Mozogj, és a szíved újjászületik!

A rendszeres testmozgás felgyorsítja a szívsejtek képződések ütemét - állítja egy friss kutatás. A folyamat ráadásul egy szívroham után sem áll le.

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint  a rendszeresen futó egerek szervezete sokkal több új szívsejtet generál, mint léha társaiké. A kutatók szerint a folyamat ráadásul egy szívroham után sem áll meg teljesen, és tulajdonképpen edzés nélkül, mesterséges körülmények között is reprodukálható lehet, ha képesek leszünk még pontosabb képet alkotni a jelenségről.

A kísérletekről beszámoló Popular Science szerint végre egyértelműsítette a kutatás, miért kulcsfontosságú bizonyos szív-és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése szempontjából a rendszeres testmozgás. A két hónapon keresztül, naponta nagyjából 5 kilométernyit mókuskerekező egerek négyszer annyi új szívszövetet generáltak ugyanis, mint a tétlen társaik.

shutterstock 103383080
Fotó: Shutterstock

A kísérleteket mesterségesen előidézett szívrohamok után is lefolytatták a kutatók. A szívroham után változatlanul futtatott egerek esetében továbbra is képződött új szívszövet, a tétlenségre kárhoztatott egyedek viszont ebben az esetben sem hoztak létre új sejteket.

Sokáig azt gondolták a tudósok, hogy emberek esetében felnőttkorban már egyáltalán nem jönnek létre új sejtek. Most úgy gondolják, hogy a fiatal felnőttek esetében évente nagyjából a szívsejtek egy százaléka újul meg, az újonnan létrejövő sejtek száma azonban az öregedéssel párhuzamosan csökkenni kezd.

A most felfedezett mechanizmus segítségével ez a folyamat felerősíthető, vagy akár testmozgás nélkül is reprodukálható lehet, ami azért kulcsfontosságú, mert már a szívsejtek mennyiségének kis mértékű csökkenése is okozhat szívelégtelenséget.

Bár a legtöbb emlős szíve hasonlóan működik, egyelőre kérdéses persze, hogy mindez az emberi szív esetében is igaznak bizonyul-e.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.