Tovább akarsz élni? Tarts kutyát!

Sokféle módon foghatsz hozzá egészséged megóvásához, táplálkozhatsz egészségesen, sportolhatsz, de ha komolyan gondolod, akkor érdemes megfontolnod a kutyatartást is. Ugyanis a kutyák elképesztő számokat produkálnak, ha például arról van szó, hogy mi óv meg a szívbetegségek kialakulásától. Bármelyik kutya jó választás lehet, de azért van különbség az egyes fajták jótékony hatásában.

Minden kutyás, Dívány-olvasó és gyerek  tudja, hogy a kutyák nagyon jó hatással vannak az ember életére és lelki egészségére. Egyre inkább terjed a terápiás kutyák használata is, ami egy remek dolog. Egy tavaly publikált svéd tanulmányban ráadásul azt is robusztus eredményekkel mutatták be, hogy egy kutya az emberek életét is képes - jelentősen - meghosszabbítani.

shutterstock 714994330

2013-ban az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) azt is kijelentette, hogy a kutyák leginkább a szív- és érrendszeri problémák csökkenésére vannak hatással. Az eredmények Tove Fall, az Uppsalai Egyetem professzora  által végzett hatalmas felmérésen alapultak. Hogy látható legyen, milyen hatalmas mennyiségű ember és kutya adatairól beszélünk, röviden bemutatom, hogyan zajlott ez a kutatás! 

Svédországban minden állampolgárnak van egy egészségbiztosítási száma, amihez hozzákapcsolva az összes orvosi és kórházi látogatása, kezelése nyomon követhető. A kutatók ezek alapján 3,4 millió 40 és 80 év közötti ember adatait elemezték, akiknek a vizsgálat kezdete előtt semmilyen szív. és érrendszeri betegsége nem volt.

 Egy kutya meghosszabbítja az életed

A vizsgálatot 2001 januárjában kezdték, ekkortól volt ugyanis kötelező a svéd kutyákat egyedi azonosítóval (fültetoválással vagy chippel) ellátni. A kutyák adatai is központi nyilvántartásba kerültek, így összevethetővé váltak a kutyák és gazdáik adatai. A megnézett több mint hárommillió ember közül 13 százaléknak volt kutyája (440 ezer embernek), így lehetőség vált arra, hogy összehasonlítsák a kutyatulajdonos, és a nem kutyatulajdonos emberek egészségének alakulását. 12 év adatairól lévén szó hosszú távú, utánkövetéses kutatásról van szó.

Az eredményeket tekintve egyértelműen az jött ki, hogy a kutyák meghosszabbítják a gazdáik életét. Összességében a kutya mint olyan 26%-kal csökkentette annak az esélyét, hogy valakinek érrendszeri betegsége legyen. A halál is valószínűtlenebbé vált: ha van kutyád, 20 százalékkal kisebb az esélyed, hogy meghalsz (bármiben), mint annak, akinek nincs. Azért ezek erős számok - orvosi kutatásokban már 5 százalékot is hatalmas sikernek könyvelnek el.

shutterstock 133360097

Igazán az egyedül élőkre van jó hatással

A kutyatartás jótékony hatása változik attól függően, hogy valaki többedmagával, vagy egyedül él. Igen, nyilvánvalóan egy pacsit adó, jó barátnak igazán az egyedül élőkre van igazán nagy hatása. A 12 éves ciklus alatt a többfős háztartásokban élő kutyák 11 százalékkal csökkentették gazdáik esélyét az elhalálozásra, de az egyedül élők körében egy sokkal drasztikusabb számot: 33 százalékot láttak a kutatók.

Nem mindegy, hogy milyen fajta?

Statisztikához mély vonzalmat érző tudósoknak remek bogarásznivalót szolgáltat ez a vizsgálat, olyan mennyiségű és fajtájú adat van benne. Stanley Coren, a Psychology Today kutyasarok rovatának írója például a kutyafajták között kezdett körülnézni. Mert igaz, hogy úgy általában jót tesz a kutya, de bizonyos fajták még jobbat.

A kutyafajták adatait az FCI, a legnagyobb kutya kenneleket egyesítő szervezet meghatározása szerint csoportosították. Tehát nem egy-egy fajtára igazak az alábbiak, hanem fajta-csoportra. Lássuk a konkrétumokat!

Ennyivel csökkentik a halál kockázatát az adott kutyafajták egy 12 éves periódusban

Pointerek, szetterek: 40%

Vadászkutyák (vizsla, kopó): 37%

Spitzek és ősi típusú kutyák (malamut, husky, pomeranian): 28% 

Retrieverek, spánielek: 26%

Tacskók: 24%

Schnauzer és pinscher fajták (buldog, rottweiler): 22%

Terrierek: 19%

Agarak: 17%

Juhászkutyák: 16%

Ölebek, hobbikutyák:15%

Látszik, hogy a sport- és vadászkutyák azok, akik a legnagyobb egészségvédő hatást biztosítják a gazdáiknak. Arra még nincs tudományos értékű megállapítás, hogy miért van ez így, de egy-két ötletünk lehet. Coren úgy okoskodik, hogy a legtöbb, ami a kutya nyújtani tud, hogy megszünteti a magányosságot. Idéz egy brit felmérést, ami szerint az egyedül élőknek 50 százalékkal nagyobb esélyük van a korai halálra, mint azoknak, akik másokkal együtt élnek, vagy aktív tagjai egy közösségnek. Egy kutya pedig mintha semlegesítené az egyedüllét negatív hatását.

shutterstock 386724640

Coren azt mondja, nem véletlen, hogy a listán elől álló fajták mind olyan „aranyos”, barátságos kutyafélék. Ha van egy kutyád, amelyik vágyik a társaságra, játékos, igényli a simogatást, közelséget, akkor ő sokkal erősebben ellensúlyozza a rád törő magányosság-érzést, mint egy mogorvább fajta. 

Én azért azt is megkockáztatnám, hogy a sorrendben elől lévő kutyáknak nagyobb a mozgásigényük, ezért kénytelen-kelletlen nagyobbakat sétál velük a gazdájuk, ezáltal egészséges gyaloglásnak kitéve saját magát is.

Mindenesetre akármilyen is a kutya, mindenképp jót tesz az egészségnek, leginkább a kiegyensúlyozottságon, a sok szereteten keresztül, amit a gazdájának juttat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek