Hipochonderek? Csak túlreagálják az egészet, akik védőmaszkban közlekednek?

Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb adatai alapján február 5. és 11. között az országban az előző hetinél 27,5%-kal több, 60.900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Többször írtunk már a prevenciós stratégiákról, de mi a helyzet az egészségügyi maszkkal? Van értelme hordani?

“Természetesen van, hiszen az influenza cseppfertőzéssel terjed, és mivel a maszk elfedi az orrot és a szájat, mechanikusan meggátolja a vírus terjedését” - írja a Health.com. Nyilván akkor a leghatékonyabb a módszer, ha a fertőzöttek és a fertőzés veszélyének fokozottan kitett személyek egyaránt alkalmazzák azt. A megfázásos tüneteket tapasztaló beteg megakadályozhatja a cseppfertőzést úgy is, hogy tüsszentéskor és köhögéskor eldobható zsebkendőt használ, ennek hatékonysága azonban elenyésző az influenzamaszkhoz képest.

shutterstock 253117996

A University of New South Wales klinikai vizsgálatából kiderül, hogy az otthon is maszkot viselők körében négyszer nagyobb az esélye annak, hogy elkerülik a az infuenzaszerű megbetegedéseket.

Jó hír, hogy nem kell mélyen a zsebbe nyúlni, és a drogériákban, a gyógyszertárakban vagy online is be tudunk szerezni egészségvédelmi maszkot. Kétféle, influenza ellen használható termék van forgalomban: az egyik az úgynevezett higiéniai (orvosi, műtéti) vagy sebészmaszk, amely elsősorban a viselő személy által kilélegzett cseppektől, kórokozóktól védi a környezetet. Felhasználható a viselő védelmére is, de figyelembe kell venni, hogy nem simul szorosan az arcra, ezért mellette szűretlen levegő is bejut a szervezetbe. A másik pedig az egészségügyi légszűrős maszk. A lényeg, hogy olyat kell keresni, amelynek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy a maszk védelmet nyújt a levegőben lebegő szennyező anyagok, folyadékcseppek és szilárd részecskék ellen.

Érdemes egy csomag eldobható maszkot vásárolni és az egyszer használt daraboktól mielőbb megválni, hiszen amint a maszk nedvessé válik - márpedig a lélegzéstől előbb-utóbb benedvesedik -, máris csökken a védelem hatékonysága. Ha pedig a viselője fertőzött, akkor nyilván tele lesz a maszk felülete kórokozókkal, kukába vele!

Valószínűleg egy egészséges ember számára idegesítő, ha non-stop maszkban kell járnia, de azért nem árt, ha mindig kéznél van egy, mert ki tudja, mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol magas a fertőzöttek száma. Azonban ha már beteg vagy, akkor, lehetőleg mindig viselj maszkot, amikor emberekkel érintkezel, mindenki hálás lenne érte. De inkább maradj otthon!

Önmagában persze a maszk nem elég, hiszen az csak a légutakat védi, a megelőzésben kulcsszerepe van a védőoltásnak, a rendszeres, alapos kézmosásnak és az immunrendszer fitten tartásának is.

Mustra