Mitől duzzad fel így a szúnyogcsípésem?

Van, aki sehogy nem reagál rá, másoknál nemcsak kellemetlen, de akár súlyos allergiás tüneteket is okozhat egy szúnyogcsípés. Miért van ez így?

Amikor megcsíp minket egy szúnyog, szervezetünk azonnal felismeri a bőrünkbe juttatott idegen anyagot, a rovar nyálában lévő véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó fehérjéket. A bőrpírt és a puklit is részben ezek okozzák, nem pedig maga a csípés. Másrészt azonban a szervezetünk által termelt hisztamin, aminek kulcsszerepe van a támadás elhárításában. Hatására megduzzadnak a környék hajszálerei, hiszen a jobb vérellátás gyorsabb immunválaszt tesz lehetővé, így eredményesebb lehet a védekezés. 

A szúnyogcsípés által kiváltott reakcióknak azonban különböző "fokozatai" vannak, melyekről a Prevention.com oldalon olvastunk, és most összefoglaljuk a lényeget.  

Tudtad? Csak a nőstény szúnyogok vadásznak a vérünkre, mégpedig azért, hogy fehérjeforrásként használják a peterakáshoz.

Vannak, akik eleve olyan szerencsések, hogy a szervezetük sehogy nem reagál a szúnyogcsípésre, így nem kínozza őket az égető viszketés. De az is megesik, hogy a szervezet idővel immunissá válik a szúnyogcsípésre, és már nem allergénként azonosítja az idegen anyagot.

A leggyakoribb reakció azonban az, amikor egy kis pirosas pukli jelenik meg a bőrön – közepén egy sötét pöttyel –, mely egy-két napon belül megkeményedik. Ehhez a tünethez legalább hat másodpercen keresztül szükséges érintkezni a szúnyoggal.

Mitől duzzad fel így a szúnyogcsípésem?
Mitől duzzad fel így a szúnyogcsípésem?Shutterstock

Allergia?

Ennél jóval kellemetlenebb a nagyobb kiterjedésű, lapos dudor, ami körül egy-két centiméter átmérőjű körben a bőr is kipirosodik, és a viszketés is nagyobb területre terjed ki. Ettől még nem kell megijedni, a látványosabb tünetet egyrészt magának a csípésnek az időtartama is okozhatja, másrészt egyes kutatások szerint az ember genetikai összetétele is összefügghet a reakció súlyosságával. 

Még komolyabb a helyzet, ha a csípés helye kemény tapintású és fel is hólyagosodik. Ez a szúnyogcsípés-allergia enyhébb formája, mely azoknál is bármikor előjöhet, akiknél korábban semmilyen reakció nem mutatkozott a szúnyogcsípésekre. Elsősorban a gyerekeket és az immunrendszeri betegségekben szenvedőket érinti a probléma, valamint azokat, akik utazásaik során más szúnyogfajokkal is érintkezhetnek. Ritkább esetekben súlyos allergiás reakció is felléphet, mely a torok duzzanatával, csalánkiütéssel, fájdalommal és nehézlégzéssel is járhat. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek