18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tavaly az is kiderült, mitől (lenne) igazán jó a szex!

Orgazmusban jók vagyunk, érzelmi közelségben kevésbé, és ez bizony megjelenik a szexuális elégedettségünkben. Mutatjuk az ELTE szexkérdőívének eredményeit!

Orgazmusban verjük Amerikát, az érzelmi közelségen azonban van még mit javítani, ha elégedettebbek szeretnénk lenni a szexszel - többek között ez derült ki az ELTE kutatócsoportjának tavalyi szexkérdőívéből, melynek kitöltésében ti is szép számmal részt vettetek. A kérdőívet egész pontosan 2735 férfi és 1564 női olvasónk töltötte ki, a továbbiakban az ő válaszaik alapján készült statisztikákat olvashatod.

Hajt még a libidó?

Nem árt tudni, hogy a kérdőív tavaly októberben jelent meg. Így késő ősszel egészen szívderítő eredménynek számít ugyanis, hogy a férfiak 76, a nők mintegy 60 százaléka magas vagy nagyon magas szexuális vágyról számolt be. Egy további 21, illetve 29 százalék a "közepes" válaszlehetőség mellé tette a pöttyöt, így összességében a férfiak 4, a nők 11 százalékát tették ki azok, akiket nem foglalkoztatott különösebben a testiség. A nyers számok mellé érdemes azért itt megemlíteni, hogy azok szubjektív élményeket takarnak. A válaszokból így azt tudhatjuk csak meg, hogy kitöltőink (saját korábbi tapasztalataik, tapasztalatcseréik alapján) mennyire ítélték intenzívnek az őszi zsongást.

Shutterstock

Élvezni, azt tudunk!

Egy amerikai kutatócsoport tavaly megjelent tanulmányában a nemek közötti különbségeket vizsgálta abban, mekkora gyakorisággal jutnak el az emberek az orgazmusig. Eredményeik szerint - melyekről korábban részletesen is beszámoltunk - míg a férfiak szexuális orientációtól függetlenül is jó eséllyel el tudnak élvezni, addig a nők között csak a leszbikusok mondhatják el ezt magukról. A hetero- és biszexuális nők körében ezzel szemben mindössze 65-66 százalék volt az, aki viszonylagos rendszerességgel eljutott a csúcsra. Az ELTE kérdőívét kitöltő olvasóink között ez az arány szerencsére jóval magasabb: a nők 60 százaléka mindig vagy szinte mindig el tud élvezni, de általában egy további 18 százaléknak is összejön a dolog (férfiaknál ez az arány 87, illetve 7 százalék). Úgy tűnik tehát, hogy nálunk a nők összesen 78 százaléka áll úgy, ahogy Amerikában csak a kétharmad. Így, ha az elemzés után kívánhattunk volna egyet, az biztosan az lett volna, hogy ezek a számok a teljes magyarországi helyzetet tükrözzék.

Van kapcsolat?

A kapcsolódást illetően borúsabb azonban a kép, az együttlétek során megélt érzelmi közelséggel kitöltőinknek mindössze 54 százaléka volt csak megelégedve. Ez az arány mind a férfiak, mind a nők körében nagyságrendileg ugyanakkorának (53, illetve 56 százalék) bizonyult. Mindez azért is nagyon fontos, mert a szexuális elégedettséget statisztikai értelemben épp az érzelmi közelség jósolja be a legerősebben. Másképp fogalmazva: a szexuális elégedettség -  a számok tanúsága szerint  - elsősorban az érzelmi közelségen múlik. Ezek után nem olyan meglepő, hogy szexuális életével kitöltőink 35 százaléka elégedett csak teljesen, és épp ugyanennyien vannak azok is, akik "mérsékelten elégedettek" életük ezen területével. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek