerint az 5-6 km/órás sebesség, de ez persze az egyén fittségi szintjétől is függ. „Egy alternatív mutató lehet, ha olyan tempóban gyalogolunk, ami mellett érezhetően szaporább a légzés és kimelegedik, esetleg enyhén meg is izzad az ember” – magyarázza prof. Emmanuel Stamatakis, a tanulmány szerzője, aki brit kutatókkal együttműködve 1994 és 2008 között Angliában és Skóciában végzett lakossági felmérések eredményeit vetette össze halálozási adatokkal.

Az eredmények alapján tehát nemtől, testtömegindextől és a napi fizikai tevékenységek mértékétől függetlenül érdemes rászokni a tempós gyaloglásra, ha kedveznénk a szívünknek és még sokáig tervezünk az élők sorában maradni. De ha kezdésnek ez túl sok lenne, megnyugtatunk: már azzal is sokat teszel az egészségedért, ha egyszerűen csak sétálsz egyet ahelyett, hogy a kanapét nyomnád

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.