Igazi kincsesbánya a vizelet

Antibiotikum- és ösztrogéntartalmú készítmények előállítására is felhasználták már a vizeletet.

Volt idő, amikor a bitcoinbányászok lelkesedésével búvárkodtak mások vizeletében az orvosok és a kutatók. A katonák és apácák által kitermelt folyékony aranyat többek között az újonnan felfedezett penicillin fogyóban lévő készleteinek feltöltésére is felhasználták már. Ez persze többnyire ideiglenes megoldás volt csak, a SciShow szerint máskor is előfordult már, hogy valóban hasznos gyógyszernek bizonyult a pisi.

Penicillin

A második világháború elején fellépő penicillinhiányra azért jelentett megoldást a vizelet újrahasznosítása, mert az antibiotikum 40-99 százaléka vizelet formájában ürült ki a betegek szervezetéből, a mindössze 10 adag friss készítménnyel felruházott orvosok nem hagyhatták tehát veszendőbe menni az értékes anyagot.

Hormonok

Később a vizeletből kiválasztható hormonok miatt folyamodtak hasonló megoldáshoz az orvosok. A peteérést elősegítő hormonok kinyerése a meddőség gyógyítására is megoldást jelentett egy időben. Ehhez azonban rengeteg vizeletre volt szüksége az új eljárást kifejlesztő kutatónak. És itt jönnek a képbe az apácák. A katolikus egyház segítségére is szüksége volt ugyanis az orvosoknak: egy kezeléshez 10 apácának kellett 10 napon át szorgosan innia és pisilnie annak idején. Ez egészen addig így működött egyébként, amíg a tényleg sikeresnek bizonyuló módszer segítségével előállított készítményt megtanulták szintetikusan előállítani a vegyészek.

Ösztrogén, őssejtek

Az ösztrogéntartalmú gyógyszerekhez szintén vizeletet, egészen pontosan terhes lovak vizeletét használták fel egy időben a kutatók. 2014 óta ráadásul őssejteket is képesek vagyunk elkülöníteni a vizeletből, igaz, 100 milliliter mindössze 5-10 sejt „kibányászására” elegendő.

Azért ne idd meg

Ezen a ponton valószínűleg nem árt megjegyezni, hogy mindez csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, meginni vagy magunkra kenni tehát továbbra sem jó ötlet sem a saját, sem mások vizeletét. Ahogy terhes tigrisekét sem.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek