Veszélyes fertőzéssel ér fel a gyorskaja?

Olvasási idő kb. 2 perc

A változások pedig úgy tűnik maradandók, az immunrendszer ugyanis az egészségesebb étrendre való visszaállás után sem felejt.

Könnyen lehet. hogy az egyre nagyobb tömegeket érintő 2-es típusú cukorbetegség és elhízás is a cukorban, telített zsírsavakban és sóban gazdag nyugati étrend kiváltotta reakciók eredménye. Egy egereket gyorskajával traktáló kísérlet után jutottak erre a következtetésre kutatók, akik szerint a helyes étrendre visszaállított egerek szervezete később is emlékszik a „fertőzésekre”. 

Támad a Mars

A Science Alert szerint a gyorskajákra emlékeztető étrend hatására a bakteriális fertőzésekhez hasonló folyamatok mennek végbe az egerek szervezetében. Ráadásul úgy tűnik, mindössze 1 hónap elég a zöldség- és gyümölcsféléket szinte teljes mértékben nélkülöző, cukros/zsíros diétából ahhoz, hogy hosszú távon is sebezhetővé váljon az egerek szervezete és immunrendszere. Az egészségtelen ételek hatására jelentősen megnőtt ugyanis az egerek vérében az általában a betegségek jelenlétét jelző fehérvérsejtek, főleg a granulociták és a monociták száma.

shutterstock 321206387

Tudom mit ettél tavaly nyáron

Az immunsejtek termelését aktiváló őssejtek ráadásul „emlékezni” is képesek a szervezetet ért junk food támadásra, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer az egészséges étrendre való visszaállás után is készenléti állapotban marad. Ha később újra hasonló megpróbáltatások érik a szervezetet, emiatt gyorsabban kialakulhatnak gyulladások és az ezzel összefüggésbe hozható betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség.

Teszed le!

Az immunsejtek ráadásul egy a hasonló étrendváltásokat érzékelő jelzőrendszerrel is rendelkeznek a tudósok szerint. Az egyelőre nem egyértelmű, pontosan hogy működnek az immunsejtek jelzései, de szemmel láthatólag meglehetősen hatékonyak, és képesek érzékelni, ha valaki egészségtelenebb ételeket kezd fogyasztani.

Persze egyelőre nem tudni, hogy embereknél is működik-e a dolog, de nagy valószínűséggel igen, tehát nem árt tehát jobban odafigyelni arra, hogy mit eszünk, a túl sok pizza és hamburger ugyanis úgy tűnik olyan folyamatokat aktivál a szervezetben, amelyek hosszútávon is gondokat okoznak majd a gyorséttermek rajongóinak. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek