Így ne moss fogat a fogorvosok szerint

Fogat mosni könnyű. Jól fogat mosni valamivel nehezebb. Tökéletesen fogat mosni talán lehetetlen. Törekedni azért nagyon is érdemes rá!

Fogat mosni már óvodában is tudtál. Az iskolában azután azt is megtanulhattad, hogy hozzávetőlegesen háromszor-négyszer annyi ideig kellene csinálni, mint amennyit addig foglalkoztál az egésszel. Még később pedig kiderült, hogy valójában nem is az idő, hanem a fogmosás minősége a legfontosabb. Jöttek a reklámok, a fogászati tükörrel benyomható kísérleti tojásról, a flexibilis fogkefefejről, a nehezen hozzáférhető helyekről és a sosem hallott vegyületekről, melyeket a fogkrémekbe tesznek. Amiről azonban egyik sem szól, talán a leglényegesebb: hogy hogyan is kell használni azt a forradalmi sörteirányú fogkefét. Lehet egyáltalán rosszul használni? És mi van az elektromossal? A Reader’s Digest épp erről kérdezett meg két neves amerikai fogorvost.

#1 - Izomból sikálod

Ha keményen rányomod a kefét, és teljes erőből súrolod vele a fogad, úgy érezheted, most aztán mindent megtettél a tisztaságért – mondja Ed Hewlett, a Kaliforniai Egyetem fogorvosprofesszora. Mivel a lepedék (melynek eltávolítása a fogmosás alapvető célja) viszonylag puha, semmi szükség rá, hogy úgy dörzsöld, mint egy leégett tepsit. Ez nemcsak hogy fölösleges, de kimondottan káros is, hiszen az ilyen kemény súrolás roncsolja az ínyt. Az íny pedig egy idő után lejjebb fog húzódni, amitől a rendkívül érzékeny és sérülékeny fognyak egyre nagyobb hányada fog csupaszon maradni. 

#2 - Nem mosod elég ideig

Jó munkához persze idő kell, az Amerikai Fogorvosok Szövetsége szerint pedig a fogmosás esetében ez nagyjából két perc. Hewlett szerint a leggyakoribb hiba ilyenkor, hogy az emberek – minden lelkiismeretességük és jó szándékuk ellenére – rosszul mérik fel az időt. Amikor azt hiszik, hogy két perce mossák a fogukat, nagyjából fél percnél tartanak. Hewlett a beépített stopperrel felszerelt elektromos fogkefékben látja a probléma megoldását, ha azonban nem szeretnél négyszer annyit költeni egy fogkefére, mint egyébként, jó eséllyel a telefonodon is találsz stoppert. Végső esetben pedig ott a falióra.

#3 - Egyenesen mozgatod

Pedig körkörösen kellene, nagyjából 45 fokos szögben tartva a fogkefét. Kivéve, ha elektromos fogkeféd van. Ezeknek a készülékeknek két fajtája létezik, a körkörösen mozgó, illetve a rezgő (sonic) fogkefék – ezeket elég lágyan rányomva tartani a fogakra, hiszen a kialakításuk eleve olyan, hogy a tisztítás a lehető leghatékonyabb legyen – mondja Sally Cram washingtoni fogorvos, aki egyben az Amerikai Fogorvosok Szövetségének szóvivője is.

Neked milyen fogkeféd van otthon?

#4 - Kemény sörtéjűt veszel

A fogkefék csomagolásán szereplő firm-medium-soft (hart-mittel-weich) feliratok a sörték keménységére utalnak. Cram nemhogy a kemény (firm), de még a közepes (medium) kivitelt sem javasolja. Az ínyed úgy védi a fogat, akár egy garbó a nyakat. Ahhoz pedig, hogy tisztán tarthasd, alatta is meg kell tudni tisztítani. A keményebb sörtéjű fogkefék erre nem képesek, sőt lényegében lehorzsolják az ínyt, mely így nem tudja a későbbiekben tovább védeni a fogakat.

fogk2
Shutterstock

#5 - Nagy a feje

Szintén fontos, hogy mekkora a fogkefe tulajdonképpeni kefe része. A túl nagy fej hátránya, hogy – hacsak nincs óriási szád – kevésbé lehet rugalmasan mozgatni, így a szájüreg számos kisebb zuga nem, vagy csak jóval nehezebben lesz tisztán tartható.

#6 - Régi

Háromhavonta fogkefecsere – javasolja dr. Hewlett. A fogkefék ennyi idő alatt – még lágyabb, kíméletesebb fogmosás mellett is – elhasználódnak, a sörték meghajlanak, nem tudják betölteni eredeti szerepüket. 

#7 - Kihagyod a fogközöket

Tíz amerikaiból mindössze négy tisztítja napi szinten a fogközeit. Pedig a fogmosás önmagában nem elég a kielégítő szájápoláshoz – figyelmeztet dr. Hewlett. A fogkefék ugyanis csak rendkívül kis mértékben képesek behatolni a fogak közé, az ott felgyűlő lepedék, netán ételmaradék azonban ugyanúgy nem szerencsés, mint a szájüreg egyéb részeiben. Fogselyem, műanyag pálcika vagy kefe, elektromos, vízsugaras fogköztisztító – a lehetőségek adottak!

fogk1
Shutterstock

#8 - Kihagyod a fogmosást

A fogászati problémák szinte kivétel nélkül megelőzhetők lennének napi két (minőségi) fogmosással, napi egy fogköztisztítással és rendszeres fogorvosi kontrollal – véli dr. Cram. Egy frissebb kutatás alapján ráadásul még bizonyos szív- és érrendszeri betegségek előfordulási aránya is magasabb azoknál, akik nem szentelnek különösebben sok figyelmet szájüregük tisztaságára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra