5 dolog, amit minden nap megtehetsz a magabiztosságodért

Az egészséges önbecsülés szó szerint az egészségről (is) szól. Tehetsz érte. Akár most is!

Az egészséges önbizalom, a pozitív, de mégis reális énkép, a szilárd önbecsülés nem csak a mindennapok sikerének kulcsa, de a lelki egészség egyik meghatározó tényezője is. A belső magabiztossággal élő emberek számára például kisebb volumenű krízist jelent egy-egy kudarc, és általánosságban is kevesebbet szoronganak. Mindez pedig (elsősorban a kortizol nevű stresszhormon hatásán keresztül) a konkrét testi betegségek kialakulására is komoly hatással lehet.

Az alacsony önbizalom emellett nem ritkán egy ördögi kör: a kudarcokon való rágódás, az önostorozás kishitűségünket tovább mélyítve újabb és újabb kudarcokhoz vezet. Guy Winch amerikai pszichológus szerint ezért folyamatosan dolgoznunk kell az önbecsülésünkön - ha másért nem, hát saját egészségünk és jóllétünk érdekében. Lássuk, hogyan képzeli ezt el a gyakorlatban!

#1 - Optimizmus kicsit másképp

A Légy pozitív! típusú üzenetek amellett, hogy tele már velük a padlás, úgy tűnik, nem is segítenek semmit. Pontosabban azoknak képesek csupán egy kis plusz önbizalmat adni, akiknek amúgy sincs ezzel gondjuk. Akik pedig alapjáraton sem hisznek eléggé magukban, még kevésbé fognak. Bennük ugyanis a Szeresd magad! vagy a Biztosan sikerülni fog! jellegű mantrák csak még több belső kétséget hoznak elő, egész egyszerűen azért, mert nekik éppen a szerethetőséggel és a sikerességgel van gondjuk. Így azután amíg a saját magukról alkotott képük fényévekre van mindattól, amit magukba próbálnak szuggerálni, addig a különféle pozitív fantáziákból az fog a legerősebben átmenni, hogy milyen messze is vannak ők ettől. Vagyis még rosszabbul lesznek. Nem arról van szó, hogy a pozitív üzenetekhez ne tudna kapcsolódni, aki alacsony önbecsüléssel él, sokkal inkább arról, hogy az ő számára különösen fontos, hogy érezze: ez róla szól. Hogy szólhat róla. Érdemes ezért a hasonló mantrákat valami olyanhoz kötni, ami közvetlenül rajtunk múlik. A Biztosan sikerülni fog! helyett azt mondani például: Biztosan nem fogom feladni, amíg sikerrel nem járok!.

shutterstock 398350909

#2 - Ismerd meg és fejleszd az erősségeidet!

Az önbizalom alapja az önállóan elért siker. Ez nem csak gyerekkorban, de felnőttként is így van. Az egészséges önbecsüléshez ezért sikereket kell elérni, ami könnyen belátható, hogy ott a legkönnyebb, ahol a leginkább otthonosan mozogsz. Ha ügyesen főzöl, hívj gyakrabban vendégeket, ha jó futó vagy, menj el egy pár versenyre, stb.! Az élet egyik területén szerzett siker legtöbbször - éppen az önbecsülésen keresztül - más területek sikerére is kihat.

#3 - Bánj jól a dicsérettel!

Ha pedig sikereket érsz el valamiben, nehéz lesz elkerülni, hogy méltatást, dicséreteket, elismerést kapj. Érdekes módon éppen az alacsony önbizalommal élő emberek hajlamosak a leginkább arra, hogy hárítsák az ilyesmit. Miközben látszólag éppen nekik volna a legnagyobb szükségük a külső megerősítésre, ők azok, akik a dicsérettől zavarba jönnek, és igyekeznek mihamarabb kiszabadulni a kínos helyzetből. A méltató szavak kétségbe vonása, saját eredményeid lekicsinylése vagy bagatellizálása azonban ténylegesen megakadályozhatja, hogy a pozitív visszajelzések beépüljenek az énképedbe. Érdemes ezért készülni az ilyen helyzetekre, akár előre begyakorolt szófordulatokkal is. Egy Köszönöm. vagy egy Kedves tőled. könnyedén kiment a kínos helyzetekből, melyek így ráadásul egyre kevésbé is lesznek kínosak.

#4 - Sajnáld magad!

Az alacsony önbizalommal élők jellemző szokása, hogy az önostorozás módszerével, valamint a maguk felé érzett harag révén még tovább rontják az amúgy sem kimondottan rózsás helyzetet. Mielőtt tehát valamilyen hasonló belső monológba kezdenél, gondolj arra, mit mondanál egy barátodnak, ha olyasmi miatt érezné rosszul magát, ami miatt épp magadra haragszol. Ha pedig vele együtt tudsz érezni, magaddal is együtt tudsz érezni!

shutterstock 413640277

#5 - Erősítsd az értékeidet!

A magabiztosság erősítése persze nem csak speciális helyzetek újszerű megoldásából áll, rengeteget számít az is, ahogy a mindennapjaidat éled. Winch egy rendkívül egyszerű gyakorlatot ajánl erre: a pozitívumok listázását. Nem álságos féligazságok vagy felnagyított pozitívumok gyűjtögetéséről van itt szó, nem is egy idealizált énkép kialakításáról (ami azután nyilván köszönőviszonyban sem állna a valósággal). Sokkal inkább az objektíven megragadható jó tulajdonságokról, készségekről, tudásról, helyesebben arról, hogy ezeknek aktívan a tudatában legyünk. Állásinterjún, randin vagy akár egy teljesen átlagos szerda délelőttön.

Ha tehát úgy érzed, nincs elegendő önbizalmad a céljaid eléréséhez, ne feledd: nagyon is sokat tehetsz azért, hogy magabiztosabban, emelt fővel járhass az utcán. Nem csak a nehéz helyzetekben, de a mindennapokban is.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.